ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Τη στιγμή που ολόκληρη η Αμερική αναρωτιόταν πού πηγαίνει αυτός ο πόλεμος, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι Βρετανοί εμφανίζονται όχι μόνο ανήσυχοι, αλλά και δυσφορούντες όσον αφορά την προοπτική διάχυσης του πολέμου και κυρίως ως προς μία πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ.
Η αποκάλυψη για τη δυσφορία τη Βρετανών ήρθε από τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμά της μέλη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να εκφράζουν τον εκνευρισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχειρίζονται τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η θέση του Προέδρου Μπους, ο οποίος αρνείται να συνδέσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ανησυχεί μέλη της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, που φοβούνται την εχθρότητα της μουσουλμανικής κοινής γνώμης.
Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός άσκησε ισχυρές πιέσεις στον Μπους να αναθερμάνει τις συνομιλίες ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, βεβαιώνει ο «Γκάρντιαν». Το Λονδίνο, αναφέρει το δημοσίευμα χωρίς να παραθέτει πηγές, επέκρινε την Ουάσιγκτον για το ότι δε συμβουλεύεται αρκετά τους συμμάχους της και δεν ενδιαφέρεται για το ανθρωπιστικό πρόβλημα στο Αφγανιστάν, ενώ και οι συνεχείς αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων, που φωτογραφίζουν το Ιράκ, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία.
Αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί, θα είναι είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για την αμερικανική κυβέρνηση, που πίστευε αρχικά ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τους τρομοκράτες της «Αλ-Κάιντα» και να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν που τους προστατεύει μέσα από ένα συνδυασμό επιδρομών, επιθέσεων με καταδρομείς και ενίσχυσης των οργανώσεων που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν, αλλά διαψεύστηκε. Ο αμερικανικός στρατός αναγκάστηκε έτσι να αναπροσαρμόσει το σχεδιασμό του και να δεχτεί αυτή την εβδομάδα βοήθεια από συμμάχους που ως τώρα «σνομπάριζε»: τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ και η στρατηγική του υπέστη μαζική αναθεώρηση, στηρίζοντας πρωτίστως πια τις ελπίδες του στη Βόρεια Συμμαχία.