Το Ελληνικό Τμήμα επισκέφτηκε τον καταυλισμό Μακάκι στα αφγανο-ιρανικά σύνορα
Γιαννακόπουλος Γιάννης |
Ελληνες Γιατροί εξετάζουν Αφγανούς πρόσφυγες |
Μ' αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση ο Θ. Ρόζενμπεργκ, που μαζί με το Ν. Κανάκη και τον Γ. Γιαννακόπουλο, αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα των Γιατρών του Κόσμου που επισκέφτηκε τον καταυλισμό «Μακάκι» μέσα στο αφγανικό έδαφος.
Το Μακάκι βρίσκεται σε ζώνη που ελέγχεται απ' τους Ταλιμπάν και είναι το μεγαλύτερο απ' τα εννέα μεγάλα στρατόπεδα που «οριοθέτησαν οι ιρανικές αρχές σε μια επίδειξη καλής θέλησης και ανοίγματος προς τη Δύση», όπως σημείωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Γιατροί του Κόσμου. Στο στρατόπεδο δεν υπάρχει παρουσία ιρανικών αρχών και στρατιωτών πλην της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Οι πρόσφυγες φτάνουν στον καταυλισμό με φορτηγά των Ταλιμπάν. Κάθε φορτηγό μεταφέρει περίπου επτά οικογένειες και κάθε οικογένεια πληρώνει για τη μεταφορά της ποσό ίσο με 100 δολάρια, τεράστιο για τα δεδομένα της περιοχής. «Δεχτήκαμε μαρτυρίες ανθρώπων που χρειάστηκε να πουλήσουν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση για την οικογένειά τους στο φορτηγό» είπαν χτες οι Γιατροί του Κόσμου και πρόσθεσαν: «Σ' αυτό το στρατόπεδο μένουν όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα 2.000 ή 3.000 δολάρια για περάσουν τα σύνορα».
Οι ιρανικές αρχές θεωρούν τον καταυλισμό Μακάκι, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9.000 άτομα, υπερπλήρη και δε δέχονται σ' αυτόν άλλους πρόσφυγες. «Μας ενημέρωσαν, είπαν οι Γιατροί του Κόσμου, ότι γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθ' οδόν προς τα στρατόπεδα περισσότερες από 300.000 πρόσφυγες αλλά οι ιρανικές αρχές "έχουν ζητήσει από τους Ταλιμπάν να τους καθυστερήσουν και να πάψουν να μεταφέρουν άλλους, μέχρι να ανοίξουν το τρίτο στρατόπεδο της περιοχής" (!!!). Γίνεται φανερό ότι οι πρόσφυγες είναι ουσιαστικά όμηροι μεταξύ δύο καλά συνεργαζόμενων ομάδων, καθώς και ότι η ετοιμότητα αντιμετώπισης της κρίσης από την πλευρά της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου είναι κατώτερη των απαιτήσεων».
Η περιοχή είναι εξαιρετικά αφιλόξενη με αμμώδες ξηρό έδαφος και οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων δύσκολες. Στον καταυλισμό υπάρχουν αντίσκηνα, ενώ υπάρχουν οικογένειες που χρησιμοποιούν για διαμονή μερικά ερειπωμένα σπίτια και καλύβες. Οι πρόσφυγες υποβάλλονται σε εμβολιασμούς και οι σοβαρές περιπτώσεις μεταφέρονται για νοσηλεία με ασθενοφόρο της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου σε νοσοκομεία, που κι αυτά παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις. «Η νοσηρότητα είναι μεγάλη, αλλά με την έλευση του χειμώνα και με δεδομένη την αφιλόξενη και απροστάτευτη τοποθεσία του καταυλισμού, το τίμημα της εξόδου των Αφγανών προσφύγων θα είναι μεγάλο», τόνισαν οι γιατροί του Κόσμου.