Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Στο φόντο μεγάλων ανατροπών

Σημαντικά τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και κρίσιμο το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, όπου οι ταξικές δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με τις παρατάξεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα και με τους δημόσιους υπάλληλους στη γωνία να αναμένουν παθητικά τις δυσάρεστες εξελίξεις, οδεύει η ΑΔΕΔΥ για το τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της στις 20 Νοέμβρη. Με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, το προηγούμενο διάστημα και ιδίως τον τελευταίο χρόνο, όπου η κυβέρνηση διεξήγαγε ακόμη πιο έντονα την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων, η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων δεν έλυσε κανένα πρόβλημά τους, αντίθετα πολλαπλασίασε τις εκκρεμότητες και διευκόλυνε σε διάφορες περιπτώσεις το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν, δεν είχαν συνέχεια, ήταν αποσπασματικές και λειτούργησαν περισσότερο σαν «άλλοθι» για την απερχόμενη διοίκηση.

Αυτή η τακτική συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των ταξικών δυνάμεων στην ίδια την ΑΔΕΔΥ και στις ομοσπονδίες μέλη της, σε κάθε σύλλογο. Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου και το ΠΑΜΕ, επιδόθηκαν σε μια τιτάνια προσπάθεια: ενημέρωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο για τα κυβερνητικά σχέδια. Συσπείρωσής τους σε ευρύτερες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στήριξης των όποιων κινητοποιήσεων αποδέχτηκε η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ. Αλλεπάλληλων προτάσεων για νέους αγώνες και για διεκδικήσεις που θα απεγκλώβιζαν τους εργαζόμενους από τις καταστροφικές λογικές του συμβιβασμού και της συναίνεσης.

Τα «καυτά» θέματα που το Συνέδριο καλείται να εξετάσει και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αργά ή γρήγορα θα ζήσουν στο «πετσί» τους είναι το Ασφαλιστικό, που αφορά βεβαίως όλη την εργατική τάξη της χώρας και ειδικότερα: οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που έχει σχέση με τα δυο προηγούμενα ζητήματα. Το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει πράξη σημαντικές από τις ανατροπές που έχει σχεδιάσει. Σημαντικά, επίσης, ζητήματα έχουν να κάνουν με το οικογενειακό επίδομα και τον τρόπο που αυτό θα δοθεί, το «πόθεν έσχες» που έχει σταθεί αφορμή για ένα κύμα διώξεων στις δημόσιες υπηρεσίες και πολλά ακόμη.

Για ένα γνήσιο Συνέδριο

Αυτή τη στιγμή, λίγες μέρες πριν το συνέδριο, η προσοχή έχει επικεντρωθεί στη διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, καθώς η κατάσταση δε φαίνεται καθόλου καλή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να έχουν προχωρήσει σε αρχαιρεσίες, όπου εκδηλώθηκαν φαινόμενα διπλοψηφιών και άλλων παραλείψεων. Ειδικότερα, σύλλογοι και Ομοσπονδίες εμφανίζονται να μην τηρούν τους όρους που η ίδια η ΑΔΕΔΥ έχει θέσει για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων.

Αν και η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτέμβρη, πολλές πρωτοβάθμιες οργανώσεις δεν έχουν καταθέσει στην ΑΔΕΔΥ επίσημα αντίγραφα των πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής από τις ψηφοφορίες για την εκλογή αντιπροσώπων στα Συνέδρια των Ομοσπονδιών. Αντίστοιχα, τέτοια αντίγραφα πρακτικών δεν έχουν κατατεθεί από δευτεροβάθμιες οργανώσεις για τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ενας ακόμη όρος που θέτει η ΑΔΕΔΥ είναι και η οικονομική τακτοποίηση των οργανώσεων που κι εκεί παρουσιάζονται προβλήματα.

Η προσπάθεια των στελεχών της ΕΣΑΚ - Δημοσίου έχει εστιαστεί στον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων για τη διαφύλαξη της γνησιότητας του Συνεδρίου. Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Νομιμοποιήσεων, για να εξετάσει τη μέχρι τώρα κατάσταση.

Το Ασφαλιστικό

Η απερχόμενη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ έχει χρεωθεί μια τακτική ελιγμών στήριξης των κυβερνητικών σχεδίων. Μετά την πανωλεθρία των κυβερνητικών προτάσεων από τη μαζική και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων, η ΑΔΕΔΥ, όπως και η ΓΣΕΕ, έσπευσε να αποδεχτεί τα καλέσματα διαλόγου του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, βιώνουν τις συνέπειες των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και των ενισχυτικών νόμων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων, μείωση των επικουρικών, μείωση του εφάπαξ και πολλά ακόμη συνθέτουν το αντιασφαλιστικό «τοπίο» και για τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν τη δημοσιότητα και τα οποία ψευδώς υποστηρίζεται ότι έχουν αποσυρθεί - τη στιγμή μάλιστα που τα ίδια προωθούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση - θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές στις ασφαλιστικές κατακτήσεις τους.

Αντί, όμως, να υπάρξει αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ πρόθυμα καλωσόρισε τις επισκέψεις των υπουργών Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Ρέππα, αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, αποδεχόμενη μια νέα πρόσκληση - πρόκληση «κοινωνικού διαλόγου» και μάλιστα σε μόνιμη βάση και για όλα τα ζητήματα!

Το νέο μισθολόγιο

Η τωρινή πορεία του νέου μισθολογίου είναι αποκαλυπτική για τη σκοπιμότητα των ελιγμών της πλειοψηφίας στις αρχές του καλοκαιριού, όταν αποχωρούσε από τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις» με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου ήταν η μόνη παράταξη που βγήκε από τη λογική νέου μισθολογίου και πρότεινε τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στο υφιστάμενο. Κι αυτό γιατί οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση υιοθέτησαν το αίτημα για νέο μισθολόγιο, αφού πρώτη το έθεσε η κυβέρνηση, η οποία θέλει μέσα από αυτό να περάσει τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και ένα εντελώς νέο σύστημα αμοιβών, με αυξομειώσεις κατά το δοκούν των επιδομάτων, αμοιβές σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων, και αμοιβές πολλών ταχυτήτων μεταξύ των εργαζομένων.

Οταν η πλειοψηφία αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις, ακολούθησαν οι επαφές της κυβέρνησης με τις Ομοσπονδίες και όταν έληξε μέσα σε «εργασιακή ειρήνη» αυτός ο κύκλος, μετά το καλοκαίρι ενεργοποίησε την επιτροπή που μελετά αυτή τη στιγμή το μισθολόγιο και η οποία αναμένεται να έχει καταλήξει τους επόμενους έξι μήνες στο σχετικό πόρισμα. Σε αυτή την επιτροπή και παρ' όλο που η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει πολιτική, συμμετέχει τώρα η ΑΔΕΔΥ με συμφωνία των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ.

Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Τόσο το νέο μισθολόγιο, όσο και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα, σχετίζονται με το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Ενα σχέδιο που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και από το οποίο δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση, γι' αυτό και απαιτεί από τους δημόσιους υπάλληλους και το Συνέδριό τους συγκεκριμένη αγωνιστική στόχευση.

Στο σχέδιο αυτό, περιέχονται όλα: οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις του σπαστού εργασιακού ωραρίου, της σύνδεσης μισθού «αποδοτικότητας», της αστυνόμευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Η καθιέρωρη «εθελούσιας» εξόδου από την υπηρεσία. Ο διορισμός στο δημόσιο μόνο πτυχιούχων ΤΕΙ, ΑΕΙ. Η προετοιμασία με λίγα λόγια του δημόσιου τομέα για την είσοδο σε αυτόν του ιδιωτικού. Και μάλιστα με τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να χειραγωγηθούν και να αντιτάξουν τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ