Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Η πλειοψηφία αρνείται σταθερά τους αγώνες

Καθώς η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της επίθεση σε όλο το μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, με το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση, το νέο μισθολόγιο, το σχέδιο νόμου για τα ΒΑΕ, τα διατάγματα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, δέσμια στη γραμμή της συναίνεσης, αρνείται να βγει από το καβούκι του «κοινωνικού διαλόγου» και απορρίπτει κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.

Ετσι χτες στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, παρά τις επιμέρους κριτικές παρατηρήσεις για αυτά τα νομοθετήματα, παρά το γεγονός ότι για ορισμένα απ' αυτά η πλειοψηφία ζητάει τώρα, εκ των υστέρων βέβαια, την απόσυρσή τους, στο διά ταύτα, όταν δηλαδή η κουβέντα έφτασε στο «τι θα κάνουμε;», οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» και «Συσπειρώσεις» απάντησαν στην πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ με ένα «Οχι».

Και η πρόταση - πέρα από το πλαίσιο - ήταν συγκεκριμένη. Απόσυρση τώρα όλων των νομοθετημάτων, παράσταση συνδικαλιστών στη Βουλή σήμερα, που στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συζητείται το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση και προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, όταν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια μπαίνουν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Το «όχι στους αγώνες», που χτες στο ΓΣ για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε η πλειοψηφία, δεν είναι άσχετο από τη γενικότερη άποψή της για τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση προωθεί στη δημόσια διοίκηση, για το τι δημόσιο θέλει και στην υπηρεσία τίνος. Και επειδή σε αυτά τα ερωτήματα η πλειοψηφία επί της ουσίας στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αποδέχεται μια δημόσια διοίκηση ενταγμένη στις στρατηγικές της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, γι' αυτό εστιάζει την κριτική της σε επιμέρους πλευρές αυτών των νομοθετημάτων, βολοδέρνει σε «ναι μεν αλλά», ψάχνει για «βελτιώσεις», την ώρα που η κυβέρνηση χτίζει μέρα με τη μέρα μια δημόσια διοίκηση εχθρική προς τους εργαζόμενους σ' αυτήν, στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και πιστό υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό χτες οι παρατάξεις αυτές, ενώ εμφανίστηκαν να ζητάνε βελτιώσεις στο νέο μισθολόγιο, δεν τόλμησαν να θίξουν την ουσία του που είναι η σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Γι' αυτό τώρα τα συνδικαλιστικά τους στελέχη «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους», ενώ τα ίδια αυτά στελέχη για τρία ολόκληρα χρόνια έπαιρναν μέρος στις διαπραγματεύσεις, έστρωσαν το δρόμο στην κυβερνητική επίθεση. Η διαφοροποίηση της ΔΑΚΕ και της ΑΠ στο παρά πέντε - και ενώ η κυβέρνηση είχε βάλει το νερό στο αυλάκι - δε μειώνει τις ευθύνες τους.

Πολύ περισσότερο που όλο αυτό το διάστημα αρνούνται να υιοθετήσουν την πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ, που είναι ξεκάθαρη. Μισθοί που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων, πρώτος μισθός 350.000 δραχμές με ανάλογη κλιμάκωση, καμία σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.

Χτες στο Γενικό Συμβούλιο, ΔΑΚΕ και ΑΠ τα φόρτωσαν στην ΠΑΣΚΕ, στη συνέχεια εμφανίστηκαν όλοι τους ακόμα και να ζητάνε απόσυρση των νομοσχεδίων για τη μερική απασχόληση και τα ΒΑΕ. Ομως στην πρόταση απεργία, αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια και πάλι τα «έστριψαν». Την ίδια στιγμή επιμένουν να μην απορρίπτουν το σχέδιο νόμου για τη δημόσια διοίκηση, να συζητάνε για μερεμέτια, ενώ γνωρίζουν ότι ο χαρακτήρας και η αποστολή της δημόσιας διοίκησης καθορίζει και τι δικαιώματα θα έχουν οι εργαζόμενοι σ' αυτή. Εξαπατούν τους δημόσιους υπαλλήλους, αν νομίζουν ότι μια δημόσια διοίκηση, ένα κράτος που βλέπει το λαό σαν εχθρό, που λειτουργεί για να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, μπορεί να εξασφαλίσει μια όαση δημοκρατίας και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους σε αυτό.

Και η χτεσινή συνεδρίαση του ΓΣ επιβεβαιώνει την εκτίμηση των στελεχών της ΤΑΔΗΣΥ και του ΠΑΜΕ. Οτι για να ανακοπεί η κυβερνητική επίθεση, για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και των δημοσίων υπαλλήλων, οι τελευταίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από τις επιτροπές αγώνα, τις συντονιστικές επιτροπές να παλέψουν ενάντια στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά και στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων της ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ