Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η θέση του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην περιοδεία του Κόμματος στη Θεσσαλία, είπε:

Η πολιτική σημασία που έχουν είναι πολύ συγκεκριμένη:

  • Η ψήφος κατά των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και στους δύο γύρους, θα είναι ψήφος που δείχνει διάθεση χειραφέτησης από τη λογική των μονοδρόμων, θα είναι απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, που πλήττονται, δε νομιμοποιούν την κυρίαρχη πολιτική που γεμίζει τα ταμεία της πλουτοκρατίας, ενώ μεγαλώνει τη φτώχεια, τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση του λαού. Θα είναι απάντηση στην πολιτική της εξαγοράς συνειδήσεων, στην πολιτική εκφοβισμού, στις επιλεκτικές παροχές με στόχο την υποταγή στους επάνω.
  • Η καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής και του διδύμου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αντιδικούν για το πάπλωμα σε βάρος του λαού, πρέπει να συνδεθεί με ένα στόχο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά προβλήματα που αφορούν το λαό: Να αναδειχτούν μαζικά σε όσο γίνεται περισσότερους δήμους και νομαρχίες τοπικές αρχές, που είναι διατεθειμένες να βάλουν εμπόδια στη νεοφιλελεύθερη κεντρική πολιτική, που έχει μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό περάσματος όλων των αντιλαϊκών επιλογών, π.χ., υπερφορολόγηση, ανταποδοτικότητα, που σημαίνει ότι αν θέλεις κάποια καλή υπηρεσία πρέπει να ξαναπληρώσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μεγάλο φαγοπότι με τα κοινοτικά ποσά κλπ. Ο θεσμός της ΤΑ έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη ανώνυμη εταιρία με εκλεγμένους, που πρέπει να λειτουργούν ως υπάλληλοι, να κάνουν τα στραβά μάτια στις ατασθαλίες και τις ρεμούλες, να υπηρετούν τους τοπικούς ή και μεγαλύτερους επιχειρηματίες. Το θέμα δεν είναι αν ένας δήμαρχος ή νομάρχης είναι τίμιος και καλών προθέσεων, τέτοιοι υπάρχουν. Το θέμα είναι, αν θα μπει εμπόδιο στην πολιτική της κυβέρνησης και όλων εκείνων που έχουν μετατρέψει το θεσμό σε ένα γρανάζι της κεντρικής πολιτικής. Οταν τους μπαίνεις εμπόδιο, τότε μπορεί να αποσπάσεις λύσεις.
  • Οι τοπικές εκλογές, όχι μόνο προσφέρονται, αλλά απαιτούν πολιτική συνεργασιών και συμμαχιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δυνατότητες παραπλάνησης που έχει η ΝΔ. Προκειμένου να αναδειχτεί πιο ισχυρή η φιλολαϊκή αντίληψη, για την πολιτική που πρέπει να διαπερνάει τις τοπικές αρχές. Το ΚΚΕ αισθάνεται υποχρεωμένο να δουλέψει με συνέπεια, ώστε σε τοπικό επίπεδο να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αγωνιστική συσπείρωση κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που δε διαφέρει από την κυβερνητική πολιτική, παρά μόνο συμβολικά και σε δευτερεύοντα σημεία. Η συνεργασία για το ΚΚΕ δεν ξεκινά από το μηδέν. Ενδιαφερόμαστε να εκφραστεί συνεργασία και στο εκλογικό επίπεδο με όλους εκείνους και εκείνες, κόμματα, κινήματα, κινήσεις, που όλα αυτά τα χρόνια είχαμε κοινή δράση σε ορισμένα σημαντικά μέτωπα, όπως στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα κατά του πολέμου, στο κίνημα της Παιδείας, στη δράση για τα προβλήματα της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, στο γυναικείο κίνημα, στο κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών κλπ. Εννοείται ότι θέλουμε να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια με τις δυνάμεις εκείνες που συνεργαστήκαμε και στο χώρο της ΤΑ, συνεργασία δοκιμασμένη. Ενδιαφερόμαστε να διευρυνθεί αυτή και με δυνάμεις, που, έστω και τώρα, εξακριβωμένα και διαπιστωμένα, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποιούν την ανάγκη να αλλάξουν ρότα. Η συνεργασία είναι μεγάλη υπόθεση, δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι φερέγγυα όταν στηρίζεται μόνο σε ανάγκες και θεμιτές ακόμα φιλοδοξίες που αρχίζουν και τελειώνουν τη μέρα της ψήφου. Η συνεργασία αξίζει, όταν αυτή μπορεί να συνεχιστεί και να δυναμώσει τα επόμενα 4 χρόνια.
Συνεργασίες για να καταδικαστεί η κυρίαρχη πολιτική

Δε στέργουμε σε συνεργασίες που γίνονται την τελευταία στιγμή και, μάλιστα, με περιεχόμενο μια στενή κομματική αντιδικία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όταν αυτή η αντιδικία ή διαφωνία δε θίγει το ίδιο το πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής και της δράσης τους στην ΤΑ. Το σύνθημα να φύγει ο κακός δήμαρχος, ο αυταρχικός και απρόσιτος, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πολιτικής πάλης, στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, που οξύνονται και εξαιτίας του αρνητικού ρόλου που παίζει η ΤΑ ως θεσμός ενταγμένος πλήρως με νόμους και περιορισμούς στην υπηρέτηση των επιχειρηματιών, του κέρδους. Το πρώτο και κύριο κριτήριο καταδίκης μιας τοπικής αρχής, ή υποστήριξης μιας άλλης, πρέπει να είναι η στάση της στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που αφορούν τα εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα, τα προβλήματα δημοκρατίας, τη στάση απέναντι στις δεσμεύσεις και εμπλοκές που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, σε συναίνεση με τη ΝΔ, στον πόλεμο στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και, γενικότερα, στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, στα πλαίσια των διεθνών ενώσεων.

Η πολιτική καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα και στους δύο γύρους. Οσοι δίνουν τη μάχη συμβολικά στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα και στις τρεις νομαρχίες, όπως ο ΣΥΝ με βάση απόφαση δημοσιευμένη, μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι ενδιαφέρονται να ασκήσουν πίεση στο ΠΑΣΟΚ για μια καλύτερη διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας τους.

Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται, ούτε σε ένα δήμο, ούτε σε μια νομαρχία, να παρεκκλίνουμε από τη γενική μας θέση, καταψήφισης των συνδυασμών και των δύο κομμάτων εξουσίας.

Η μάχη των τοπικών εκλογών μπορεί να προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία προοπτικής στον ελληνικό λαό, να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό από τη λογική και την πολιτική των μονοδρόμων, από τη μοιρολατρική άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ότι παρά τη δυσαρέσκεια, που είναι γενικευμένη, μπροστά στην κάλπη η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάμεσα στους δύο. Η μάχη των τοπικών εκλογών μπορεί να έχει τις δικές της ιδιομορφίες, αλλά αυτές δεν πρέπει να οδηγούν σε αλλοίωση της γενικής προσπάθειας να καταδικαστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στην Ελλάδα στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τα δύο μεγάλα κόμματα, που προσπαθούν, εκτός των άλλων, να ενσωματώσουν και όλες τις άλλες δυνάμεις με βάση τη λογική «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Αυτό που μετράει σήμερα είναι, πόσο δυναμώνει η αντίσταση του λαού, πόσο δυναμώνουν οι δυνάμεις της αντεπίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ