Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η «Αirbus» απειλεί να εγκαταλείψει τη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Εντείνονται οι πιέσεις μεγάλων μονοπωλίων σε βάρος της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μπροστά στο ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Ο Τομ Εντερς, διευθύνων σύμβουλος της αεροναυπηγικής εταιρείας «Αirbus», προειδοποίησε χτες ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί αποχώρηση της Βρετανίας δίχως συμφωνία τότε η εταιρεία θα εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος καθώς θα μπορούσε να υποστεί απώλειες πολλών δισ. ευρώ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χαρακτήρισε τη ρευστή κατάσταση και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι κινήσεις της πρωθυπουργού «όνειδος», υποστηρίζοντας πως πλέον ο τομέας της αεροδιαστημικής στη Βρετανία «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού». «Το Brexit απειλεί να καταστρέψει όλη την ανάπτυξη που επιτεύχθηκε επί έναν αιώνα βασισμένη σε εκπαίδευση, έρευνα και ανθρώπινο κεφάλαιο. Αν τελικά γίνει Brexit χωρίς συμφωνία εμείς στην "Airbus" θα πρέπει να λάβουμε δυνητικά επώδυνες αποφάσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τα 25 εργοστάσια της «Airbus» στη Βρετανία και τους 14.000 εργαζόμενους και τους πάνω από 110.000 άλλους που απασχολούνται σε συναφείς εταιρείες του κλάδου.

Λίγες ώρες μετά, διευθυντικό στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας FORD εκτίμησε ότι σε περίπτωση που την επόμενη βδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιχειρήσει Brexit δίχως συμφωνία, τότε η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να υποστεί ζημιές τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ μόνο το 2019.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, προέβλεψε ότι τυχόν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει αφενός «προδοσία» απέναντι σε όσους συμμετείχαν στο δημοψήφισμα του 2016, αφετέρου θα μπορούσε να βλάψει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Νωρίτερα, στο Νταβός, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να δοθεί «ένα τέλος στο χάος». Εκτίμησε, επίσης, πως πλέον οι πιθανότητες να γίνει το δημοψήφισμα αυτό είναι «περισσότερες από 50%».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, απέρριψε την πρόταση της βρετανικής πλευράς για «χρονικά περιορισμένο δίχτυ ασφαλείας» στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, τονίζοντας πως έτσι θα ακυρωνόταν ο σκοπός της ως εγγύησης ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία. Σε άλλο σημείο τόνισε πως εάν υπάρξουν υποχωρήσεις από τη βρετανική πλευρά θα μπορούσε να δημιουργηθεί περιθώριο για κάποιες αλλαγές, τονίζοντας εντούτοις πως είναι αδύνατοι οι συμβιβασμοί σε θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όπως η ενιαία αγορά. Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, τονίζοντας: «Είμαστε ανοικτοί σε διευκρινίσεις αλλά δεν θέλουμε να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία.... Εάν οι Βρετανοί ζητούν περαιτέρω καθυστέρηση, πρέπει να καταλάβουμε για ποιον λόγο γίνεται αυτό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org