Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θα αναβάλει την ομιλία για την «κατάσταση της Ενωσης» ο Τραμπ

Ενώ έκθεση του «Brookings» προβλέπει εκατομμύρια απολύσεις λόγω ψηφιοποίησης της οικονομίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η παράταση της κόντρας κυβέρνησης - Κογκρέσου, με αιχμή του δόρατος το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για χρηματοδότηση του σχεδίου ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αναβάλλει τα σχέδια του Αμερικανού ηγέτη να εκφωνήσει στις 29 Γενάρη την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «κατάσταση της Ενωσης» στο Κογκρέσο. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπειτα από την επιλογή της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (Δημοκρατικής) Νάνσι Πελόσι να μην του αποστείλει τη σχετική πρόσκληση, με αφορμή τη συνέχιση της αναγκαστικής αργίας περίπου 800.000 ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων από τις 22 Δεκέμβρη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα κάνει την ομιλία όταν θα αρθεί η αναστολή λειτουργίας μέρους των δημόσιων υπηρεσιών. Ωρες μετά, δύο από τις ισχυρότερες Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, ζήτησαν πληροφορίες από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο Deutsche Bank για τις σχέσεις που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ. Η γερμανική τράπεζα από την πλευρά της αρκέστηκε να διευκρινίσει πως προς το παρόν συνεχίζει «εποικοδομητικό διάλογο με τις δύο Επιτροπές», ώστε να καθορίσει πώς μπορεί να τις βοηθήσει καλύτερα.

Εκατομμύρια ανέργους λόγω ψηφιοποίησης βλέπει το «Brookings»

Το ίδιο 24ωρο, έκθεση της «δεξαμενής σκέψης» του ιδρύματος «Βrookings», που δημοσιοποιήθηκε χτες, εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα μπορούσαν να χαθούν τουλάχιστον 36.000.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαιτίας της αυτοματοποίησης αρκετών μέσων παραγωγής και υπηρεσιών.

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως σε πιο δυσχερή θέση θα βρεθούν εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στους τομείς της εστίασης, των πωλήσεων λιανικής, των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας θα σημειωθούν πρώτα σε μικρότερες, επαρχιακές πόλεις και σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης και μορφωτικών προσόντων, τονίζοντας ωστόσο πως η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα δημιουργήσει αργότερα και ανάγκες για νέα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Εκτίμησαν επίσης πως σε πλεονεκτική θέση θα βρεθούν όχι απλώς μορφωμένοι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που διαθέτουν δημιουργικότητα, διαπροσωπικές ικανότητες επικοινωνίας και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ