Παρασκευή 25 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση Μακρόν ιεραρχεί την ακόμα στενότερη προσαρμογή του λυκείου στις ανάγκες της αγοράς

Από κινητοποίηση μαθητών τον Δεκέμβρη, που επίσης αντιδρούν στα νέα μέτρα

Copyright 2018 The Associated

Από κινητοποίηση μαθητών τον Δεκέμβρη, που επίσης αντιδρούν στα νέα μέτρα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθηγητές στη Μέση Εκπαίδευση έκαναν χτες 24ωρη απεργία και διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, σε αρκετές περιπτώσεις μαζί με μαθητές, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν με στόχο - όπως λέει - την καλύτερη προσαρμογή του λυκείου στις ανάγκες της προετοιμασίας για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμα πιο αποφασιστική εφαρμογή κατευθύνσεων που συναποφασίζονται στην ΕΕ, με άξονα το πώς καλύτερα το σχολείο θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, αφενός «ξεσκαρτάροντας» τη δεξαμενή των αυριανών εργαζομένων, αφετέρου διαμορφώνοντας τους άξονες και το περιεχόμενο σπουδών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ανταγωνισμός για τη μοιρασιά κλάδων και αγορών οξύνεται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι νέες διατάξεις επικεντρώνονται στο σύστημα των απολυτήριων εξετάσεων από το λύκειο (baccaleareat - bac), που το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι πρέπει να «εκσυγχρονιστεί».

Από τη μεριά τους, οι εκπαιδευτικοί επιμένουν ότι οι νέες αλλαγές αναγκάζουν τα παιδιά «ακόμα πιο πρόωρα» να προσανατολιστούν επαγγελματικά και ενισχύουν τη διαφοροποίηση μαθητών και σχολείων. Μεταξύ άλλων, σπάει ο ενιαίος χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών, το βάρος δίνεται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα μαθήματα ειδικοτήτων («specialites») που εισάγονται, με το επιχείρημα ότι έτσι κάθε μαθητής θα μπορεί να διαλέξει «με βάση τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες του». Δηλαδή οι βασικές γνώσεις που το δημόσιο σχολείο θα έπρεπε να διασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως, μετατρέπονται σε θέμα «ενδιαφέροντος» ή «φιλοδοξίας» του κάθε νέου, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως εξηγούσαν σε γαλλικά ΜΜΕ καθηγητές εκπαιδευτικοί χτες, τα μαθήματα ειδικοτήτων θα διαφέρουν τόσο ως προς το θέμα όσο και ως προς τον αριθμό τους, από σχολείο σε σχολείο. «Η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει βαθιές ανισότητες», σημείωναν. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι το πρόγραμμα σπουδών στο λύκειο θα καθορίζεται και «με βάση τη ζήτηση», ουσιαστικά με βάση τις κατευθύνσεις που δίνει η αγορά, επηρεάζοντας καθοριστικά γονείς και νέους, και όχι με βάση τα συμπεράσματα και τους καρπούς της σύγχρονης τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου, τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ