Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διαψεύδουν συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αξιωματούχοι σε ΕΕ και Βρετανία διέψευσαν δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times» που υποστήριζε πως έχει επιτευχθεί μια «προσωρινή συμφωνία» που θα καλύπτει τις μελλοντικές χρηματοπιστωτικές, οικονομικές υπηρεσίες και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε τις πληροφορίες «εικασίες», μολονότι παραδέχτηκε πως τα παζάρια συνεχίζονται και «συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο να καταλήξουμε σε νέες ρυθμίσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».

Παρόμοια αντίδραση επιφύλαξε και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, που διέψευσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με την οποία θα δίνεται στις βρετανικές εταιρείες πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και μετά την αποχώρηση. Ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ρεπορτάζ που συνέβαλε στην αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας με το δολάριο στα 1,29.

Το ίδιο 24ωρο, η βρετανική υπηρεσία δίωξης εγκλήματος, NCA, ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα σε βάρος του Βρετανού επιχειρηματία Αρον Μπανκς, που χρηματοδότησε μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες υπέρ του Brexit. Ο Μπανκς, που έχει φωτογραφηθεί στο παρελθόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον βασικό υπέρμαχο του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι «καλωσορίζει» την έρευνα, γιατί θα του δοθεί «η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα».

Παράλληλα, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να υποστεί «οικονομικό σοκ» εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ