Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Συνέχεια παζαριών στο εσωτερικό και με την ΕΕ

Από τη συνεδρίαση της Βουλής της Βρετανίας
Από τη συνεδρίαση της Βουλής της Βρετανίας
Ολοένα και πιο «μπερδεμένο κουβάρι» γίνεται η υπόθεση του Brexit στη Βρετανία, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα του βρετανικού κεφαλαίου που εκφράζονται και στο εσωτερικό των δύο βασικών αστικών κομμάτων, το Συντηρητικό, που είναι στην κυβέρνηση, και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα. Ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξει το εσωτερικό παζάρι, αλλά και αυτό με την ΕΕ, το βέβαιο είναι ότι τις συνέπειες θα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στη Βρετανία οδήγησαν στη μεγάλη αγανάκτηση των εργαζομένων, που ήταν και το υπόβαθρο για να εγκλωβιστούν στις αυταπάτες περί δήθεν βελτίωσης της κατάστασης, με την αποχώρηση από την ΕΕ (και τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιούνη του 2016 για την παραμονή ή όχι στη λυκοσυμμαχία), ενώ ήταν δεδομένη η συνέχιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι εξελίξεις αυτής της βδομάδας αλλά και της επόμενης δείχνουν το σύνθετο της κατάστασης στη χώρα. Οι ψηφοφορίες που έγιναν την περασμένη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στη Βουλή των Κοινοτήτων έδειξαν ότι: Πρώτον, η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θέλει άτακτο Brexit αλλά αναβολή τουλάχιστον έως τις 30 Ιούνη 2019 (δηλαδή καθυστέρηση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση, που είχε προθεσμία στις 29 Μάρτη). Δεύτερον, δεν θέλει (τουλάχιστον τώρα) νέο δημοψήφισμα με θέμα το σχέδιο συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Επίσης δεν θέλει τη συμφωνία που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες με τους άλλους 27 ηγέτες της ΕΕ η συντηρητική πρωθυπουργός (παρά την έγγραφη προσθήκη κάποιων «διαβεβαιώσεων» που έδωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, το λεγόμενο ζήτημα «backstop»).

Παρά την απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας της με διαφορά πολλών δεκάδων ψήφων, η Μέι θα υποβάλει ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 20/3 για τρίτη φορά (και μάλλον τελευταία...) το σχέδιο συμφωνίας της με την ΕΕ, με την προσμονή πως κυριολεκτικά την ύστατη ώρα οι Συντηρητικοί βουλευτές του κόμματός της αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί βουλευτές, που είναι ένθερμοι υποστηρικτές του σκληρού Βrexit (δηλαδή της αποχώρησης από την ΕΕ δίχως συμφωνία), θα λυγίσουν και θα στηρίξουν το σχέδιό της προκειμένου να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ έστω με καθυστέρηση τριών μηνών.

Στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει την ερχόμενη Τετάρτη το σχέδιο συμφωνίας, τότε η Μέι θα πάει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 21 Μάρτη και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας παράταση του Brexit έως τις 30 Ιούνη. Εάν η Βουλή καταψηφίσει ξανά το σχέδιο συμφωνίας, τότε η Μέι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Μάρτη στις Βρυξέλλες, ζητώντας μεγαλύτερη παράταση (πολλών μηνών, ίσως τουλάχιστον ενός χρόνου...) και τη δυνατότητα διεξαγωγής ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει (όπως τονίζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες) να δώσει στους άλλους ηγέτες μία σοβαρή δικαιολογία, όπως: Την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, νέο δημοψήφισμα, αλλαγή της βρετανικής θέσης σε καίρια ζητήματα (π.χ. ενιαία αγορά, τελωνειακή ένωση κ.ά.) σε σχέση με το Brexit.

Διαπραγματεύσεις ισχυρών συμφερόντων

Δεν είναι βέβαιο πως οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ θα ικανοποιήσουν πρόθυμα και δίχως δεύτερη σκέψη το βρετανικό αίτημα καθυστέρησης του Brexit. Ακόμη και εάν αυτό στην πραγματικότητα δεν τους συμφέρει, δεδομένου (ως γνωστόν) πως η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά βρετανικών προϊόντων και υπηρεσιών... Η απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι (π.χ. Γάλλοι, Πολωνοί, Ούγγροι) ίσως να μπουν στον πειρασμό να κάνουν «σκληρότερα παζάρια» προς όφελος των δικών τους μονοπωλιακών συμφερόντων. Εστω και μία χώρα να βρεθεί να πει όχι, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει συνέπειες με σημαντικό κόστος και για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε την Πέμπτη πρόθυμα την πολύμηνη παράταση του Brexit, υπάρχουν άλλοι που δεν συμμερίζονται τόσο εύκολα αυτή την προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό πως το βράδυ της 14ης Μάρτη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί αυτόματα να πάρει παράταση του άρθρου 50», επειδή η ΕΕ «θα πρέπει να σκεφτεί τα δικά της συμφέροντα προτού αποφασίσει».

Στο Λονδίνο πάντως η Βρετανική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων (CBΙ) χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για καθυστέρηση του Brexit, διαπιστώνοντας πως «τελικά υπάρχει ακόμη κοινή λογική στο Ουεστμίνστερ». Η Ενωση Λιανικού Εμπορίου (BRC) σχολίασε πως η προοπτική αναβολής του Βrexit «προσφέρει ακόμη αναλαμπή ελπίδας, αλλά η προοπτική ενός Brexit δίχως συμφωνία παραμένει στο τραπέζι».


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org