Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΜΑΙΕΥΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Μετέωρες οι ανάγκες χιλιάδων γυναικών

Από παλιότερη κινητοποίηση μαζικών φορέων στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Από παλιότερη κινητοποίηση μαζικών φορέων στο Νοσοκομείο Νίκαιας
H πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαψεύδει κατηγορητικά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας», αναδεικνύει ξεκάθαρα ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση, βαθαίνοντας το αντιλαϊκό «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μια χαρακτηριστική πλευρά αυτής της πραγματικότητας είναι και τα συσσωρευμένα προβλήματα στις Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Νίκαιας και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, οι οποίες καλύπτουν περιοχές με δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Στον «αέρα» η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Οι συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία αποτυπώνονται και στο αίτημα για αναστολή της λειτουργίας της Γυναικολογικής - Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας που έχει υποβάλει η Νοσηλευτική Υπηρεσία προς τη 2η ΔΥΠΕ.

Οι μαίες που έχουν απομείνει είναι τέσσερις, από τις οποίες η μία είναι προϊσταμένη, δύο έχουν εξαιρεθεί από το κυκλικό ωράριο και μία κάνει σερί 6 νυχτερινές βάρδιες! Παράλληλα, από τους 5 γυναικολόγους, ο ένας είναι επικουρικός και πρόκειται να απολυθεί το επόμενο διάστημα.

Κι όλα αυτά σε μια κλινική που εξυπηρετεί γυναίκες από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, της Αγίας Βαρβάρας κ.ά., αναλαμβάνει ετησίως 400 - 500 τοκετούς, 8 - 10 γυναικολογικά χειρουργεία τη βδομάδα και εξυπηρετεί πάνω από 70 γυναίκες σε κάθε εφημερία (ανά τέσσερις μέρες) στα επείγοντα.

Παράλληλα, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, ενώ το προσωπικό σίτισης του νοσοκομείου δουλεύει σχεδόν ένα μήνα χωρίς ρεπό! Σε όλες αυτές τις ελλείψεις θα έρθουν να προστεθούν και οι επικείμενες απολύσεις του επικουρικού προσωπικού...

Σήμερα, η κλινική σε μέρες εκτός εφημερίας «λειτουργεί» χωρίς μαία στη βάρδια και οι υποσχέσεις που δίνονται από τη ΔΥΠΕ είναι ότι θα σταλούν επικουρικές το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα παρενέβη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» Νοσοκομείου Νίκαιας, επισημαίνοντας τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατομμύρια ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις των προηγούμενων χρόνων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε μισό ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Ολοι καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί "τέλους των μνημονίων" (χωρίς να έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο) που συνοδεύονται από την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων (...) αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τα δικαιώματά μας. Σ' αυτά τα κυβερνητικά σχέδια στέκονται πολύτιμοι αρωγοί οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστική και η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, όπου - από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - φαίνεται πλέον ότι διαπιστώνουν "θετικές πλευρές" στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αν και δεν μπορούν να κρύψουν ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν σύντομα χωρίς δουλειά», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις καλεί σε αγώνα για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, του οποίου η μισθοδοσία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, υψηλών προδιαγραφών, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σοβαρές ελλείψεις και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, αν και στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται επτά θέσεις ειδικευμένων γιατρών, στην κλινική εργάζονται μόνο πέντε ειδικευμένοι, από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2018.

Επομένως το μήνα που διανύουμε, για τη λειτουργία της κλινικής και την κάλυψη των προγράμματος εφημεριών, με τριάντα οκτώ ενεργείς εφημερίες, απομένουν μόνο τέσσερις ειδικευμένοι γιατροί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί, στους οποίους οφείλονται μέρες κανονικής άδειας του 2017, ενώ ο συνταξιοδοτούμενος γιατρός κινδυνεύει να χάσει 37 μέρες κανονικής άδειας που του οφείλονται, ήδη πραγματοποιούν επτά έως οκτώ ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα, όπως έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου, με έγγραφό τους στις 2/11/2018.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αιμοδοσία (όπου το πρόγραμμα εφημεριών του Δεκέμβρη δεν έχει εγκριθεί, ενώ υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει κανένας γιατρός), στην οποία εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι γιατροί (από τις οποίες η επιμελήτρια Α' ασκεί καθήκοντα διευθυντή επί μία τριετία, χωρίς να λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα) και δύο επικουρικοί ειδικευμένοι γιατροί (οι οποίες απολύονται μέσα στο 2019), ενώ ο διευθυντής γιατρός παραμένει αποσπασμένος στο ΕΚΕΑ από τη ημέρα του διορισμού του.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (παθολογικές, ακτινολογικό, χειρουργικές κ.ά.), όπου συχνά οι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται (με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς), ενώ υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα, σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα παρατασιούχων ειδικευόμενων γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων που αναγκάζονται να εφημερεύουν σε κλινικές διαφορετικής ειδικότητας από τη δική τους.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες, αφού με βάση τον (ήδη ανεπαρκέστατο) οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί με μνημονιακό νόμο και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με πρακτικάριους.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι παρά τις διάφορες προπαγανδιστικές διακηρύξεις τους, οι κυβερνώντες «αντί για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Στόχος τους είναι να διευκολύνουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας».

Το Σωματείο απαιτεί από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να δοθεί λύση στα προβλήματα λειτουργίας της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής και της Αιμοδοσίας. Να δοθούν οι χρωστούμενες μέρες άδειας στους γιατρούς.
  • Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ