Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΕΕΝ
Καλεί σε πάλη για καμιά απόλυση στον ΑΗΣ Μελίτης

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ
Στον «προκρούστη» μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ που οδηγούνται σε πώληση, όπως αναδεικνύεται από τις εξελίξεις στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα. Επιβεβαιώνεται ότι με την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ έρχονται νέα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων - «επενδυτών».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), «γνωστοποιήθηκε στο προσωπικό η απόφαση 9/9-12-2019 του ΔΣ της "Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε" (το μεταβατικό σχήμα για την πώληση), που προβλέπει την αποχώρηση του προσωπικού που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η 20ετή τουλάχιστον συνεχή παρουσία στη ΔΕΗ ΑΕ με bonus 5.000 ευρώ, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης των 15.000 ευρώ. Ειδικά για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων η απόφαση δεν τους δίνει το δικαίωμα της επιλογής.

Παράλληλα, δημοσιεύματα κατεβάζουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα παραμείνουν στη δουλειά από τους 230 που αυτήν τη στιγμή εργάζονται στον ΑΗΣ Μελίτης στους 130 (δηλαδή περίπου στους μισούς). Οποιος και να είναι τελικά ο αριθμός το ζήτημα είναι ότι αυτές οι θέσεις εργασίας χάνονται για πάντα οξύνοντας περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας και την εντατικοποίηση της εργασίας με τα συνεχή δωδεκάωρα κ.ά.

Γίνεται φανερό ότι πριν ακόμα από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΗΣ επιβεβαιώνεται η θέση του ταξικού κινήματος, ότι η όξυνση του ανταγωνισμού λόγω της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ θα έχουν θύματα τους εργαζόμενους. Πρώτο χτύπημα ήταν η κατάργηση της βραδινής βάρδιας της νοσοκόμας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τώρα έρχονται να περιορίσουν σε τέτοιο βαθμό το προσωπικό με πολύπλευρες συνέπειες για τους εργαζόμενους και για την περιοχή. Ακόμα και η κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 από τους "επενδυτές" που θα έδινε διέξοδο σε εργαζόμενους στις κατασκευές και θα αναπλήρωνε μέρος των χαμένων θέσεων εργασίας είναι στον "αέρα" και θα εξαρτηθεί από ανταγωνιστικά συμφέροντα (π.χ επέκταση ζωής ΑΗΣ Αμυνταίου κ.ά.)».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να μην αποδεχθούν μοιρολατρικά όσα σχεδιάζονται. Να διεκδικήσουν: Καμία απόλυση στον ΑΗΣ Μελίτης. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ