Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13161

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την άθλια τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση
  • Τροπολογίες του Κόμματος και για την ανακούφιση των φοιτητών, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

ΣΕΛ.  13
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα» με κριτήριο τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

ΣΕΛ.  5

Αυξήσεις στα διόδια - μποναμάς στους επιχειρηματικούς ομίλους

Από αύριο το πρώτο κύμα ανατιμήσεων σε αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Ακολουθούν αυξήσεις - φωτιά μέχρι και 150% στην Εγνατία Οδό

  • Αυξήσεις στα διόδια με το «καλημέρα» του νέου έτους επιβάλλει η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς όλης της χώρας, βάσει των «συμβάσεων παραχώρησης», με τις οποίες διατηρούν αλώβητα τα κέρδη τους.
  • Το κόστος μετακίνησης για τα λαϊκά νοικοκυριά μεγαλώνει κι άλλο, με αυξήσεις που φτάνουν και το 1 ευρώ σε διόδια της Ολυμπίας Οδού. Το χαράτσωμα θα συμπληρωθεί άμεσα με την επιβολή αυξήσεων έως και 150% σε σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, όπου η χρέωση για τα ΙΧ θα διαμορφωθεί σε 5 από 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένα άλλοθι!

Τρεις νεκροί που παρασύρθηκαν από χείμαρρο στην Κερατέα. Ενας νεκρός μετανάστης και δύο τραυματίες που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με το μαγκάλι από αναθυμιάσεις. Ενας νεκρός πρόσφυγας σε καταυλισμό που πάγωσε από το χιονιά.

Χωριά αποκλεισμένα, οδικοί άξονες κομμένοι στα δύο, αεροδρόμια και συγκοινωνίες να παραλύουν, όπως στη Θεσσαλονίκη, και χιλιάδες άνθρωποι να ξεπαγιάζουν στους -10 και -20 βαθμούς, χωρίς να μπορούν να βάλουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν.

Αυτές οι εικόνες από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ήταν αρκετές για να ξετινάξουν τα περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού» που διακινούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας μάλιστα κλίμα «ακραίων φαινομένων».

Τόσο όμως στην επαρχία, όπου η κακοκαιρία ήταν πράγματι έντονη, όσο και στην Αττική, όπου τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια σε σχέση με όσα διαδίδονταν, τα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο λαός δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και επάρκειας σε εξοπλισμό, σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, έχει τραγικές συνέπειες για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε οι νεκροί που θρηνούμε κάθε φορά, είτε από πλημμύρες, είτε από τα χιονιά, είτε από πυρκαγιές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μια ήπια χιονόπτωση, όπως αυτή το πρωί της Τρίτης, παρέλυσε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, πράγμα που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Με τον τρόπο αυτό δεν αναδεικνύονται μόνο οι ευθύνες του κράτους, αλλά και οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των δρόμων, αφού λόγω κόστους οι εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται δεν διαθέτουν τα αναγκαία ποσά και μέσα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους σε περίπτωση κακοκαιρίας, παρά την τεράστια κερδοφορία τους, που θα μεγαλώσει κι άλλο από την επικείμενη αύξηση των διοδίων. Τραγική ειρωνεία... Σήμερα προχωρά η αύξηση των διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες.

Ολα αυτά και πολλά ακόμα είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και υποτάσσει τα πάντα στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Αυτή η πολιτική αφήνει σχολεία και νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, για να πιάνονται τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στις ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία μονάδων Υγείας και Πρόνοιας...

Αυτήν την πολιτική πληρώνουν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να προμηθευτούν το πανάκριβο πετρέλαιο και ζουν μέσα στο κρύο, ή καταφεύγουν σε λύσεις περασμένων εποχών, εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, όπως έγινε με τους άτυχους μετανάστες στη Ρόδο.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τα κακοσυντήρητα Μέσα Μεταφοράς, που δεν διαθέτουν καν αλυσίδες και ακινητοποιούνται ή μετατρέπονται σε κινούμενες εστίες κινδύνου με το πρώτο χιόνι στους δρόμους.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός «απογειώνουν» τη λογική της «ατομικής ευθύνης», πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους και στο λαό για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα, να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά τους, να ταξιδέψουν στο εθνικό δίκτυο.

Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η «γύμνια του κράτους», που διαπιστώνει ο λαός, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης, δεν είναι παροδικό, ούτε έκτακτο φαινόμενο. Δεν οφείλεται σε «ανοργανωσιά» και «ανικανότητα».

Οφείλεται στο γεγονός ότι το αστικό κράτος δεν υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε αποδεικνύεται ικανότατο όταν πρόκειται να ψηφίσει ή να εφαρμόσει αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους, όχι όμως για να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού, να ικανοποιήσει ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες του...

Δεν υπάρχει επομένως κανένα άλλοθι για την κυβέρνηση και τις δημοτικές - περιφερειακές αρχές για την κατάσταση που ζήσαμε ξανά τις τελευταίες μέρες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ενταθεί ο αγώνας για μέσα, σχέδιο και υποδομές προστασίας και ανακούφισης του λαού, η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ζωής

Μαζική κινητοποίηση στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές έκαναν χτες μετανάστες εργάτες γης από την περιοχή της Νέας Μανωλάδας. Στο πλευρό τους ταξικές Ομοσπονδίες και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.


ΣΕΛ.  17


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σήμερα η παρουσίαση των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  8
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΛΟΥ
Διαμαρτυρία αύριο για τον ελλιμενισμό πλοίου των ΗΠΑ

ΣΕΛ.  4
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνεται το παζάρι για Συρία - Ανατ. Μεσόγειο

ΣΕΛ.  6
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Την Παρασκευή η σύσκεψη για πανελλαδικό συντονισμό

ΣΕΛ.  16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 112% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Ολες οι Οργανώσεις Περιοχής έχουν πιάσει τους στόχους τους


ΣΕΛ.  3
ΠΑΜΕ
Απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το ψύχος

«Στον πάγο» τα λαϊκά στρώματα, νεκροί μετανάστες σε Ρόδο και Λέσβο


ΣΕΛ.  10,    15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ