Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Εργαζόμενοι στους δήμους: Πληρώνουν με βαρύ φόρο αίματος την εντατικοποίηση και τον ακατάλληλο εξοπλισμό, την έλλειψη προσωπικού και την «ευελιξία»
  • Εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά: Πάλη για αξιοπρεπή ζωή, απέναντι στις εντεινόμενες μεθοδεύσεις από την εργοδοσία και τα τσιράκια της
  • Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Προετοιμάζουν την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεών τους
  • Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές: Σοβαρά προβλήματα από τις μεγάλες ελλείψεις στις κλινικές στο «Θριάσιο» και στο Νοσοκομείο Νίκαιας
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Πληρώνουν με βαρύ φόρο αίματος την εντεινόμενη αντεργατική πολιτική

Ημερίδα από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στις 17 Γενάρη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Η «ευελιξία» και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού περιλαμβάνονται στους βασικούς παράγοντες πίσω από τα εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ
Η «ευελιξία» και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού περιλαμβάνονται στους βασικούς παράγοντες πίσω από τα εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ
Ημερίδα με θέμα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους διοργανώνει την Πέμπτη 17/1 το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 5.30 μ.μ., στο δημαρχείο Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»).

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το Συνδικάτο δίνει συνέχεια στη δράση του γύρω από ένα ζήτημα που «καίει» τους εργαζόμενους του κλάδου, με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», τους σοβαρούς τραυματισμούς, τις επαγγελματικές ασθένειες, τη φθορά της υγείας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο.

Στον «μαύρο» απολογισμό των τελευταίων ετών αποτυπώνονται η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ελλείψεις προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που επεκτείνονται στον κλάδο, ο παλιός και πλημμελώς συντηρημένος εξοπλισμός, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Κάλεσμα σε κάθε Σωματείο και εργαζόμενο

Στο πλαίσιο της ημερίδας του Συνδικάτου θα μιλήσουν: Ο Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής Εργασίας, και ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.


Το κλαδικό Συνδικάτο έχει καλέσει τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων στους δήμους της Αττικής να πάρουν μέρος στην ημερίδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να οργανώσουν τη διεκδίκηση μέτρων υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει στις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Σχετική ημερίδα είχε οργανώσει το Συνδικάτο και το 2013, ενώ το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων έχει γίνει το επίκεντρο παρεμβάσεων σε δήμους, πρωτοβουλιών διεκδίκησης μέτρων προστασίας, στάσεων εργασίας και κινητοποιήσεων στο υπουργείο Εργασίας.

«Φόρος αίματος» στην αντεργατική πολιτική

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, ο γερασμένος και ελλιπώς συντηρημένος εξοπλισμός και οχήματα οδηγούν στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων", καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνει, τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος μετρά 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν γίνεται να ξεκινάμε από το σπίτι μας για το μεροκάματο και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε, αν θα αφήσουμε την τελευταία μας πνοή στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου», τονίζει το Συνδικάτο.

Μια ενδεικτική ανασκόπηση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, υπενθυμίζοντας ορισμένα μόνο από τα «ατυχήματα» της τελευταίας διετίας, επιβεβαιώνει την επικαιρότητα του καλέσματος που απευθύνει το Συνδικάτο.

Με τη σφραγίδα της εντατικοποίησης και της «ευελιξίας»

Την τραγική πρωτιά στα «ατυχήματα», μεταξύ αυτών και στα θανατηφόρα, κατέχουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που έχουν να κάνουν με την αποκομιδή απορριμμάτων. Η βαριά και επικίνδυνη εργασία που εκτελούν γίνεται με το στόλο των απορριμματοφόρων να αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από παλιά και ασυντήρητα οχήματα. Από τη σειρά των σχετικών «ατυχημάτων» υπενθυμίζονται τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Μάη του 2018 δύο εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο Τήνου σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβρη του 2017, απορριμματοφόρο του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης είχε ανατραπεί στο δρόμο προς τη χωματερή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος. Πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, εργαζόμενος στο δήμο Αλίμου σκοτώθηκε όταν το όχημα που οδηγούσε, επίσης πηγαίνοντας να αδειάσει σκουπίδια στη χωματερή, ανατράπηκε.

Μια σειρά από «ατυχήματα» φέρουν τη σφραγίδα των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στους δήμους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις έργου και με οκτάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και επικίνδυνες εργασίες ανατίθενται σε εργαζόμενους με ελαστικές μορφές δουλειάς, που δουλεύουν χωρίς εμπειρία, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, ακόμα και χωρίς τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Η προσωρινή δουλειά με ολιγόμηνα προγράμματα και συμβάσεις αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και καθιστά τους εργαζόμενους περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις για εντατικοποίηση της εργασίας.

Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αποτελεί ο εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ασπροπύργου, που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Νοέμβρη όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα: Παρά το γεγονός ότι ήταν κωφός, του είχε ανατεθεί εργασία σε πόστο με αυξημένους κινδύνους, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με πολλά ατυχήματα. Στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκε και ο συνάδελφός του, που δούλευε μέσω του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας»...

Το σκηνικό της εντατικοποίησης συνθέτουν παράγοντες όπως η έλλειψη προσωπικού, η νυχτερινή εργασία και τα κυκλικά ωράρια των εργαζομένων. Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται σε μια σειρά «ατυχημάτων»: Τον Ιούνη του 2017, 62χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου είχε ξεψυχήσει όταν ανέλαβε εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Τον Ιούλη του ίδιου έτους, συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε θανάσιμα σε «ατύχημα» έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε νυχτερινό δρομολόγιο το οποίο εκτελούσε μόνος του.

Οσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, σε μια σειρά από δήμους οι εργαζόμενοι και τα σωματεία καταγγέλλουν ότι υποδήματα, γάντια και μάσκες είτε δεν παρέχονται, είτε αυτά που παρέχονται δεν είναι κατάλληλα. Ετσι, για παράδειγμα, καταλήγουν να δουλεύουν με νοσοκομειακές μάσκες αντί για μάσκες με φίλτρο, με γάντια μιας χρήσης που δεν τους προστατεύουν. Δύο σχετικά περιστατικά είχαν καταγγελθεί μέσα στον ίδιο μήνα (Ιούλης 2017) στο δήμο Νέας Ιωνίας: Εργαζόμενος στην καθαριότητα, με οκτάμηνη σύμβαση μέσω της «κοινωφελούς εργασίας», νόσησε από σοβαρή ασθένεια (σπλαχνική λεϊσμανίαση) αφού κλήθηκε να καθαρίσει εγκαταλελειμμένο σπίτι με τα ρούχα που φορούσε. Αλλος ένας «οχταμηνίτης» υπέστη ράγισμα φτέρνας ενώ δούλευε με τα δικά του, ακατάλληλα παπούτσια, αφού δεν του είχαν χορηγηθεί κατάλληλα υποδήματα.

Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται με την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από το νόμο ιατρικών εξετάσεων στο προσωπικό, όπως και των εμβολιασμών, πράγματα που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ενοχη η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως «κόστος»

«Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται ούτε στην κακιά στιγμή, ούτε στην κακιά ώρα, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οπως επισημαίνει στους εργαζόμενους του κλάδου, η επίθεση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει νέες ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για τα οποία ήδη γίνεται λόγος «για 32% μείωση στις ειδικότητες που είναι ενταγμένες» στο σχετικό καθεστώς.

«Φτάνει έως εδώ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άλλο απαθείς, να περιμένουμε το πότε θα έρθει και η δική μας σειρά», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην ημερίδα και να ενισχύσουν την πάλη τους.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή

Δήλωση του Μ. Μπεκρή, προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ)

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο λιμάνι και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), σημείωσε:

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν θα φέρει καμία καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι του Πειραιά και η επένδυση του κινεζικού μονοπωλίου που καταφέρνει να έχει ρεκόρ κερδών κάθε χρόνο, με εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων, με όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μειωμένη οργανική στελέχωση της εργατικής ομάδας λιμενεργατών που συνεπάγεται την εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά "ατυχήματα" και επαγγελματικές ασθένειες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η δράση του σωματείου μας, από την ίδρυσή του μέχρι τώρα, επιβεβαιώνει ότι όταν οι εργάτες οργανωθούν και συσπειρωθούν γύρω από ένα σωματείο που παλεύει μπορούν να τα καταφέρουν ακόμα και όταν έχουν απέναντι ένα μεγάλο παγκόσμιο μονοπώλιο όπως η COSCO.

Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν πως με την ίδρυση του εργοδοτικού σωματείου θα κάμψουν τον αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ με ανθρώπινους όρους αμοιβής και εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά έχουμε τη δική μας πείρα και θα τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης όλων των εργαζομένων γύρω από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Να απομονωθούν τα τσιράκια της εργοδοσίας που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία για να προασπίσουν τα συμφέροντά της».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παλεύουν για τα δικαιώματά τους απέναντι στις εντεινόμενες εργοδοτικές μεθοδεύσεις

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις προβλήτες και του σωματείου τους
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις προβλήτες και του σωματείου τους
Απέναντι στους σημαντικούς αγώνες που δίνουν οι εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με το σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), η εργοδοσία αντιπαραθέτει την κλιμάκωση των αντεργατικών της μεθοδεύσεων προκειμένου να μην ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του σωματείου, το 2014, και ιδιαίτερα από το Μάη του 2018, όταν οι εργάτες πέρασαν σε νέα φάση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, η εργοδοσία της COSCO προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να φιμώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις, «με μαστίγιο και καρότο», με εκφοβισμούς και διώξεις, έχοντας στο πλάι της τους μηχανισμούς του κράτους, την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους.

Τελευταίο επεισόδιο στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας είναι η υπογραφή μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης με το μόρφωμα που η ίδια έφτιαξε και στελέχωσε με τα τσιράκια της, που καμώνονται ότι είναι «σωματείο» των εργατών. Αυτό το μόρφωμα έβγαλε ανακοίνωση στις 2 Γενάρη, λέγοντας πως υπέγραψε τριετή ΣΣΕ που τάχα βελτιώνει τη θέση των εργατών! Η προκλητική «σύμβαση» βέβαια είναι στην πραγματικότητα ένα σκουπίδι που δεν αντιμετωπίζει τους εργάτες ως ανθρώπους, που έχουν ανάγκη και απαιτούν μια αξιοπρεπή ζωή: Δεν προβλέπει καμιά αύξηση στους μισθούς, διατηρεί στο ακέραιο τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Τους πετάει... λιγότερο και από ψίχουλα, με τη δωροεπιταγή των Χριστουγέννων να πηγαίνει στα 200 ευρώ από τα 150, και αυτό το βαφτίζει... «αύξηση των οικονομικών απολαβών»! Προβλέπει τη μετατροπή συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης για μόλις 65 εργάτες, όταν 650 - 700 εργάτες δουλεύουν με μορφές μερικής ή/και προσωρινής απασχόλησης.

Με αυτόν τον τρόπο, COSCO και εργολάβοι νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν τους εργάτες και θα υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις τους, προκειμένου να συνεχίσουν οι ίδιοι ανεξέλεγκτοι να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών για να βγάζουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού διευθυντή της «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ» (θυγατρική της COSCO), ότι «η μεταφόρτωση εμπορευμάτων έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά (...) Σε ένα - ενάμιση χρόνο ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, από τρίτο που είναι σήμερα (...) O Πειραιάς είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο. Mόνο φέτος η διοίκηση επιδιώκει να αυξήσει τη διακίνηση εμπορευμάτων κατά 35%».

Τα κέρδη της COSCO μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν στα 18,7 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια της αντίστοιχης περιόδου του 2017. Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018 οι εργάτες φορτοεκφόρτωσαν 4 εκατομμύρια κοντέινερ (TEUs), 18,3% περισσότερα από το 2017.

Δίκαια αιτήματα για μια αξιοπρεπή ζωή

Απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης, πάνω στην οποία πατάνε όλα τα παραπάνω «ρεκόρ», οι εργάτες που συσπειρώνονται στην Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) είναι ξεκάθαροι στις δίκαιες απαιτήσεις τους.

Παλεύουν για: ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους. Αύξηση του αριθμού εργαζομένων στις ομάδες φορτοεκφόρτωσης (εργατική πόστα) από 4 σε 6, διασφάλιση των όρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Αμεση εφαρμογή όσων προβλέπονται για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα οποία η εργοδοσία με διάφορα προσχήματα δεν εφαρμόζει.

Η μέχρι τώρα δράση της ΕΝΕΔΕΠ και τα αποτελέσματα που έχει φέρει επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος του αγώνα αποτελεί μονόδρομο για τους εργάτες και τα δικαιώματά τους.

Η απόφαση των αρμόδιων υπουργείων για τη δυνατότητα των εργαζομένων να ενταχθούν στα ΒΑΕ ήρθε μετά από τους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες τους. Το διάλειμμα και τα προγράμματα εργασίας εφαρμόστηκαν μέσα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις της ΕΝΕΔΕΠ και των εργατών. Το ίδιο έγινε και με μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, όπως τα κλουβιά προστασίας που χρησιμοποιούν οι εναερίτες, το ασθενοφόρο στο λιμάνι κ.ά. Η δήλωση των εργατικών «ατυχημάτων» στις αρμόδιες υπηρεσίες άρχισε να γίνεται μετά την ίδρυση της ΕΝΕΔΕΠ, μέχρι τότε δεν είχε δηλωθεί κανένα εργατικό «ατύχημα»...

Τα στηρίγματα της εργοδοσίας

Αυτές οι κατακτήσεις ήρθαν από τους αγώνες που έδωσαν οι εργάτες και όχι από την υποταγή τους στην εργοδοσία. Και αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει να αντιμετωπίσει η εργοδοσία, βλέποντας ότι βασικός στόχος του αγώνα αποτελεί πλέον η υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ.

Γι' αυτό έφτιαξε το εργοδοτικό μόρφωμα που στο ίδιο του το καταστατικό απαιτεί δηλώσεις αποκήρυξης των κομμάτων που είναι ενάντια στην «εργασιακή ειρήνη»!«Βασική προϋπόθεση εγγραφής», σημειώνεται στο άρθρο 5, «αποτελεί η δήλωση από το υποψήφιο μέλος ότι δεν θα υπηρετήσει συμφέροντα κομματικής οργάνωσης ή κομματικού μηχανισμού, καθότι το σωματείο έχει ως βάση την καθαρότητά του από ξένους μηχανισμούς επιρροής ή επιβολής αποφάσεων, πιστεύοντας στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην εργασιακή ειρήνη».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί καμία κατάπληξη ότι το εργοδοτικό μόρφωμα έχει ενσωματώσει στο καταστατικό του ακόμα και την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 αναφέρει ότι στην περίπτωση κήρυξης απεργίας, «για την επίτευξη της απαρτίας απαιτείται η παράσταση του 1/2 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών». Στο άρθρο 17, εξάλλου, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «προτού όμως κηρυχθεί η απεργία ή οποιαδήποτε μορφή αυτής, θα πρέπει να εξαντληθούν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών»...

Σημαντικό είναι ακόμα να υπενθυμίσουμε ότι το μόρφωμα φτιάχτηκε στα τέλη Ιούλη του 2018 και η ίδρυσή του εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο εντός τριών ημερών, όταν για άλλα σωματεία κάνει μήνες. Δημιουργήθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της εργοδοσίας με την ΕΝΕΔΕΠ για τη ΣΣΕ. Στις ανακοινώσεις του το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στην ΕΝΕΔΕΠ, δεν διατυπώνει κανένα αίτημα!

Τα τσιράκια που εμφανίζονται ως συνδικαλιστές έχουν ήδη προλάβει να «κολλήσουν ένσημα» απεργοσπάστη, δηλώνοντας ότι δεν συμμετέχουν σε απεργίες. Παραμονές της τελευταίας πανεργατικής απεργίας έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία έλεγαν: «Δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές και ούτε ξέρουμε από κόλπα κομματικά, είμαστε όμως τίμιοι, εργατικοί και νοιαζόμαστε για τις δουλειές (...) Δεν συμμετέχουμε στην απεργία την Τετάρτη 28/11. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν. Εμείς στοχεύουμε μόνο σε πράξεις. Δεν κάνουμε πολιτική». Αυτά δήλωσαν εκείνοι που οι γονυκλισίες στα αφεντικά τους είναι καθημερινή στάση ζωής τους.

Παράλληλα, η εργοδοσία έχει την αμέριστη στήριξη του κρατικού μηχανισμού. Πέντε απεργίες πήγε η εργοδοσία στα δικαστήρια μέσα σε λίγους μήνες. Και τις πέντε η αστική Δικαιοσύνη τις έβγαλε παράνομες. Κάθε φορά μάλιστα ανέσυρε και μία ακόμα νομική διάταξη για να βγάλει την επόμενη απεργία παράνομη, όταν πλέον δεν συνέτρεχαν οι λόγοι που είχε επικαλεστεί προηγουμένως. Γεγονός που δείχνει και το πόσο ανεξάντλητη σε όπλα κατά των εργατών είναι η αντεργατική νομοθεσία που διαμορφώνουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Το άγχος των εργοδοτών δείχνει τη δύναμη του αγώνα

Η αγωνιστική στάση των εργατών, με μπροστάρη την ΕΝΕΔΕΠ, έχει αναγκάσει ένα μονοπώλιο όπως η COSCO, μαζί και τους εργολάβους, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σειρά μεθοδεύσεων προκειμένου να τους σταματήσουν. Τους ανησυχεί η ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων, του πραγματικού τους σωματείου, γι' αυτό έτρεξαν να φτιάξουν το εργοδοτικό «σωματείο», γι' αυτό εμφάνισαν ως ΣΣΕ αυτό το σκουπίδι, μήπως και τους ξεγελάσουν, γι' αυτό στέλνουν συνέχεια τις απεργίες στα δικαστήρια, τα οποία με τη σειρά τους τις βγάζουν παράνομες.

Οσο περισσότερο δείχνουν αυτό το άγχος η εργοδοσία και τα στηρίγματά της, τόσο πιο πολύ φαίνεται πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας που δίνουν οι εργάτες και το σωματείο τους, πόση δύναμη διαθέτουν οι εργάτες όταν αποφασίζουν να αγωνιστούν.

Οι μάχες που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι εργάτες στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για τη συνέχεια. Η πράξη δείχνει ότι η ΕΝΕΔΕΠ είναι το αποκούμπι των εργατών και μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό και ισχυρό σωματείο, όσο περισσότεροι εργάτες το αγκαλιάσουν. Μέσα από αυτό, με ενιαία δράση και σαφή ταξικό προσανατολισμό, μπορούν να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία και τα τσιράκια της, να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζουν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους

Αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο Σερρών, πραγματοποιείται η σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με αντικείμενο το πώς θα οργανωθούν και θα υλοποιηθούν η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μετά τις κατά τόπους αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου με συγκεντρώσεις, μπλόκα κι άλλες μορφές πάλης, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους, απέναντι στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβάλλουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που, υπηρετώντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, οδηγούν σε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Φλέγοντα προβλήματα...

Στα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που βασανίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά περιλαμβάνονται:

-- Οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, πατώντας στις πλάτες της κυβέρνησης.

-- Οι πολύ υψηλές τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνιατρικά φάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, αρδευτικό νερό κ.ά.), που επιβάλλονται για να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων και τα ματωμένα πλεονάσματα του κράτους.

-- Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, που είτε δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΛΓΑ - δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του - είτε δίνονται κάποια ψίχουλα μέσω των de minimis, που αποτελούν κοροϊδία.

-- Οι περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων που με κάθε νέα ΚΑΠ της ΕΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες, ενώ συνεχίζεται η ανισοκατανομή τους, καθώς το 80% καταλήγει στις τσέπες του 20% των δικαιούχων, οι οποίοι είναι μεγαλοαγρότες και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και ζώων.

-- Η φοροληστεία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και στον ΕΛΓΑ και τα άλλα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια, δηλώσεις ΟΣΔΕ, λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.), που αποδεκατίζουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

-- Τα αγροτικά χρέη που αυξάνονται και οδηγούν σε απειλές από το κράτος και τις τράπεζες για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.

...ζωτικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Βγαίνουν τα τρακτέρ στη Θεσσαλία

Για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εντείνονται οι προετοιμασίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στη Θεσσαλία, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις για άμεση ενημερωτική και αγωνιστική δράση.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε διευρυμένη συνεδρίασή της στις 2 Γενάρη, αποφάσισε την Κυριακή 13/1 να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, περιμένοντας το σινιάλο για να ξεκινήσουν προς το σημείο όπου θα αποφασιστεί να συγκεντρωθούν. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται, σε καθημερινή βάση, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών, που θα καταλήξουν σε παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών, η οποία προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τις 18 Γενάρη στον Παλαμά.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η οποία προγραμματίζει συσκέψεις στις επαρχίες του νομού. Ηδη έχει οριστεί σύσκεψη στον Τύρναβο για αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο «Εμμανουηλίδειο», ενώ τις επόμενες μέρες ακολουθούν συσκέψεις στον Πλατύκαμπο, στην Ελασσόνα και σε άλλες επαρχίες.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» οργανώνει το Σάββατο 12/1, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα.

Συγκέντρωση στην Ηλεία στις 16 Γενάρη

Να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο, στις 16/1, στις 10.30 π.μ., αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Σόπι, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής συντάσσονται με το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προβάλλοντας παράλληλα αιτήματα που θα ανακουφίσουν από τα οξυμένα προβλήματα στην περιοχή, όπως: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς, άμεση καταβολή αποζημιώσεων παλαιότερων ετών από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, λήψη μέτρων ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές στο γάλα κ.ά.

  • Στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην ετήσια Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.
Προχωρούν οι προετοιμασίες και στη Βόρεια Ελλάδα

Δήλωση του Τ. Τσιουλάκου, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μ. Αντύπας»

Αντίστοιχες αγωνιστικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποιεί περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, για την προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φρουτοπαραγωγοί της περιοχής. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το προηγούμενο διάστημα έγιναν συσκέψεις αγροτών σε Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι και Μαρίνα, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συσκέψεις και περιοδείες και στα άλλα χωριά της περιοχής.

Αύριο, Παρασκευή, ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει στις Σέρρες και στη συνέχεια στη σύσκεψη αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής που θα γίνει στο ίδιο μέρος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σημείωσε:

«Οι φρουτοπαραγωγοί της περιοχής αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα λόγω των απλήρωτων παραγωγών, των εξευτελιστικών τιμών για όλα σχεδόν τα προϊόντα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στην αναμενόμενη παραγωγή (κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια κ.ά.). Αντιμετωπίζουμε επίσης τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα των αποζημιώσεων που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, παρόλο που υπάρχουν τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της επιστημονικής επιτροπής που το ίδιο το υπουργείο συνέστησε. Τα 10,2 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο υπουργός, μέσω του προγράμματος "de minimis", για τις ζημιές από τις παρατεταμένες βροχές του 2018, αποτελούν ψίχουλα. Οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες και τα όσα υπόσχονται δεν μπορούν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των παραγωγών. Επιπλέον έχουμε και την απώλεια εισοδήματος από το ρωσικό εμπάργκο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ, κάτι που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει η κυβέρνηση. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν στο Φορολογικό, στο Ασφαλιστικό κ.λπ.

Την Παρασκευή θα συμμετάσχουμε στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και στη συνάντηση αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων στις Σέρρες και ελπίζουμε μέσα από τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί, να βγουν αγωνιστικές αποφάσεις. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να προετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Στον Εβρο

-- Σε τακτική Γενική Συνέλευση καλεί σήμερα, Πέμπτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Βύσσας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

-- Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», τη Δευτέρα 14/1, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΜΑΙΕΥΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Μετέωρες οι ανάγκες χιλιάδων γυναικών

Από παλιότερη κινητοποίηση μαζικών φορέων στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Από παλιότερη κινητοποίηση μαζικών φορέων στο Νοσοκομείο Νίκαιας
H πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαψεύδει κατηγορητικά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας», αναδεικνύει ξεκάθαρα ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση, βαθαίνοντας το αντιλαϊκό «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μια χαρακτηριστική πλευρά αυτής της πραγματικότητας είναι και τα συσσωρευμένα προβλήματα στις Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Νίκαιας και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, οι οποίες καλύπτουν περιοχές με δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Στον «αέρα» η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Οι συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία αποτυπώνονται και στο αίτημα για αναστολή της λειτουργίας της Γυναικολογικής - Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας που έχει υποβάλει η Νοσηλευτική Υπηρεσία προς τη 2η ΔΥΠΕ.

Οι μαίες που έχουν απομείνει είναι τέσσερις, από τις οποίες η μία είναι προϊσταμένη, δύο έχουν εξαιρεθεί από το κυκλικό ωράριο και μία κάνει σερί 6 νυχτερινές βάρδιες! Παράλληλα, από τους 5 γυναικολόγους, ο ένας είναι επικουρικός και πρόκειται να απολυθεί το επόμενο διάστημα.

Κι όλα αυτά σε μια κλινική που εξυπηρετεί γυναίκες από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, της Αγίας Βαρβάρας κ.ά., αναλαμβάνει ετησίως 400 - 500 τοκετούς, 8 - 10 γυναικολογικά χειρουργεία τη βδομάδα και εξυπηρετεί πάνω από 70 γυναίκες σε κάθε εφημερία (ανά τέσσερις μέρες) στα επείγοντα.

Παράλληλα, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, ενώ το προσωπικό σίτισης του νοσοκομείου δουλεύει σχεδόν ένα μήνα χωρίς ρεπό! Σε όλες αυτές τις ελλείψεις θα έρθουν να προστεθούν και οι επικείμενες απολύσεις του επικουρικού προσωπικού...

Σήμερα, η κλινική σε μέρες εκτός εφημερίας «λειτουργεί» χωρίς μαία στη βάρδια και οι υποσχέσεις που δίνονται από τη ΔΥΠΕ είναι ότι θα σταλούν επικουρικές το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα παρενέβη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» Νοσοκομείου Νίκαιας, επισημαίνοντας τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατομμύρια ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις των προηγούμενων χρόνων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε μισό ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Ολοι καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί "τέλους των μνημονίων" (χωρίς να έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο) που συνοδεύονται από την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων (...) αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τα δικαιώματά μας. Σ' αυτά τα κυβερνητικά σχέδια στέκονται πολύτιμοι αρωγοί οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστική και η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, όπου - από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - φαίνεται πλέον ότι διαπιστώνουν "θετικές πλευρές" στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αν και δεν μπορούν να κρύψουν ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν σύντομα χωρίς δουλειά», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις καλεί σε αγώνα για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, του οποίου η μισθοδοσία θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, υψηλών προδιαγραφών, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σοβαρές ελλείψεις και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, αν και στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται επτά θέσεις ειδικευμένων γιατρών, στην κλινική εργάζονται μόνο πέντε ειδικευμένοι, από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2018.

Επομένως το μήνα που διανύουμε, για τη λειτουργία της κλινικής και την κάλυψη των προγράμματος εφημεριών, με τριάντα οκτώ ενεργείς εφημερίες, απομένουν μόνο τέσσερις ειδικευμένοι γιατροί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι γιατροί, στους οποίους οφείλονται μέρες κανονικής άδειας του 2017, ενώ ο συνταξιοδοτούμενος γιατρός κινδυνεύει να χάσει 37 μέρες κανονικής άδειας που του οφείλονται, ήδη πραγματοποιούν επτά έως οκτώ ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα, όπως έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου, με έγγραφό τους στις 2/11/2018.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αιμοδοσία (όπου το πρόγραμμα εφημεριών του Δεκέμβρη δεν έχει εγκριθεί, ενώ υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει κανένας γιατρός), στην οποία εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι γιατροί (από τις οποίες η επιμελήτρια Α' ασκεί καθήκοντα διευθυντή επί μία τριετία, χωρίς να λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα) και δύο επικουρικοί ειδικευμένοι γιατροί (οι οποίες απολύονται μέσα στο 2019), ενώ ο διευθυντής γιατρός παραμένει αποσπασμένος στο ΕΚΕΑ από τη ημέρα του διορισμού του.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (παθολογικές, ακτινολογικό, χειρουργικές κ.ά.), όπου συχνά οι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται (με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση αλλά και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς), ενώ υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα, σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα παρατασιούχων ειδικευόμενων γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων που αναγκάζονται να εφημερεύουν σε κλινικές διαφορετικής ειδικότητας από τη δική τους.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες, αφού με βάση τον (ήδη ανεπαρκέστατο) οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία οι κενές οργανικές θέσεις έχουν καταργηθεί με μνημονιακό νόμο και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με πρακτικάριους.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι παρά τις διάφορες προπαγανδιστικές διακηρύξεις τους, οι κυβερνώντες «αντί για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Στόχος τους είναι να διευκολύνουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας».

Το Σωματείο απαιτεί από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να δοθεί λύση στα προβλήματα λειτουργίας της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής και της Αιμοδοσίας. Να δοθούν οι χρωστούμενες μέρες άδειας στους γιατρούς.
  • Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ