Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», απαίτησαν οι εργαζόμενοι στα γραφεία και τις δομές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Αθήνα, με τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση που έκαναν χτες έξω από το γραφείο της ΜΚΟ στην πλατεία Μαβίλη. Την κινητοποίηση είχε προκηρύξει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες προχωρά η διοίκηση και διεκδικώντας την ανάκλησή τους.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΜΚΟ προχώρησε αρχές Δεκέμβρη σε τέσσερις απολύσεις, τις οποίες ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ως στοχευμένες και εκδικητικές. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν είχαν το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρηθεί «τόσο στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος όσο και στην οργάνωση διεθνώς, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού». Η διοίκηση είχε προαναγγείλει ακόμα δύο απολύσεις, τα σχέδιά της όμως φαίνεται πως έχουν προς το παρόν «παγώσει» κάτω και από τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο επιδίωξαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της διοίκησης, στο γραφείο όμως δεν υπήρχε κανείς για να τους δεχτεί. Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουν συνάντηση με τη διοίκηση, προκειμένου να θέσουν το αίτημά τους για επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά, ενώ σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Τέλος, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της κινητοποίησης, απαιτώντας την αποχώρησή τους.

Κινητοποίηση σήμερα στη ΜΚΟ «Praksis»

Σήμερα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ καλούν σε κινητοποίηση, στη 1 μ.μ., έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Praksis» (Στουρνάρη 57).

Η «Praksis» ανακοίνωσε ότι από την 1/1/2019 προχωρά σε ανάκληση της λειτουργίας των δομών της σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Αφήνει έτσι «στον αέρα» τους 140 ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται σε αυτές και απλήρωτους τους 150 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα από τον Σεπτέμβρη.

Ηδη, το σωματείο και εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και η διενέργεια εργατικής διαφοράς έχει οριστεί για τις 20 Δεκέμβρη.

«Για αυτούς, εργαζόμενοι και μετανάστες είναι μια καλή ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις», σχολιάζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ασφαλούς πλαισίου για τα παιδιά. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει, τέλος, τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, «που με τις πλάτες της ΕΕ μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ τις διάφορες ΜΚΟ για να διαχειρίζονται το Προσφυγικό, αντί να δημιουργήσουν κρατικές δομές φιλοξενίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ