Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
Διεκδικεί δάφνες στην καταστολή και την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Το διάγγελμα Μακρόν αναζωπύρωσε τις ενδοαστικές διεργασίες, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις υπέρ του κεφαλαίου

Από χτεσινή διαδήλωση μαθητών στη β/δ Γαλλία, που καταδίκασαν και το όργιο αστυνομικής καταστολής

Copyright 2018 The Associated

Από χτεσινή διαδήλωση μαθητών στη β/δ Γαλλία, που καταδίκασαν και το όργιο αστυνομικής καταστολής
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η κυβέρνηση του «ανανεωτή» Εμανουέλ Μακρόν διεκδικεί νέες περγαμηνές στην κλιμάκωση της καταστολής και της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως φάνηκε και στο προχτεσινοβραδινό του διάγγελμα, που αστικά επιτελεία (εντός και εκτός Γαλλίας) έσπευσαν να συνδέσουν με «παραχωρήσεις» και «υποχωρήσεις».

Καταρχάς ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα» για τη διατήρηση της τάξης, της ασφάλειας και - όπως είπε - της «ειρήνης των πολιτών», εξηγώντας ότι θα συνεχίσει η πλήρης αξιοποίηση των μέτρων άγριας καταστολής, που εφαρμόστηκαν σε βάρος διαδηλωτών και τις τελευταίες βδομάδες, αφού όπως είπε για το ζήτημα αυτό «έχω δώσει τις πιο αυστηρές οδηγίες».

Επιπλέον, όχι απλά δεν σήμανε ...υποχώρηση, αλλά υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας τις αναδιαρθρώσεις που η κυβέρνησή του έχει περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπέρ του κεφαλαίου (όπως την κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας - ISF), υποστηρίζοντας ότι πριν από αυτά η χώρα ζούσε χειρότερα, «οι πιο πλούσιοι έφευγαν και η χώρα μας αποδυναμωνόταν...».

Κατά τα άλλα, διατηρώντας ανέπαφο τον πυρήνα της αντιλαϊκής στρατηγικής που προωθείται άλλωστε σε όλη την ΕΕ, εξήγγειλε κάποια μέτρα για να πείσει ότι την ώρα που ληστεύουν το λαό δέκα φορές από τη μια του τσέπη, από την άλλη μπορεί να του βάζουν κάποια ψίχουλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 100 ευρώ «χωρίς αυτό να κοστίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τον εργοδότη». Προέτρεψε σε αύξηση των υπερωριών, που θα καταβάλλονται χωρίς φόρο και κρατήσεις. Ζήτησε «όσοι εργοδότες το μπορούν» να χορηγήσουν ένα «πριμ» στους εργαζόμενους έως το τέλος του έτους κ.τ.λ.

Επίσης, επιβεβαιώνοντας ότι μπούσουλας σε κάθε απόφαση θα είναι ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης των σημερινών, αλλά και μακροπρόθεσμων αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, τόνισε ότι σύντομα θα συναντήσει στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων για να καταλήξει σε αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν ανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων, για να υπάρχει - υποστήριξε - «μια καλύτερη εκπροσώπηση» και να ακούγονται καλύτερα όλες οι απόψεις, με αναθεώρηση και του ρόλου της «λευκής ψήφου». Κλείνοντας, μίλησε για την ανάγκη «να χτίσουμε το θεμέλιο για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο», στέλνοντας μήνυμα ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να μείνει έξω από τις ενδοαστικές διεργασίες που εντείνονται με ζητούμενο την καλύτερη υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, κατατέθηκε η αναμενόμενη πρόταση μομφής από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (που διεκδικεί ρόλο στην αναβάπτιση της σοσιαλδημοκρατίας) και του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας. Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες Μακρόν δεν είναι «ούτε δίκαιες ούτε υπεύθυνες» όπως αρμόζει στην αντιμετώπιση της «τριπλής κρίσης, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, δημοκρατικής».

Από τη μεριά τους, οι φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι οι εξαγγελίες Μακρόν δεν συνιστούν καμιά ουσιαστική αλλαγή πορείας.

Σε Βρυξέλλες και Ρώμη

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε για τις εξαγγελίες Μακρόν ότι «παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς».

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι η ΕΕ θα «παρακολουθήσει με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο Πρόεδρος» Μακρόν στο γαλλικό (δημόσιο) έλλειμμα και τους όρους χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ, με φόντο το παζάρι Ρώμης - Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα δεν συμμορφώνονται με (το στόχο της ΕΕ για) τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ... Θα αυξήσουν το έλλειμμα και θα "ανοίξει υπόθεση" και για τη Γαλλία, αν οι κανόνες ισχύουν το ίδιο για όλους». Είπε ακόμα ότι «τα όσα διεκδικούν στη Γαλλία τα "κίτρινα γιλέκα", εμείς τα έχουμε εντάξει στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας και βρίσκονται ήδη στον προϋπολογισμό μας...».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη Δημόσια Διοίκηση υφυπουργό Ολιβιέ Ντισόπτ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ». Μετά τις ανακοινώσεις Μακρόν, η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης.

Νέες κινητοποιήσεις

Χτες, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν ξανά μαθητές και φοιτητές που διαδήλωσαν ενάντια στα υψηλά δίδακτρα στα πανεπιστήμια, στο νέο σύστημα εισόδου στο πανεπιστήμιο, αποφοίτησης από το λύκειο κ.τ.λ. Διαδηλώσεις έγιναν σε Παρίσι, Ρεν, Ναντί, Ανγκουλέμ, Λυών, Μερινιάκ κ.τ.λ.

Μεθαύριο 14 Δεκέμβρη προχωρούν σε συντονισμό συνολικά οκτώ Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία, που καλούν σε πανεθνική απεργία, προτάσσοντας αιτήματα για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς κ.τ.λ. Το κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία και αυτή των Τροφίμων, που είναι στη δύναμη της ΠΣΟ, και επίσης αυτές στα Λιμάνια, στην Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, στους Σιδηροδρόμους, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες κ.τ.λ.

Από τη μεριά της, η CGT αντέδρασε στο διάγγελμα Μακρόν λέγοντας ότι «διατηρείται η φιλελεύθερη πορεία και η λιτότητα» και μιλώντας για «εξαπάτηση» κάλεσε «σε δράση με απεργίες σε επιχειρήσεις και διαδηλώσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια και η αναζήτηση «πλειοψηφίας για δράση»(2022-06-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι γαλλικές επενδύσεις στα Βαλκάνια(2021-03-25 00:00:00.0)
Στήριξη στο κεφάλαιο ...φούμαρα στο λαό(2019-04-27 00:00:00.0)
Ο «οραματιστής» Μακρόν κλιμακώνει την καταστολή(2018-12-11 00:00:00.0)
Συνέχιση κινητοποιήσεων και προσπάθειας εγκλωβισμού του λαού(2018-12-07 00:00:00.0)
Επισημάνσεις για τις προτεραιότητες του γαλλικού κεφαλαίου(2018-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ