Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Σηματοδοτεί βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Την Πέμπτη εγκαινιάζεται ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει προς τούτο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Πρόκειται για διαδικασία που ωθεί σε άλλο επίπεδο την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που για τα συμφέροντα της αστικής τάξης βαθαίνει εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Η απόφαση για την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» πάρθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, που συνοδεύτηκε από την υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών, το γέμισμα της χώρας με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, τις «άοκνες» προσπάθειες για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα σχήματα ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, έως και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών...

«Χτίζοντας» πάνω σε αυτήν τη βάση, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας - ΗΠΑ θα εξετάσουν τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η «συνεργατική σχέση» των δύο κρατών πάνω σε έξι άξονες: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Aμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τρεις μέρες πριν η Αμερικανίδα διπλωμάτης επισκεφτεί τη Λευκωσία για διαβουλεύσεις σχετικά με την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε συνέντευξή του στην «Greek News», ο Γ. Κατρούγκαλος επαίρεται ότι η διαδικασία αυτή «αντανακλά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και την ανάδειξή της σε πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας - security provider - στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων».

Επιβεβαιώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι σε υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επικαλείται τη συμφωνία των Πρεσπών, τα τριμερή «σχήματα» συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη αλλά και με Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Αρμενία, Γεωργία και άλλες χώρες ως σταθμούς της κυβερνητικής πολιτικής εμβάθυνσης της εμπλοκής.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναδεικνύει και την οικονομική πλευρά του διαλόγου, λέγοντας ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν Ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, καθώς και ότι «θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε αλλά να δώσουμε νέα ώθηση στην πολύ θετική δυναμική της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ