Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κύρια θέματα τις εξελίξεις σε Ιράν, Βενεζουέλα και Ουκρανία, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο εξετάστηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρικανική Ενωση, ενόψει και της προσεχούς (21 - 22/1/2019) πρώτης κοινής Υπουργικής Συνόδου ΕΕ - ΑΕ.
Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, παρουσιάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «εγγύηση σταθερότητας» για τους λαούς της περιοχής, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ειδικά στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, που μας ενδιαφέρει άμεσα, τονίσαμε ότι υποστηρίζουμε παγίως την ευρωπαϊκή προοπτική τους - και για λόγους σταθεροποίησης της περιοχής και για λόγους που αφορούν τις προοπτικές δημοκρατίας και ευημερίας των ίδιων των λαών τους.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση όλοι, όχι μόνο εμείς, στο πόσο σημαντικό βήμα ήταν προς την κατεύθυνση αυτή η συμφωνία των Πρεσπών, και εγώ από τη μεριά μου δήλωσα την προσήλωσή μας σε αυτήν, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας».
Υπογραμμίζοντας εξάλλου τους ρόλους ευρωατλαντικής «γέφυρας» που διεκδικεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, σημείωσε ότι τόσο στο θέμα αυτό όσο και στη σχετική συζήτηση για την Ουκρανία «επεσήμανα τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στη Ρωσία και τις σχετικές συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Επιβεβαίωσα την προσήλωσή μας στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τη θέλησή μας να είμαστε μία γέφυρα διαλόγου με χώρες, όπως η Ρωσία, αλλά και το Ιράν, που ήταν επίσης ένα από τα θέματα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναπαρήγαγε τα περί υποτιθέμενης «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ανακοίνωνε διεύρυνση της λίστας με κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.