Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και η γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε παρέμβαση για την κατάσταση στη Γαλλία και σε μήνυμά του μέσω «Τwitter» ανέφερε το Σάββατο: «Πολύ θλιβερή μέρα και νύχτα στο Παρίσι» και κρίνοντας σκόπιμο να σκαλίσει διμερείς διαφωνίες για την πολιτική «υπεράσπισης του περιβάλλοντος» (η κυβέρνηση Μακρόν ανατίμησε τα καύσιμα στο όνομα της προώθησης πιο «οικολογικών» μορφών Ενέργειας)», τόνισε: «Ισως είναι καιρός να μπει τέλος στη γελοία και εξαιρετικά δαπανηρή Συμφωνία του Παρισιού και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες υπό τη μορφή μιας μείωσης φόρων; Η Συμφωνία του Παρισιού δεν λειτουργεί τόσο καλά για το Παρίσι. Διαδηλώσεις και ταραχές παντού στη Γαλλία...».

Στις δηλώσεις Τραμπ αντέδρασε από το Παρίσι πρώτα ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που είπε: «Λέω στον Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Μακρόν) τού λέει επίσης: Δεν παίρνουμε μέρος στις αμερικανικές αντιπαραθέσεις, αφήστε μας να ζήσουμε την "εθνική ζωή" μας...».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δέχτηκε ερώτηση για σενάρια που φέρουν τη ρωσική κυβέρνηση να εμπλέκεται με την όξυνση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Γαλλία και απάντησε ότι «δεν αναμειχθήκαμε και δεν θα αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας, της Γαλλίας περιλαμβανομένης».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν σχολίασε ότι «η αταξία βασιλεύει στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από το Παρίσι» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία τάσσεται κατά «των σκηνών χάους που προκαλούν οι διαδηλωτές και κατά της υπέρμετρης βίας εναντίον τους». Μίλησε για «σκηνές χάους» που, όπως είπε, δείχνουν ότι η Ευρώπη «απέτυχε στη δοκιμασία της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας» και κατέληξε: «Εκείνοι που υποκίνησαν τα αντιμεταναστευτικά και αντιισλαμικά (κινήματα) για χάρη του πολιτικού λαϊκισμού, έπεσαν στην ίδια τους την παγίδα... Τα τείχη της ασφάλειας και της ευημερίας δεν κλονίζονται από τους μετανάστες ή τους Μουσουλμάνους, αλλά τους ίδιους τους (Ευρωπαίους) πολίτες».

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι (και επικεφαλής της εθνικιστικής «Λέγκας») δήλωσε ότι «η Ιστορία πιθανόν θα δείξει ότι εάν (ο Μακρόν) επικεντρωνόταν περισσότερο στους Γάλλους και λιγότερο στον Σαλβίνι και την Ιταλία, θα είχε λιγότερα προβλήματα σήμερα» και συμπλήρωσε (αναφερόμενος στο παζάρι Ρώμης - Βρυξελλών): «Βλέποντας τι συμβαίνει στο Παρίσι, αρνούμαι να πιστέψω ότι οι Βρυξέλλες, για χάρη λίγων δεκαδικών ψηφίων, θα επιβάλουν κυρώσεις, επιθεωρητές και επιτρόπους. Είμαστε η Ιταλία. Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια σοβαρή χώρα».

Ερευνα Γραμματείας Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για τον έλεγχο πολλών λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται να καλούσαν μαζικά σε στήριξη των «κίτρινων γιλέκων» και θεωρούνται «ψεύτικοι». Σε ορισμένα ΜΜΕ γίνεται λόγος για εκατοντάδες λογαριασμούς στο «Twitter» όπου αναπαράχθηκαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που όμως δεν έχουν σχέση με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» - που επικαλέστηκε συνεργάτες της «δεξαμενής σκέψης» «German Marshall Fund» - τις τελευταίες μέρες σε εκατοντάδες λογαριασμούς στο «Twitter» που θεωρείται ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου κορυφαίο hashtag είναι το #giletsjaunes («κίτρινα γιλέκα»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ