Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Γεμάτη ανταγωνισμούς η «επόμενη μέρα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Με στόχο την προώθηση «πολιτικής διαδικασίας» για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ολοκληρώνουν σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, τη διήμερη συνάντησή τους στο πλαίσιο ρόλου «εγγυητριών δυνάμεων» της «εκεχειρίας» στη Συρία, με τις αντιθέσεις όμως να παραμένουν, όπως και ο σφοδρός ανταγωνισμός με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη μοιρασιά, κάτι που άλλωστε οδήγησε στην επέμβαση.

Στις συναντήσεις που είχαν χτες οι αξιωματούχοι Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ξεχώρισε αυτή με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με αντιπροσωπεία κομμάτων και φορέων της συριακής αντιπολίτευσης, παρουσία και του απερχόμενου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, πριν τη συνεδρίαση της τριμερούς συνεργασίας ανέφερε ότι τίθενται επί τάπητος θέματα όπως η συνταγματική επιτροπή, η κατάσταση στο Ιντλίμπ, τα προβλήματα των προσφύγων και η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Νωρίτερα, πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Ασάρκ αλ Αουσάτ» ανέφεραν πως υπεγράφη μνημόνιο ανάμεσα σε Αμερικανούς αξιωματούχους και Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), με στόχο τον «εκτοπισμό» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τη βορειοανατολική Συρία και την προώθηση σχεδίων σε βάρος ιρανικών πολιτοφυλακών και Ιρανών αξιωματούχων στη Συρία, μέσω της εκπαίδευσης άλλων 30.000 μαχητών πέρα από τους περίπου 60.000.

Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου αναφέρεται πως η εκπαίδευση Κούρδων και Αράβων μαχητών από Αμερικανούς στρατιωτικούς θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης στο τέλος του 2019. Για το σκοπό αυτό, Αμερικανοί στρατιωτικοί φέρεται πως άρχισαν το περασμένο Σάββατο την ανέγερση πέντε νέων «παρατηρητηρίων» κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Αγκυρα και αντιδράσεις στον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χολούσι Ακάρ. Ο δε Ακάρ, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στον Καναδά, είπε στον Αμερικανό επιτελάρχη στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ ότι τα νέα αμερικανικά στρατιωτικά «παρατηρητήρια» στη βόρεια Συρία «μπορεί να προκαλέσουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο» στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε για νέα προβοκάτσια με χημικά όπλα σε περιοχές Κούρδων από το «Ισλαμικό Κράτος», με στόχο να ενοχοποιηθεί η συριακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ