Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Πρόβες» όξυνσης ενόψει G20

Στην Αργεντινή θα γίνει η Σύνοδος των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, G20

Copyright 2018 The Associated

Στην Αργεντινή θα γίνει η Σύνοδος των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, G20
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η συνεχής όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής του G20, αύριο και μεθαύριο στο Μπουένος Αϊρες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ματαιώσει την (προγραμματισμένη για την 1η Δεκέμβρη) συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» την Τρίτη, με αφορμή τη νέα κλιμάκωση στην Κριμαία. «Ισως να μην έχω καν συνάντηση. Δεν μου αρέσει αυτή η επιθετικότητα», είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας τη «ρωσική επιθετικότητα».

«Αγνοια» για την περίπτωση ματαίωσης της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν εξέφρασε νωρίτερα χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι έως χτες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για αλλαγή σχεδίων. Επιπλέον, ο σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, τόνισε πως η συνάντηση των δύο ηγετών είναι «απαραίτητη» και «σημαντική» λόγω «της εξελισσόμενης κατάστασης στον κόσμο». Πρόσθεσε με νόημα πως η Μόσχα θα προτιμούσε οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν «απευθείας διπλωματικούς διαύλους» για να μιλήσουν με τη Ρωσία, παρά τα ΜΜΕ... Αναφέρθηκε επίσης στην ατζέντα της σχεδιαζόμενης συνάντησης, λέγοντας ότι σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται η νέα κρίση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου, περιφερειακές κρίσεις όπως ο πόλεμος στη Συρία, οι κυρώσεις στο Ιράν και τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο και η επιθυμία των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του 1987 με την τότε ΕΣΣΔ, για τα μικρά και μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικά όπλα (INF).

Το τελευταίο θέμα είναι και ο βασικός λόγος που ώθησε τον διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών DNI, Νταν Κόουτς, να μεταβεί στις Βρυξέλλες για μία «συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους», όπου ισχυρίστηκε ότι «η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία INF» και ότι αυτό «απειλεί και χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου».

Πούτιν: «Το δολάριο απομακρύνεται από μας»

Αίσθηση προκάλεσε πάντως χτες, σε επενδυτικό φόρουμ στη Μόσχα, η αναφορά του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για το δολάριο. «Δεν έχουμε στόχο εμείς να απομακρυνθούμε από το δολάριο. Το δολάριο είναι που απομακρύνεται από εμάς. Και εκείνοι που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις δεν αυτοπυροβολούνται στα πόδια, αλλά ψηλότερα», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. Ο Πούτιν μάλιστα πρόσθεσε πως «πρόσφατα η Τουρκία πλήρωσε για τους "S-400" σε ρούβλια».

Στη συνέντευξή του πάντως στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε εμφανή δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες διαδοχικές (αν και μικρές) αυξήσεις επιτοκίων από τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας (FED), Τζ. Πάουελ, διαβλέποντας εμμέσως πλην σαφώς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που προωθεί σε θέματα διεθνούς εμπορίου και στα περί μείωσης της ανεργίας, ενώ επέκρινε την ανακοίνωση της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» για κλείσιμο εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική και 14.000 απολύσεις, προειδοποιώντας για ανάσχεση των ομοσπονδιακών κρατικών επιδοτήσεων. Είπε τέλος ότι δεν σχεδιάζει να σταματήσει με κάποιον τρόπο τις έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή Ρ. Μιούλερ για τον φερόμενο ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα δεν έχουν οδηγήσει κάπου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ