Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ
Η Ρωσία παραμένει κρίσιμος «διεθνής εταίρος»

Δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν τα διεθνή ζητήματα χωρίς τη Μόσχα, τόνισε ο Λε Ντριάν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις διαθέσεις Γαλλίας - Ρωσίας να δυναμώσουν τη συνεργασία επιβεβαίωσε η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών προχτές στο Παρίσι, στο πλαίσιο του «Διαλόγου του Τριανόν», μιας πρωτοβουλίας που εγκαινίασαν οι Πρόεδροι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν το 2017, κατά τη συνάντησή τους σε ομώνυμο ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, είπε ότι «είχαμε μια μακρά ανταλλαγή απόψεων, που θα συνεχίσουμε και που μας επέτρεψε να εξετάσουμε τα μεγάλα θέματα της συνεργασίας μας και της διεθνούς επικαιρότητας», ενώ επισήμανε ότι συνολικά ο «Διάλογος του Τριανόν» δίνει την ευκαιρία στις δύο πλευρές να συντονιστούν σε «προκλήσεις για θέματα κοινής ανησυχίας». Ο Λε Ντριάν αναγνώρισε βέβαια ότι «έχουμε διαφορές σε προσεγγίσεις (σ.σ. σε διάφορα ζητήματα), έχουμε διαφορές, συχνά βαθιές, αλλά ευχόμαστε να συζητάμε τακτικά, στο πλαίσιο ενός διαλόγου που θα είναι την ίδια στιγμή πραγματιστικός και ειλικρινής, θα επικεντρώνεται στο να υπάρχουν αποτελέσματα».

Επίσης, λίγα 24ωρα μετά τη ραγδαία επιδείνωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που εκδηλώνεται με επίκεντρο την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία (βλέπε σχετικό θέμα) και με αφορμή την οποία υψώθηκαν ξανά οι τόνοι της κριτικής της Δύσης κατά της Μόσχας, ο Λε Ντριάν επέλεξε να τονίσει ότι η Ρωσία «είναι ένας μεγάλος διεθνής εταίρος» και ότι «δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα διεθνή ζητήματα χωρίς τη Ρωσία». Ακόμα, είπε ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι η (διμερής) συνεργασία μας θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν συγκεντρωνόταν σε συγκεκριμένα σχέδια, πάνω στην κατανόηση και τον υπολογισμό των κοινών μας συμφερόντων. Συχνά Γαλλία και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα σε σχέδια που αφορούν την ασφάλεια, διπλωματικά, οικονομικά, αλλά και οικολογικά...».

Ο Λε Ντριάν σημείωσε ότι με τον Λαβρόφ συζήτησε ειδικά και «διεθνή ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στην Αζοφική Θάλασσα, και «διαπιστώσαμε ότι η ισχυρή επαναστρατιωτικοποίηση της περιοχής δεν μπορεί να οδηγήσει παρά στην επιδείνωση των εντάσεων και να ενθαρρύνει σοβαρά γεγονότα όπως αυτά της Κυριακής...».

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για τη Συρία, μνημονεύοντας ο καθένας χωριστά την αξία της τετραμερούς συνάντησης που έγινε τον Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη (μαζί με Τουρκία και Γερμανία), με στόχο την έναρξη της «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία.

Από τη μεριά του, και ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ καλή», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε τη Γαλλία έναν σημαντικό και παραδοσιακό διεθνή εταίρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Αρμενίας(2023-03-21 00:00:00.0)
Συντονίζουν «χωρίς όρια» την «αντίθεση στην ηγεμονία» των ΗΠΑ(2022-03-31 00:00:00.0)
Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΑΕ(2020-12-15 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη παζάρια σε διάφορα «σχήματα»(2020-10-09 00:00:00.0)
Στη Μόσχα ο Γερμανός ΥΠΕΞ(2018-05-11 00:00:00.0)
Στη Μόσχα ο Γάλλος ΥΠΕΞ(2018-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ