Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
29η ΝΟΕΜΒΡΗ
Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα ανεκπλήρωτα δικαιώματα και ο συνεχιζόμενος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη απέναντι στην εντεινόμενη σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής, που εξελίσσεται τα τελευταία 70 χρόνια με την υποστήριξη, τη συμμετοχή και την ανοχή σημαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έρχονται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας με αφορμή τη σημερινή Μέρα Διεθνούς Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, που καθιερώθηκε το Δεκέμβρη του 1977 με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα σχέδια των ΗΠΑ

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν αναφέρθηκε στο αμερικανικό δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει καν εάν υποστηρίζει τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ, ο Ντανόν είπε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί και ότι θα δημοσιοποιηθεί «στις αρχές του 2019», πριν από τις ισραηλινές εκλογές, ώστε να μπορέσει ο Πρόεδρος Τραμπ να το προωθήσει «χωρίς να αναμειχθεί στην προεκλογική πολιτική συζήτηση στο Ισραήλ». Διέκρινε πως ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» για την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει μία πιθανή επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ενόψει των πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που τις προσδιόρισε «τον επόμενο Μάη ή Ιούνη». Ωστόσο, ο Ντανόν φαίνεται να παραβλέπει ή να υποβαθμίζει την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής στο δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο», που συντάσσουν μεταξύ άλλων ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ιδιαίτερα όταν εδώ πάνω από ένα χρόνο οι ΗΠΑ κλιμακώνουν εκβιασμούς και πιέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία, κλείνοντας τα γραφεία της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον και κόβοντας δραστικά τη χρηματοδότηση της Οργάνωσης Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

  • Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post» ανέφερε χτες πως ένας από τους γιους του Βραζιλιάνου Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε στον Αμερικανό σύμβουλο στο Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, πως η νέα κυβέρνηση στη Βραζιλία σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ