Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του Οκτώβρη

MotionTeam

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του Οκτώβρη
Η φετινή σχολική χρονιά έχει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες. Την ακόμα πιο μαζική και αποφασιστική αγωνιστική δράση εκατοντάδων σχολείων, χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα που από την πρώτη κιόλας μέρα έναρξης των σχολείων μέχρι και σήμερα οργανώνουν τον αγώνα τους απέναντι στο σημερινό σχολείο, που τους εξοντώνει στερώντας τους αναγκαίες γνώσεις και ξεπαραδιάζοντας τις οικογένειές τους, αλλά και ενάντια στο ακόμα χειρότερο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει. Μέσα στους τρεις μήνες που λειτουργούν τα σχολεία, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις μαθητών, έχουν δυναμώσει αλλά και ιδρυθεί νέες Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών που αγκαλιάζουν εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές οργανώνουν τον αγώνα τους για το σχολείο που έχουν ανάγκη και ετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης τους με την πανελλαδική συνάντηση συντονισμού των σχολείων τους μέσα στο Δεκέμβρη, ξεκαθαρίζοντας μέσα από τα αγωνιστικά τους καλέσματα πως δεν κάνουν βήμα πίσω από όσα τους αξίζουν και τους τα στερούν κυβερνήσεις και ΕΕ.

Φυσικά, όλη αυτή η δράση έχει ενοχλήσει πολλούς. Τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν και υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Εκπαίδευση, όσο και τους φασίστες, που λυσσάνε με όποιον σηκώνει κεφάλι απέναντι στο σύστημα που τους θρέφει.

Ολη αυτή η πλούσια και πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα των μαθητών με διάφορους τρόπους θάβεται από τα αστικά ΜΜΕ, δεν αποτελεί θέμα για τα δελτία ειδήσεων και την πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Αντιθέτως, τις τελευταίες μέρες φιγουράρουν σε καθημερινή σχεδόν βάση, με αποτέλεσμα τελικά να διαδίδονται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα που καλούν μαθητές να κάνουν καταλήψεις και πορείες με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους. Τα συγκεκριμένα καλέσματα προέρχονται από φασιστικούς λογαριασμούς και προφίλ στο Facebook και στο Instagram. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή διακινούνται και προπαγανδίζονται από τους υπόδικους φασίστες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τη φασιστοφυλλάδα τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε πως ο τρόπος που προβάλλονται είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί είναι μακριά από την πραγματικότητα να παρουσιάζεται ως «μαθητικός πανελλαδικός ξεσηκωμός και ντόμινο καταλήψεων για εθνικά θέματα» η προσπάθεια των φασιστών να μπάσουν στα σχολεία τη μισάνθρωπη, δολοφονική θεωρία τους, επιστρατεύοντας ακόμα και βανάκια που μοιράζουν σε σχολεία έτοιμα πανό με εθνικιστικά συνθήματα.

Για την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών και τους πραγματικούς υπεύθυνους

Την ίδια ώρα, δεν προβάλλονται σχεδόν πουθενά οι πάρα πολλές ανά την Ελλάδα δράσεις μαθητών, σχολείων και Συντονιστικών Επιτροπών που εκφράζουν εκατοντάδες μαθητές και καταγγέλλουν είτε πως ψευδώς το σχολείο τους αναγράφεται στην ψευτολίστα που διακινούν οι φασίστες προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, είτε πως οι μαθητές με τις μαζικές συλλογικές τους διαδικασίες ακύρωσαν στην πράξη σχεδιασμούς μιας μειοψηφίας ανακατεμένης με γνωστούς φασίστες των περιοχών τους, οι οποίοι επεδίωξαν να επιβάλουν δράσεις με εθνικιστικά αιτήματα και συνθήματα που ποτέ δεν συζητήθηκαν στα σχολεία τους. Πάρα πολλές είναι επίσης οι ανακοινώσεις σχολείων που ξεκαθαρίζουν πως μετά από συλλογικές διαδικασίες οι μαθητές απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη τα φασιστοκαλέσματα.

Παράλληλα, οι μαθητές απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο και τον φασιστικό οχετό, που καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό και δείχνει για εχθρό τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανάβει περισσότερο το φιτίλι του πολέμου στην περιοχή μας, ανοίγοντας τις πόρτες για να πατήσει περισσότερο το ΝΑΤΟ το ματωμένο πολεμικό του πόδι στην περιοχή μας, με νέες βάσεις θανάτου για τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από σχολεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, όπου οι μαθητές αποφάσισαν να κατεβάσουν πανό με φασιστικά συνθήματα και στη θέση τους να βάλουν πανό που έγραφαν «Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ζήτω η φιλία των λαών».

Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ αποτελεί κομμάτι των συνολικότερων σχεδιασμών που προωθούνται από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να βγουν πιο ενισχυμένες στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κράτη με επίκεντρο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, ενεργειακών δρόμων και τα μερίδια των αγορών.

Είναι προκλητικό και επικίνδυνο το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί και η σημερινή κυβέρνηση, που όπως και όλες οι προηγούμενες έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, και την ίδια ώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα «ειρήνης και ασφάλειας» στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ, που από όπου κι αν έχει περάσει έχει αφήσει τα ματωμένα του ίχνη, που η πορεία του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είναι μια πορεία φρικαλεότητας, θανάτου και ξεριζωμού για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αλλαγής συνόρων, όπως αποδείχθηκε και με το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας σε 6 κράτη, τον οποίο επιτάχυναν οι φονικοί βομβαρδισμοί το 1999. Και σίγουρα με την ακροδεξιά δεν μπορεί να τα βάλει αυτός που έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, γιατί το ίδιο το ΝΑΤΟ ενισχύει εθνικιστικές, ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, για να προωθεί την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε».

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρουσιάζεται ως «νηφάλιος διαπραγματευτής κόντρα στους ακραίους κύκλους». Από την άλλη η ΝΔ, που αρχικά μέσω του αντιπροέδρου της Α. Γεωργιάδη και έπειτα με επίσημη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, αθωώνοντας φασιστικές - ναζιστικές δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή, σιγοντάροντας αυτές τις ενέργειες που παρουσιάζονται ως «αυθόρμητες και μαθητικές». Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που κρύβουν πίσω από την ονοματολογία το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συμπληρώνει το παζλ των επικίνδυνων για τους λαούς εξελίξεων στην περιοχή.

Δίνουν τη δική τους απάντηση με τη δράση τους

Απέναντι λοιπόν τόσο στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και στην προσπάθεια των διαφόρων φασιστοειδών, που εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη ανησυχία της νεολαίας σπέρνουν το φασιστικό τους δηλητήριο, εκατοντάδες σχολεία και μαθητές από όλη την Ελλάδα δίνουν την καλύτερη απάντηση, απομονώνοντας τους φασίστες και όσους χαιρετίζουν αυτές τις δράσεις και παράλληλα δυναμώνοντας τη φωνή τους στον αγώνα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά και ολόπλευρα όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα. Δυναμώνουν τη φωνή και τον αγώνα τους ενάντια στους πολέμους που γίνονται για τα κέρδη των λίγων, καταγγέλλουν το ΝΑΤΟ που σκορπίζει το θάνατο από όπου κι αν περάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας δράσης είναι το μαζικό μαθητικό συλλαλητήριο στις 29 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές περνώντας μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο φώναξαν με όλη τους τη δύναμη «ΝΑΤΟ και ΕΕ, σας ξέρουμε καλά. Για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», γεμίζοντας παράλληλα τους τοίχους του προξενείου με συνθήματα όπως «Λεφτά για "F-16" βρήκαν στο λεπτό, και δεν υπάρχει σάλιο, μας λεν, για το σχολειό».

Αναπόσπαστο επίσης κομμάτι της αγωνιστικής δράσης που ξεδιπλώνεται στα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται ανάμεσα στους μαθητές ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματός τους. Οι μαθητές με τη στάση τους αποδεικνύουν πως μέσα στα σχολεία τους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές. Γι' αυτό αγωνίζονται σαν μια γροθιά για το σχολείο που αξίζει στα παιδιά όλου του κόσμου, κάνοντας τους φασίστες να αφρίζουν και απομονώνοντάς τους αποφασιστικά από τα σχολεία και τις γειτονιές τους. Πολλά είναι τα παραδείγματα σχολείων και μαθητών που καλωσόρισαν στα σχολεία τους τα προσφυγόπουλα από τη Συρία και γίνανε οι ίδιοι οι μαθητές ασπίδα προστασίας γι' αυτά τα παιδιά, που είναι θύματα πολέμου, απέναντι στις προσπάθειες φασιστών να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Σε αυτά τα βήματα συνεχίζουν να κινούνται σήμερα ακόμα περισσότερα σχολεία, περισσότεροι μαθητές, στέλνοντας με κάθε τρόπο ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:

«Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Εξω από τα σχολεία μας οι φασίστες. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».


Της
Δέσποινας ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ*
*Η Δέσποινα Μαστρολέων είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ