Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
Δύναμη για τη συνέχεια το ιδιαίτερα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας

Με προμετωπίδα τις σύγχρονες ανάγκες τους και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για τη διεκδίκησή τους, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζομένων και λαού στο ιδιαίτερα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους - Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας: Τα αιτήματα αυτά τέθηκαν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε έξω από τη Βουλή.

«Αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά, αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», απαίτησαν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές που ξεκινώντας από τις προσυγκεντρώσεις (σε πλατεία Κάνιγγος, πλατεία Βάθης, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οδό Αθηνάς και πλατεία Καραϊσκάκη), έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση και στη μαζική πορεία που ακολούθησε.

«Του κεφαλαίου τα κέρδη στόχος εθνικός, η απάντησή μας αγώνας ταξικός», βροντοφώναξαν χιλιάδες απεργοί, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και σε όσους πρόθυμα καλλιεργούν μέσα στους χώρους δουλειάς τα παραμύθια για την «έξοδο από τα μνημόνια» και την αναμονή για τα ψίχουλα που ίσως περισσέψουν για το λαό.

Αποψη της μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Ομόνοια
Αποψη της μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Ομόνοια
«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δεν τα διπλώνουμε, δεν κάνουμε πίσω. Αναπτύσσουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, με τους δυνάστες μας, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους και τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΟΣΜΕ), ξεκαθαρίζοντας πως νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες (βλ. αποσπάσματα από την ομιλία στη σελ. 14).

Στο πλευρό των εργαζομένων διαδήλωσαν χτες και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τις ενώσεις και τα σωματεία τους να προβάλλουν αιτήματα με αιχμή τη φορολεηλασία. «Τέρμα πια στη φοροληστεία», απαίτησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας αφορολόγητο όριο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

«Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα», διαμήνυσαν οι συνταξιούχοι. Οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έδωσαν μαζικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα, διεκδικώντας την αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις.

«Οι γυναίκες διεκδικούμε: Συλλογικές Συμβάσεις - Δουλειά με δικαιώματα», έγραψε στο πανό της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα διεκδίκησε η νεολαία που διαδήλωσε στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Με το δικό της πανό συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση η Πρωτοβουλία Αποστράτων.

Απεργιακό λουκέτο σε χώρους δουλειάς

Ο πρώτος απολογισμός της πανεργατικής απεργίας μετρά σημαντική ανταπόκριση των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς στο κάλεσμα που απηύθυναν οι ταξικές δυνάμεις, κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μέχρι τις ηγεσίες σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτυπώνει την προσπάθεια των σωματείων να αξιοποιήσουν την απεργία για να δώσουν συνέχεια στον αγώνα γύρω από κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα, η πάλη ενάντια στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, η απόκρουση της επιθετικότητας της εργοδοσίας, η οποία κλιμακώνεται αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στον κλάδο των Κατασκευών, με τη χτεσινή απεργία νέκρωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες όλα τα μεγάλα εργοτάξια, καθώς και γιαπιά και οικοδομές.

Οι αιχμές των εργατικών διεκδικήσεων στο πανό στην κεφαλή της πορείας
Οι αιχμές των εργατικών διεκδικήσεων στο πανό στην κεφαλή της πορείας
Στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, της ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης», της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στην ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της «Παπαστράτος» και στα εργοτάξια του μετρό, η απεργία κατέγραψε και αυτήν τη φορά καθολικά ποσοστά συμμετοχής. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές έδωσαν και χτες δυναμικό «παρών» στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση πίσω από τα πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων όπως και του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, συνεχίζοντας τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα.

Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», την «ΕΒΓΑ» και την «Tasty», αλλά και στον «Παυλίδη», με τους απεργούς να δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση πίσω από το δικό τους πανό, πίσω από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής.

Αντίστοιχα, στον κλάδο του Μετάλλου απεργιακά ρολά κατέβηκαν στα εργοστάσια ΕΑΣ και «Πίτσος», ενώ πετυχημένη ήταν η μάχη της απεργίας και σε μια σειρά μικρότερους χώρους δουλειάς στην περιοχή του Θριασίου.

Συνέχεια σε μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά

Την πρώτη απεργιακή του μάχη έδωσε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-Value»
Την πρώτη απεργιακή του μάχη έδωσε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-Value»
Με σημαία την πάλη ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που επεκτείνονται στον κλάδο, έδωσε τη μάχη της απεργίας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Να καταργηθούν τα δουλεμπορικά», απαίτησε μεταξύ άλλων με το πανό του. «Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά», διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», που από το πρωί έδωσαν μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να καλέσει στη δουλειά εργαζόμενους που είχαν άδειες και ρεπό για να τους αξιοποιήσει ως απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Μια ακόμα μάχη στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά στον κλάδο έγινε η απεργία για το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και τα επιχειρησιακά σωματεία που συμπορεύονται μαζί του. Την πρώτη του απεργιακή μάχη έδωσε το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-Value», διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, ενώ απάντηση στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, που εκφράζεται με «παρατηρήσεις» και «συστάσεις», απολύσεις μητέρων και εργαζομένων που έχουν πάρει «πολλές» αναρρωτικές άδειες, έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 connect» - λοιπές θυγατρικές.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό περιφρούρησε την απεργία από νωρίς το πρωί στο κτίριο της «PDS» στην Ομόνοια και στο κτίριο της «First Data», ενώ πρόβαλε στο πανό του το αίτημα για κλαδική Σύμβαση που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Νέκρωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες όλα τα μεγάλα εργοτάξια στις Κατασκευές
Νέκρωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες όλα τα μεγάλα εργοτάξια στις Κατασκευές
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας βρέθηκε από το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ «Praksis», διεκδικώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους. Με τη συμμετοχή τους στην απεργία, οι εργαζόμενοι και το σωματείο έδωσαν συνέχεια στις παρεμβάσεις που έχουν οργανώσει το τελευταίο διάστημα στην εργοδοσία και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στους ξενώνες της ΜΚΟ θα συμπληρώσουν τις επόμενες μέρες τον τρίτο μήνα απληρωσιάς, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση από την εργοδοσία για το πότε θα πληρωθούν. Οπως οι ίδιοι εξηγούν, η πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους προστίθεται στο καθεστώς της διαρκούς αβεβαιότητας κάτω από το οποίο δουλεύουν. Οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι ορισμένης διάρκειας, που κυμαίνεται από λίγους μήνες έως και 15 μέρες, δουλεύουν σε δομές υποστελεχωμένες, ενώ το προηγούμενο διάστημα χρειάστηκε να κινητοποιηθούν, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, ακόμα και για να τους δοθούν τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ