Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση

Από την απεργιακή διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

INTIME NEWS

Από την απεργιακή διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη, από νωρίς χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε μια σειρά χώρους, στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στα εργοτάξια του Μετρό και του αεροδρομίου, σε εμπορικά καταστήματα κ.α.

Εκατοντάδες εργάτες ξεπέρασαν τις πιέσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία και συμμετείχαν στην απεργία. Γύρισαν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που τους καλούσε «να κάτσουν φρόνιμα», όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας «ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΕ», όπου το επιχειρησιακό σωματείο (πρόσκειται στη ΔΑΚΕ) επιμένει να υπερασπίζεται και να υπογράφει επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών κ.λπ. Μάλιστα, χτες το πρωί, εκλεγμένος στη διοίκηση του σωματείου - απεργοσπάστης, σαν πραγματικός εκπρόσωπος της εργοδοσίας, βγήκε έξω και τόλμησε να απαιτήσει να αποχωρήσουν οι συνάδελφοι που απεργούσαν και καλούσαν σε αγώνα, ζητώντας και τα ονόματά τους! Απείλησε δε ότι θα καλέσει και την αστυνομία, ενώ κινητοποίησε τον υπάλληλο της εταιρείας security για να διώξει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ!

Λίγο αργότερα, στο κέντρο της πόλης, χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση, κάτω από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των σωματείων που συσπειρώνονται σε αυτό, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγο πιο πέρα, έξω από το ΕΚΘ, δεν συγκεντρώθηκαν ούτε οι διοικήσεις των σωματείων που ελέγχουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ)...

Απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και τη νέα επιχείρηση εγκλωβισμού

Από το Αγαλμα Βενιζέλου, οι εργάτες, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους σπουδαστές και τους μαθητές, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η Ηλέκτρα Παρίντα εκ μέρους της Σωματειακής Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στις ΜΚΟ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτή η μάχη έχει το χαρακτήρα της απεργιακής απάντησης στη νέα επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το πολιτικό τους προσωπικό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αποτελεί απάντηση στη νέα επιχείρηση εγκλωβισμού σε νέες αυταπάτες, της νέας επίθεσης που κρύβεται σε κουρνιαχτό ψευδαισθήσεων. Αποτελεί απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης ότι μπορεί να υπάρξει καλυτέρευση της ζωής του εργάτη και να συνυπάρχει αυτό με τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Αποτελεί απάντηση, γιατί με τη συμμετοχή μας στην απεργία εκφράζουμε τις αγωνίες και τα βάσανα της εργατικής τάξης, των ανέργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων».

Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, οι απεργοί σταμάτησαν μπροστά από το κτίριο όπου πριν λίγες μέρες έπεσε νεκρός ένας αυτοαπασχολούμενος οικοδόμος, την ώρα της δουλειάς. Μιλώντας στην ντουντούκα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές των εργατών για τα κέρδη.

Η πορεία συνεχίστηκε με επόμενο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, όπου κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και εκφράστηκε μαχητικά το αίτημα απεμπλοκής της χώρας από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ