Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018
Κλιμακώνουμε τον αγώνα για το δίκιο μας, ενάντια στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Οικονόμου στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Ξεκινώντας την ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΟΣΜΕ), υπογράμμισε τη συμβολή που είχαν στην απεργία, στο περιεχόμενό της και στην επιτυχία της οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

«Η σημερινή απεργία», υπογράμμισε, «πέρασε πραγματικά από χίλια κύματα μέσα στα εργοστάσια, στα πολυκαταστήματα, στις βιοτεχνίες, στα σούπερ μάρκετ, και είναι μεγάλη απάντηση στην κυβέρνηση, στη μεγαλοεργοδοσία, στον ΣΕΒ και στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. Χιλιάδες συνάδελφοί μας απεργούν σήμερα, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια που έβαλαν οι εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, η ίδια η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της κυβέρνησης».

Κανείς να μην πιστέψει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο!

Αναφερόμενος στον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής, «εσωτερικής» και «εξωτερικής», σημείωσε: «Η απεργιακή μας κινητοποίηση γίνεται σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου όλο και περισσότερο πυκνώνουν στην περιοχή μας. Μόλις προχτές είχαμε νέο πολεμικό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, με εμπλοκή ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων. Είναι τεράστια η ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την άμεση και πολλαπλή εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων. Καταγγέλλουμε και από αυτό το βήμα την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σε αγαστή συνεργασία εμπλέκουν όλο και πιο πολύ τη χώρα μας και το λαό μας στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με βάσεις θανάτου από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Ο Θ. Οικονόμου
Ο Θ. Οικονόμου
Παράλληλα, στο εσωτερικό, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί, κάνοντας το άσπρο μαύρο, να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό ότι τώρα που τάχα τελείωσαν τα μνημόνια μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, ενώ "τρέχουν" όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, που ξεπερνάνε τους εφτακόσιους.

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

Μέσα από επικοινωνιακό κουρνιαχτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα! Διαλαλεί πως θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι - και μαζί και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής καταψήφισαν για μια ακόμα φορά την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αύξηση του κατωτέρου μισθού στα 751 ευρώ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα διατήρησε για περίπου 4 χρόνια την άθλια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (6/2012), έρχεται να σφραγίσει τον νόμο Βρούτση του 2ου μνημονίου, που πλέον μετονομάζεται σε νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση (...) Είναι ο νόμος που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθηλώνει τους μισθούς, και η κυβέρνηση με τον εκάστοτε υπουργό θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με κριτήρια την "παραγωγικότητα", την "ανταγωνιστικότητα", την "απασχόληση" και την "ανεργία", δηλαδή όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που τσάκισε και τσακίζει τους μισθούς».

Νέα προνόμια για το κεφάλαιο - νέα χτυπήματα για το λαό

Οπως τόνισε ο Θ. Οικονόμου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καρατομεί ό,τι έχει απομείνει από κονδύλια για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, για τις συντάξεις, το επίδομα ανεργίας, τα νοσοκομεία κ.ά., προωθεί νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως η κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη.

«Φυσικά, παραμένει στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και των εργοδοτών η μείωση του μέσου μισθού, αυτό που οι καπιταλιστές και οι άνθρωποί τους ονομάζουν "κόστος εργασίας"», υπογράμμισε. «Είναι απαίτηση της εργοδοσίας, του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, να χαμηλώσουν οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να δίνονται λιγότερες μέρες ανάπαυσης, λιγότερες μέρες άδειας, λιγότερος μισθός, μεγαλύτερη "ευελιξία", δηλαδή επέκταση παντού των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" που υπόσχονται, αυτές είναι οι "καλύτερες μέρες" που τάχα θα έρθουν για μας.

Εμείς μπορούμε να ανεχτούμε μισθούς των 300 ευρώ; Μπορούμε να ανεχτούμε τους χώρους δουλειάς να είναι σύγχρονα κρεματόρια, με πάνω από 6.500 εργατικά ατυχήματα και 73 νεκρούς σε ένα μόνο χρόνο;».

Δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος

«Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε εδώ. Απεργούμε και διεκδικούμε, δίνουμε μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, για να ηττηθεί η πέμπτη φάλαγγα μέσα στο εργατικό κίνημα, οι εργατοπατέρες, οι σύγχρονοι Μακρήδες και Θεοδώροι και Λικιαρδόπουλοι, οι φορείς του κοινωνικού εταιρισμού, οι ψάλτες της υποταγής των εργαζομένων στις ορέξεις των αφεντικών!», τόνισε ο Θ. Οικονόμου.

«Δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση και στις αποφάσεις των σωματείων, για σωματεία αποκούμπι στις καθημερινές δυσκολίες, που θα παλεύουν σε όλα τα μέτωπα την αντιλαϊκή πολιτική, για να μπουν μπροστά στους πλειστηριασμούς, που θα αρχίσουν μαζικά, μετά τη ρύθμιση στα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών.

Γι' αυτό η επίθεση που κάνουν στο ΠΑΜΕ είναι λυσσαλέα. Στα δύσκολα, οι δυνάμεις των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο εργατικό κίνημα βάζουν τις επιμέρους διαφωνίες τους στην άκρη και συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να χτυπήσουν το ταξικό κίνημα».

Στη συνέχεια, ο συνδικαλιστής στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα, που έχουν καταντήσει μαρτύριο για τους επιβάτες αλλά και για τους εργαζόμενους του χώρου. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία «ετοιμάζεται να εφαρμόσει το διαζωνικό εισιτήριο, που θα εκτινάξει το κόστος μετακινήσεων προς τις βιομηχανικές περιοχές», αλλά και το γεγονός πως «σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα» πέρασε την τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της αδιανόητης φυλάκισης με 10ετή ποινή που επιβλήθηκε στην εργαζόμενη καθαρίστρια από τον Βόλο, επισημαίνοντας πως η φυλάκιση και η ποινή αποτελούν «μια απόφαση που δεν πρέπει να ξεχαστεί από κανέναν, είναι μια απόφαση - μνημείο, η ίδια η ταυτότητα της τάχα "ανεξάρτητης" αστικής δικαιοσύνης...».

Εχουμε δίκιο και θα το επιβάλουμε

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, οι συγκεντρώσεις μας σε όλες τις πόλεις της χώρας, η απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων και άλλων κλάδων στις 14 Νοέμβρη, είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν μήνυμα οι κυβερνήσεις, η εργοδοσία», κατέληξε ο συνδικαλιστής.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, δεν τα διπλώνουμε, δεν κάνουμε πίσω, αναπτύσσουμε τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, με τους δυνάστες μας, με τους πολιτικούς υπηρέτες τους και τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους. Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού τις επόμενες μέρες, συνεχίζουμε, έχουμε δίκιο, θα το επιβάλουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ