Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κανένας «παίκτης» δυσαρεστημένος...

Στην επιτάχυνση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αποσκοπεί το κυβερνητικό σχέδιο για την «Ενέργεια και το κλίμα», που έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, έχοντας ως βασικό του στοιχείο την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή από 30% το 2020 στο 63% το 2030 και ανάλογη μείωση της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής κατά το ίδιο διάστημα, από 70% το 2016 σε 37% το 2030.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των βασικών σημείων του σχεδίου χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για την οποία δεν απέκλεισε να δοθεί νέα παράταση, ενώ ειδικά για τις μονάδες της επιχείρησης στο Αμύνταιο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνέχιση της λειτουργίας τους μέχρι το 2021 για λόγους «ασφάλειας εφοδιασμού» του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω μονάδες, τέσσερις στο σύνολο, σύμφωνα με τα «περιβαλλοντικά κριτήρια» της ΕΕ όφειλαν να τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά μέχρι το 2019, ωστόσο με την παραπάνω απόφαση θα πάρουν παράταση δύο ακόμη ετών, ενώ στο μεταξύ αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη μονάδα «Πτολεμαΐδα V». Πάντως οι μονάδες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν θα δεχτούν επεμβάσεις, ώστε να πληρούν τα κριτήρια ρύπων της ΕΕ, και όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ήδη η επιχείρηση έχει δεχτεί προτάσεις γι' αυτόν τον σκοπό από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τον όμιλο «Μυτιληναίος», τον όμιλο «Κοπελούζου», την «TERNA» και την «INTRAKAT».

Για το θέμα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τα χρέη της επιχείρησης «ELFE» - πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων - προς την ΔΕΠΑ και τις ευθύνες της απελθούσας διοίκησης της κρατικής εταιρείας διανομής φυσικού αερίου, θέμα στο οποίο η ΝΔ δίνει χαρακτήρα «σκανδάλου», ο υπουργός παραπέμπει στη... «Δικαιοσύνη», επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους χειρισμούς που εφάρμοσαν στο ζήτημα των συναλλαγών μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Αναφορά έγινε από τον υπουργό και για το χρέος της «Χαλυβουργικής» ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση «έχει αθετήσει κατ' επανάληψη τις υποχρεώσεις της», ωστόσο θα δοθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα ώσπου να οριστικοποιηθεί το μέλλον της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σήμερα θα μονογραφεί η σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», από τον υπουργό Περιβάλλοντος, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γ. Μπασιά, και εκπροσώπους της κοινοπραξίας των εταιρειών «Repsol» και ΕΛΠΕ, όπου έχει παραχωρηθεί η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια της Κέρκυρας και μέχρι δυτικά της Λευκάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ