Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θανατηφόρο ατύχημα για 65χρονο οικοδόμο την ώρα της δουλειάς

Τη ζωή του έχασε χτες το μεσημέρι ένας 65χρονος οικοδόμος, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης σε κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες ως αυτοαπασχολούμενος.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου, Διονύση Καπριζιάνη, που άφησε την τελευταία του πνοή στον αγώνα για το μεροκάματο, εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «ο συνάδελφος ηλικίας 65 ετών, δίχως δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα εργαζόταν σε υπό κατασκευή έργο επί της οδού Ερμού και Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο συνάδελφος πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες στην όψη του κτιρίου και σε ύψος που ξεπερνούσε τα 12 μέτρα, από όπου έπεσε στο κενό. Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ο συνάδελφος κατέληξε».

«Δυστυχώς, η λίστα των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων καθημερινά μεγαλώνει, όχι επειδή ήταν "γραφτό της μοίρας του", ούτε ήταν "η κακιά η ώρα"», τονίζει το Συνδικάτο, επισημαίνοντας ότι «πολλές φορές συνάδελφοι, ακόμα και αυτοαπασχολούμενοι στην οικοδομή (μικροί υπεργολάβοι), κάτω από την πίεση της παρατεταμένης ανεργίας, της αυξανόμενης φτώχειας, αναγκάζονται καθημερινά να δουλέψουν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης «που αφήνει υπηρεσίες και οργανισμούς χωρίς προσωπικό (Επιθεώρηση Εργασίας κ.τ.λ.) μετατρέποντας το ΙΚΑ και την Τεχνική Επιθεώρηση σε έναν μηχανισμό καταγραφής "ατυχών περιστατικών"».

«Οχι άλλο εργατικό αίμα στο βωμό του κέρδους», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από τις γραμμές των σωματείων.

Μηχανοκίνητη πανεξόρμηση με αφορμή τα απανωτά «ατυχήματα» στους διανομείς

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να αγωνιστούν ενάντια στη «δίκαιη ανάπτυξη» που κοστίζει ζωές, με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» διανομέα που τραυματίστηκε εν ώρα δουλειάς, όπως και τον θάνατο διανομέα που είχε εργατικό «ατύχημα» πριν περίπου ένα μήνα.

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη μηχανοκίνητη πανεξόρμηση που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 23/11, στις 7 μ.μ., μπροστά από το ΕΚΘ, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 28/11, με την προσυγκέντρωση του κλάδου για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη να έχει οριστεί στις 9 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το «Electra Palace»).

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο:

«Πριν λίγες μέρες κατέληξε συνάδελφος διανομέας που είχε εργατικό ατύχημα πριν από περίπου ένα μήνα. Λίγες μέρες μετά, την περασμένη βδομάδα, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα εργατικού ατυχήματος στον κλάδο μας, με άλλον έναν διανομέα να τραυματίζεται εν ώρα εργασίας. Ενώ η ζωή του γλίτωσε "παρά τρίχα", το μηχανάκι του καταστράφηκε ολοσχερώς.

Επιβεβαιώνεται η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου, στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, η εντατικοποίηση της δουλειάς στον κλάδο συνολικά. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των εργαζομένων delivery στον επισιτισμό δουλεύει 10ωρα κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στο να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε διαφορετικά μαγαζιά. Την ίδια ώρα, το ωρομίσθιο της τάξης των 2-3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς.

Η ειρωνεία είναι ότι για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει ο ίδιος να αγοράσει μηχανάκι, εξοπλισμό και φυσικά επιβαρύνεται ο ίδιος για τη συντήρηση, τα καύσιμα κ.ά. Αυτή είναι η κατάσταση που οι εργοδότες έχουν επιβάλλει ντε φάκτο στον κλάδο».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να θυσιάζουν τη ζωή τους για τα κέρδη των επιχειρηματιών, να παλέψουν για: Κλαδικές Συμβάσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ. Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Τα μηχανάκια, ο εξοπλισμός, η συντήρηση και τα έξοδα κίνησης να είναι πληρωμένα από τους εργοδότες τους και όχι από τις δικές τους τσέπες. Κανένας ντελιβεράς στους δρόμους με έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος τραυματισμός διανομέα(2023-10-19 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην εργοδοτική - ρατσιστική επίθεση(2023-07-26 00:00:00.0)
Δεν θα περάσει το κουκούλωμα των εργατικών «ατυχημάτων»(2023-02-03 00:00:00.0)
Ρατσιστική επίθεση σε μετανάστη διανομέα(2022-09-22 00:00:00.0)
Απεργούν για τη στήριξη των ανέργων, διεκδικούν την προστασία των διανομέων(2021-11-03 00:00:00.0)
Μηχανοκίνητη πορεία σήμερα από διανομείς στη Θεσσαλονίκη(2021-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ