Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ανυπομονεί για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης!

Από περσινή κινητοποίηση σε απεργία λιμενεργατών στο Γκέτεμποργκ
Από περσινή κινητοποίηση σε απεργία λιμενεργατών στο Γκέτεμποργκ
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Αποκαλυπτικές της αμέριστης στήριξης που προσφέρει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Σουηδία προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας (LO) στην εφημερίδα «Dagens Nyheter».

Ο Καρλ - Πέτερ Τόρβαλντσον δήλωσε ότι θα πρέπει «επιτέλους» να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Σουηδία - δυο μήνες μετά τις εκλογές - για να προχωρήσει η συμφωνία για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης! Εξήγησε ότι είναι σημαντικό να ψηφιστεί η συμφωνία και πως αν αυτό δεν γίνει σύντομα, θα αναγκαστεί να συνάψει η ίδια η LO αντίστοιχη συμφωνία με την Ενωση Εργοδοτών.

Να θυμίσουμε ότι όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν πέρυσι στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης υποχρεωτικά στα 67 και «προαιρετικά» στα 69 έτη, με ταυτόχρονη αύξηση του ορίου για μειωμένη σύνταξη στα 64 έτη και σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή «δουλειά μέχρι τον τάφο». Παράλληλα, προτείνεται να δοθούν ορισμένα ψίχουλα στους συνταξιούχους, αύξηση που θα εξανεμιστεί από το ακριβό κόστος ζωής. Είναι τέτοια η ξετσιπωσιά του προέδρου της LO, που όχι μόνο δεν ζητάει πραγματικές αυξήσεις στις πενιχρές συντάξεις αλλά μπαίνει και μπροστά για το τσάκισμα των εργατικών κατακτήσεων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της LO εξέφρασε την «ανησυχία» του για το ότι η κυβερνητική αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις επενδύσεις στη Σουηδία . Κάλεσε όλα τα κόμματα να βρουν μια κυβερνητική λύση για να μην αποκτήσει η Σουηδία - μια χώρα με σταθερότητα στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα - «αρνητική φήμη στους διεθνείς επενδυτές».

Κατά τ' άλλα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τόρβαλντσον δεν εξέφρασε καμία ...ανησυχία για τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που έχουν γίνει το 2018 στη Σουηδία , για τους μισθούς πείνας κάτω από τις ΣΣΕ, που παίρνουν κυρίως νέοι και μετανάστες (ανάμεσά τους και Ελληνες), για την απληρωσιά, για το 20% των συνταξιούχων στη Σουηδία που παίρνουν συντάξεις κάτω από το όριο διαβίωσης, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μετανάστες. Δεν είπε τίποτα για τις χιλιάδες απολύσεις, για την πρόταση για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, που προωθεί η απερχόμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα αστικά κόμματα.

Αντιδράσεις απέναντι σε αυτή τη σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν εκφράσει ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στο μετρό Στοκχόλμης, που κινητοποιούνται ενάντια στα σχέδια αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία και άλλων αντεργατικών μέτρων. Με μάζεμα υπογραφών, διαδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες, ορισμένα συνδικάτα επιλέγουν να οργανώσουν την πάλη τους με ταξικό προσανατολισμό, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ