Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στους δήμους

Ανακοίνωση σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα, με αφορμή το θάνατο οδηγού απορριμματοφόρου του δήμου Αλίμου, εξέδωσαν οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι, Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

Στη ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Δημοτικές αρχές και εκλεγμένοι στους δήμους οφείλουμε να πάρουμε θέση και να απαιτήσουμε να σταματήσει το έγκλημα (...)

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αναδεικνύουν τακτικά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που είτε δεν υφίστανται είτε μένουν μόνο στα χαρτιά. Τις διαχρονικές και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τις ευκαιριακές εργασιακές σχέσεις που εντείνουν το πρόβλημα. Το στόλο καθαριότητας και τα οχήματα έργου που παραμένουν πεπαλαιωμένα και πλημμελώς συντηρημένα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέλαση των εργολάβων.

Οι παραπάνω παράγοντες είναι οι βασικές και διαχρονικές αιτίες των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους, που παραμένουν και γιγαντώνονται στις μέρες μας. Είναι συνέχεια και το αποτέλεσμα των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών που θέλουν οι δήμοι να λειτουργούν ως μοχλοί εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, επιβάρυνσης και εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών (...)».

Να καταργηθεί το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της 24ωρης λειτουργίας

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεχωρίζει και ωριμάζει ως ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας των συνεχών εργατικών ατυχημάτων, της εντατικοποίησης και της λογικής της εργολαβίας που έχει επικρατήσει σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα των δήμων, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της 24ωρης λειτουργίας που έχει επικρατήσει στους δήμους (...) Εχει γίνει το έδαφος για να ανθούν η υπερεργασία, η λογική της εργολαβίας, το ξεχείλωμα του ωραρίου, του 5ήμερου, να εντείνονται τα εργατικά ατυχήματα.

Ενα αντιδραστικό καθεστώς, που μέρος των εργαζομένων "το παραβλέπει" μπροστά στο κυνηγητό των υπερωριών οι οποίες συμπληρώνουν το πετσοκομμένο μεροκάματο που έχουν βυθίσει στα τάρταρα οι μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται. Πρέπει να ενισχυθεί η πάλη για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Είναι, κατά τη γνώμη μας, πια καιρός να μπει στο στόχαστρο όλων, εργαζομένων, των συνδικάτων τους, των δημοτικών αρχών και άλλων εκλεγμένων που ως αφετηρία τους έχουν τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του ν. 3584/2007 (άρθρο 36), που στο όνομα της ιδιαίτερης εργασίας σειράς υπηρεσιών στους δήμους έχει θεσμοθετήσει τη διευθέτηση του ωραρίου σε 24ωρη βάση, το 5ήμερο το έχει κάνει 7ήμερο, τις υποχρεωτικές ημέρες ανάπαυσης ανέκδοτο, τις Κυριακές και αργίες σε υποχρεωτικά εργάσιμες, κ.λπ. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση και την αναθεώρησή του.

Απαιτούμε ακόμα:

-- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους, καθώς και τον ουσιαστικό έλεγχό τους από τα αρμόδια όργανα του κράτους.

-- Διασφάλιση του ωραρίου, του 5ήμερου, των υποχρεωτικών ημερών ανάπαυσης για κάθε εργαζόμενο.

-- Υψώνουμε μέτωπο εναντίωσης στην κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ που χαράζουν κυβέρνηση, ΕΕ. Συνταξιοδότηση στα 60 για άντρες και στα 55 για γυναίκες που είναι σε ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-- Αντιπαλεύουμε την ανταποδοτικότητα στις προσλήψεις προσωπικού, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μονιμοποιήσει σε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, και απαιτούμε την πλήρη και άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.

-- Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.

-- Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα (αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων), ο ηλεκτροφωτισμός, που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που το επιτρέπει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ