Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αγώνας για να σταματήσει να χύνεται το αίμα εργατών στους δήμους!

Τις ευθύνες κυβερνήσεων - πλειοψηφίας δημάρχων ανέδειξαν οι χτεσινές πολύμορφες κινητοποιήσεις για τα εργατικά δυστυχήματα στους ΟΤΑ

Από τη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αλίμου
Από τη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αλίμου
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς που οδηγούν σε θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», εκατοντάδες τραυματισμούς, πλήθος κρουσμάτων επαγγελματικών ασθενειών, με αφορμή έναν ακόμα θάνατο συναδέλφου τους την προηγούμενη βδομάδα, την ώρα της δουλειάς.

Κλειστά έμειναν τα αμαξοστάσια στους δήμους, ενώ παράλληλα συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ μαζί με εργαζόμενους προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη του 8ου ορόφου του υπουργείου Εργασίας και συναντήθηκαν με τον γγ Ανδ. Νεφελούδη και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Π. Κορφιάτη. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να οριστεί νέα συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών.

Ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επεσήμανε σε δηλώσεις του:

«50 νεκροί εργάτες τα τελευταία τρία χρόνια και εκατοντάδες σακατεμένοι. Η ραγδαία αύξηση των θανάτων στην καθαριότητα των δήμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι η "κακιά στιγμή". Φταίει η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η γήρανση και η καταπόνηση του προσωπικού, που αναγκάζεται να εργάζεται μέχρι τα γεράματα εξαιτίας της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, η συνειδητή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Εχουν βαριά ευθύνη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η πλειοψηφία των δημάρχων, αφού σε αυτό το διάστημα της δικής τους θητείας έχει μεγαλώσει ο μαύρος κατάλογος των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων. Αυτές είναι οι συνέπειες όταν βλέπουν ως "κόστος" την υγεία και ασφάλειά μας, την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών, όταν θυσιάζουν τις ζωές μας. Τα εργατικά "ατυχήματα" είναι εργοδοτικά εγκλήματα».

Συγκέντρωση στον δήμο Αλίμου


Με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατικό», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργάνωσε χτες το απόγευμα συγκέντρωση στο δημαρχείο Αλίμου.

Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή «για τα θύματα στο βωμό της εντατικοποίησης, με τελευταίο άλλον ένα εργάτη, 52 ετών, πατέρα 4 παιδιών», όπως είπε στην ομιλία του ο Παύλος Ιγνατιάδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και εργάτης στην καθαριότητα.

Στη συνέχεια επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι πρόκληση εν καιρώ ειρήνης να υπάρχουν πάνω από 50 νεκροί μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά και άγνωστος αριθμός τραυματιών και σακατεμένων. (...) Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εδώ και χρόνια έχει βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Εχει ανοίξει μέτωπο με εργοδοσίες - δημάρχους, που αναγνωρίζουν στους συναδέλφους μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα. Εχουμε πάγιο αίτημα την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και τεχνικών ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Διεκδικούμε τον αποφασιστικό ρόλο των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Απαιτούμε δηλαδή το αυτονόητο, να έχει το δικαίωμα η επιτροπή που αποτελείται από εργαζόμενους να επιβάλει να μη βγαίνει για δουλειά φορτηγό ή άλλο μέσο αν δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας».

Αιτία για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τόνισε, είναι «η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων, που βλέπουν ως "κόστος" την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων». Οι ίδιοι σχεδιάζουν τώρα «τη μείωση κατά 32% των ειδικοτήτων που είναι ενταγμένοι στα Βαριά και Ανθυγιεινά (...) Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να αγγίξουν ούτε μια ειδικότητα, αντιθέτως να εντάξουν και άλλες ειδικότητες στο καθεστώς των ΒΑΕ». Ακόμα, παρουσίασε όψεις της εντατικοποίησης της εργασίας και προέβαλε τα αιτήματα, που αφορούν τη λήψη μέτρων «για να μην υπάρξει άλλος νεκρός στους ΟΤΑ».

Τις επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους Παλαιού Φαλήρου, Νέας Ιωνίας, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Χαϊδαρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες με αιχμή την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία (2018-12-28 00:00:00.0)
Ημερίδα για την Υγεία και την Ασφάλεια με αφορμή τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» (2018-12-25 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2018-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org