Οι πρώτες άδειες για την παραγωγή και επεξεργασία της υποτιθέμενης «φαρμακευτικής» κάνναβης δόθηκαν στις εταιρείες «Βιομερκάν ΑΕ» και «Βιοπροκάν ΑΕ». Η «Βιομερκάν ΑΕ» επενδύει 9,5 εκατομμύρια ευρώ σε 11 στρέμματα στη Λάρισα, η δε «Βιοπροκάν ΑΕ» 12,5 εκατ. ευρώ σε 46 στρέμματα στην Κόρινθο. Εκκρεμεί η αδειοδότηση άλλων 12 εταιρειών μέχρι στιγμής που έχουν υποβάλει αίτηση και αναμένεται να τη λάβουν μέχρι τέλος του έτους. Η συνολική επένδυση των 14 εταιρειών - οι οποίες στην πλειοψηφία τους συστάθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό και έχουν στο μετοχολόγιό τους επενδυτές από χώρες όπως Ισραήλ και Καναδά - αφορά 185 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε άδεια θα έχει ισχύ για 5 έτη.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.
«Κάνουμε ό,τι κάνει ο ανεπτυγμένος κόσμος. Ουσίες που τυπικά είναι παράνομες, δίνουμε τη δυνατότητα να παράγονται στη χώρα μας και να κυκλοφορούν νόμιμα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας ότι έχει συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή στον ΕΟΦ η οποία θα καθορίζει τις ενδείξεις - αντενδείξεις και τις ειδικότητες των γιατρών που θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, καθώς «η κάνναβη είναι ένα ιδιότυπο φάρμακο, όχι κλασικό»... Για άλλη μια φορά επικαλέστηκε ότι τα παραπάνω γίνονται για «τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών» προκειμένου να έχουν «ευχερή και προσιτή πρόσβαση». Το πρόσχημα αυτό βέβαια δεν άργησε να καταρρεύσει, καθώς αμέσως μετά ο Στ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι σε ενάμιση χρόνο θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος, το οποίο θα πηγαίνει αποκλειστικά προς εξαγωγή. «Στην εσωτερική αγορά θα έρθει σε δεύτερη φάση, αφού πρώτα αναδιοργανωθεί διοικητικά το κρατικό μονοπώλιο για τη διάθεση και τον έλεγχό τους (...) και θα διατίθενται από τα φαρμακεία», ειπώθηκε.
Απ' την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως «η ανακοίνωση των πρώτων αδειών εγκατάστασης αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι φιλική πλέον στις επενδύσεις. Υλοποιείται ένας αυστηρός νόμος, που όμως θα είναι ευέλικτος και φιλικός προς τους επενδυτές». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει και αλλαγή στο πλαίσιο που διέπει τη βιομηχανική κάνναβη, προκειμένου «να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία τα προϊόντα και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών» (!) και αποκάλυψε ότι επόμενος στόχος είναι τα τρόφιμα και η κάνναβη θα παρέχεται ως συμπλήρωμα διατροφής «σε πρώτη φάση».
Στις ερωτήσεις που τέθηκαν για «μελλοντική νομιμοποίηση της κάνναβης για "ψυχαγωγικούς" λόγους», ο Στ. Πιρτσιόλας απάντησε «προς το παρόν μένουμε σ' αυτό». Για τη «δυνατότητα παραγωγής συνθετικών κανναβινοειδών» (θα έρθουν κι άλλα προφανώς), για τη μορφή του τελικού προϊόντος ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «θα αξιοποιηθεί οποιοδήποτε μέρος του φυτού αξιολογηθεί θετικά».
«Μ' έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια» εν κατακλείδι από τη χτεσινή συνέντευξη, καθώς έγινε σαφές ότι το ζήτημα της νομιμοποίησης της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς λόγους» παραμένει ψηλά στην ατζέντα και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει γην και ύδωρ για να εξυπηρετήσει «επενδύσεις», από τις οποίες ο λαός δεν έχει το παραμικρό όφελος, αντίθετα επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις του απέναντι σ' ένα πρόβλημα που παίρνει επιδημικές διαστάσεις.