Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να κλείσουν τώρα οι ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Φυλής

Κάλεσμα σωματείων και φορέων Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής για συμμετοχή στην κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο Μοναστηράκι

Σε κινητοποίηση για το μεγάλο πρόβλημα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης καλεί ο Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αθήνας αύριο Τετάρτη 21 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. στο Μοναστηράκι. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε στήριξη της κινητοποίησης και συμμετοχή καλούν σωματεία και φορείς από Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική, που απαιτούν να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσαν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του λαού της Λευκίμμης που διεκδικεί να κλείσει εδώ και τώρα ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Ο δικός του αγώνας, είναι και δικός μας! O ΧΥΤΑ Φυλής, υγειονομική "βόμβα" για την υγεία του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου, εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται.

(...) Σαν να μην έφταναν οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, η φοροληστεία, η ανεργία και η φτώχεια, η έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, μας καταδικάζουν να ζούμε δίπλα στη χαβούζα της χωματερής. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δημοτικών αρχών που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι μαζί προώθησαν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του. Ολοι μαζί στήριξαν και διαφήμισαν το σλόγκαν " Χωματερή = Χρήμα και Ανάπτυξη για την περιοχή".

(...) Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων. Καμία σκέψη για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας (θερμικής αξιοποίησης) στο χώρο του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου και προστασίας του περιβάλλοντος.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του λαού της Λευκίμμης. Είναι κοινός ο αγώνας για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org