Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίθεση με χημικά κατά μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών

INTIME NEWS

Με χημικά και ξύλο απάντησε η κυβέρνηση σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές της Θεσσαλονίκης που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην Παιδεία, με τις χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, με τα 25άρια και 27άρια τμήματα και τις αίθουσες διδασκαλίας - παραπήγματα, την κατάργηση τμημάτων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τμημάτων προσανατολισμού στα ΓΕΛ κ.ά.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του 2ου ΓΕΛ Συκεών, με θέμα «Ενημέρωση για το σχέδιο του υπουργείου για το Νέο Λύκειο». Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κ. Μακεδονίας και οι φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογικού, Αγγλικού, ΜΜΕ και Νομικής κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο.

Ωστόσο, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν τον χώρο, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Μάλιστα, η Αστυνομία εμπόδισε να εισέλθουν στον χώρο του σχολείου ακόμα και εκλεγμένοι μαθητές, σε μία εκδήλωση που υποτίθεται ότι τους αφορούσε. Τελικά η εκδήλωση ακυρώθηκε.

Την άγρια επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ οι μαθητές, οι γονείς τους, καθηγητές και εκπρόσωποι συλλόγων φοιτητών, καταγγέλλουν μία σειρά φορείς και οργανώσεις του μαθητικού, γονεϊκού και του εκπαιδευτικού κινήματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Τους δηλώνουμε για ακόμα μια φορά πως είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιό της. Πως όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί ή να στέλνει τα ΜΑΤ, θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της με ακόμα πιο μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει». Επίσης, καλεί σε συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής την Κυριακή 25/11 στο Εργατικό Κέντρο και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 30/11.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τη χρήση βίας κατά 15χρονων και 16χρονων μαθητών, γιατί κάνανε το «λάθος» να διαμαρτυρηθούν για το μέλλον τους, κατά των γονέων που ζητούν τα παιδιά τους και όλα τα παιδιά να έχουν τη μόρφωση που τους αξίζει, χωρίς να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κατά των εκπαιδευτικών που απαιτούν σταθερή δουλειά. Προσθέτει:

«Είμαστε πλέον σίγουροι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Εδειξαν ότι θέλουν να τα πούνε μεταξύ τους, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των σχολικών κοινοτήτων, προκειμένου να παρουσιάσουν μία "κανονικότητα" που δεν ισχύει.

Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το Λύκειο, το μετατρέπει ακόμα πιο έντονα σε εξεταστικό κέντρο, με την προσθήκη νέων εξετάσεων πανελλαδικού τύπου. Το Λύκειο γίνεται "σχολείο - φροντιστήριο", καθώς επί της ουσίας η γενική μόρφωση σταματά στην Α' Λυκείου (...)

Εμείς οι γονείς, μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και απαιτούμε ένα σχολείο που να μορφώνει χωρίς να εξοντώνει. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, μέχρι να δικαιωθεί το βασικό μας αίτημα: Δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας στα σχολεία και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων(16/9/2021)
«Κανένας μόνος του απέναντι στην ποινικοποίηση των αγώνων»(14/7/2016)
Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων(22/7/2014)
Εντονες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές(12/2/2011)
Συνεχίζουν ανυποχώρητοι(3/11/2007)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους καθηγητές(26/2/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org