Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Δεν κρύβονται οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που σιγοβράζουν

Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των σύγχρονων πολέμων, στις εκδηλώσεις στη Γαλλία

Copyright 2018 The Associated

Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των σύγχρονων πολέμων, στις εκδηλώσεις στη Γαλλία
Ηγέτες κυβερνήσεων ιμπεριαλιστικών χωρών του πλανήτη, που καθημερινά διαπρέπουν στο ξεζούμισμα και την καταπίεση των εργαζόμενων λαών, στις σύγχρονες επεμβάσεις και τους περιφερειακούς πολέμους για το νέο μοίρασμα αγορών, πηγών ενέργειας και σφαιρών επιρροής, έβγαλαν το Σαββατοκύριακο υποκριτικές κορόνες υπεράσπισης της ειρήνης, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανακωχή που υπογράφτηκε στις 11 Νοέμβρη 1918 στην Κομπιένη της βόρειας Γαλλίας, σηματοδοτώντας τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Απέδωσαν τον πόλεμο στο «μίσος και τον εθνικισμό», με βασικό στόχο να κρυφτεί η βασική του αιτία, τότε και σήμερα: Το μοίρασμα αγορών και πόρων ανάμεσα σε καπιταλιστές, που οδήγησε στη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - με τη διαφορά ότι σε αυτόν κύριος στόχος ήταν η φθορά και καταστροφή του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ. Τρέμουν στην ιδέα ότι τα ιστορικά συμπεράσματα μπορούν να φωτίσουν και τη σημερινή φαγωμάρα των καπιταλιστών, που δήθεν «καίγονται» να μην αναβιώσει ξανά ο φασισμός.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν - που εκπροσωπεί τις ιδιαίτερες φιλοδοξίες του γαλλικού κεφαλαίου στην προσπάθειά του να ανακτήσει χαμένο έδαφος αλλά και τις συνολικότερες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να ενισχύσει τη θέση του απέναντι σε κέντρα που ανταγωνίζονται την ΕΕ - αξιοποίησε την ευκαιρία για να καλέσει στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία», όπως ανέφερε μιλώντας την Κυριακή μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού, και να ζητήσει ...άρνηση της γοητείας «που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

Στην πραγματικότητα, μόνη έγνοια όλων όσοι παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις παραμένει η διατήρηση ισορροπιών (εφόσον αυτές συνεχίζουν να κρίνονται ωφέλιμες) οι οποίες ευνοούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπούν, ισορροπιών τις οποίες - όπως έχει δείξει επανειλημμένα η Ιστορία - όταν τα μονοπώλια κρίνουν ασύμφορες δεν διστάζουν να τις αλλάξουν και να επαναχαράξουν σύνορα, μέσα και από στρατιωτικές συγκρούσεις.

«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε! Εκατό χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου», είπε με στόμφο ο Μακρόν και επικαλέστηκε τη «φιλία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία» και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Σάββατο, ο Μακρόν μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ επισκέφτηκαν το αντίγραφο του βαγονιού όπου πριν από 100 χρόνια υπογράφτηκε η ομώνυμη ανακωχή στην Κομπιένη, και αποκάλυψαν τιμητική πλάκα που σημειώνει «την αξία της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης στην υπηρεσία της Ευρώπης και της ειρήνης».

Πολλοί σχολίασαν το ότι ήταν η πρώτη φορά που Γερμανός ηγέτης βρέθηκε στο σημείο, ενώ ο ίδιος ο Μακρόν χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο» το ότι «η Ευρώπη μας είναι σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια» και τόνισε πως «είμαστε σε ειρήνη γιατί το θελήσαμε, γιατί το θέλησαν οι δύο μας χώρες», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα θλιβερά πάθη, στους πειρασμούς διαίρεσης (...) εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου».

Στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις

Στις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν την Κυριακή, εκτός από την Μέρκελ παρευρέθηκαν και όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (βλέπε και σχετικό θέμα), οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν κ.ά.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων έγιναν μια σειρά συναντήσεις, στις οποίες επιβεβαιώθηκαν οι σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που βαθαίνουν.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του Τραμπ, που αντιδρώντας έντονα σε δήλωση του Μακρόν για τη σημασία «δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού» για «να προστατευτούμε απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις ΗΠΑ», χαρακτήρισε την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου «πολύ προσβλητική».

Πάντως, οι δύο ηγέτες σε συνάντηση που είχαν συμφώνησαν για την «ανάγκη αύξησης» των «αμυντικών» δαπανών. Ο Τραμπ δήλωσε ότι «θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη» αλλά και ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες». Ο δε Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους «για την άμυνα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως «οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό». Αλλωστε, σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μακρόν τόνισε ότι δεν θέλει να δει «τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από την αμερικανική βιομηχανία. Αν αυξάνουμε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό μας, είναι για να οικοδομήσουμε την αυτονομία μας».

Ξανά για τον ευρωστρατό

Πάντως, η ενίσχυση της αυτοτελούς στρατιωτικής δράσης της ΕΕ παραμένει σημαντικό ζήτημα για τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Στη Γερμανία, η υποψήφια για την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και νυν γενική γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, δήλωσε πως «ο ευρωπαϊκός στρατός έχει νόημα» και πως «σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να μειωθεί η επιφυλακτικότητα του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις αποστολές του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό».

Υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού τάχθηκε και η η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρεα Νάλες, καλώντας τους Ευρωπαίους να σφυρηλατήσουν νέες συμμαχίες. «Στην ΕΕ υπάρχουν 28 στρατοί, 27 πολεμικές αεροπορίες και 23 ναυτικές δυνάμεις. Δεν είναι περίεργο που δαπανάμε εξωφρενικά μεγάλα ποσά;», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιθέσεις για τους όρους τερματισμού του πολέμου και τις επιπτώσεις στην Ευρώπη(2022-12-02 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή κυριαρχία σε άμυνα και ασφάλεια(2021-02-12 00:00:00.0)
Κριτική στη γαλλική πρόταση για ευρωπαϊκή «πυρηνική ασπίδα»(2020-02-22 00:00:00.0)
«Εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ(2019-11-08 00:00:00.0)
Νέα πρόκληση με ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε «πρωτεύουσα του Ισραήλ»(2017-12-07 00:00:00.0)
Νέα διεθνή παζάρια με φόντο τις πιέσεις του Τραμπ για «μεταρρυθμίσεις»(2017-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ