Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φόρουμ για την Ειρήνη» ... ισχυρών χορηγών

Ο Μακρόν στο πρώτο Φόρουμ ...υποκρισίας

Copyright 2018 The Associated

Ο Μακρόν στο πρώτο Φόρουμ ...υποκρισίας
Μια μέρα μετά τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε στη γαλλική πρωτεύουσα την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Φόρουμ για την Ειρήνη των Παρισίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη. Πρόκειται για μια διοργάνωση που επιχειρείται να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και στηρίζεται από ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους όπως οι «Google», «Microsoft», «Facebook», «Ιδρυμα Ford», «BNP Paribas», Ιδρυμα «Ροκφέλερ». Ακόμα, το Φόρουμ στηρίζουν ...ευαγή ιδρύματα όπως η «Ανοιχτή Κοινωνία» του Τζόρτζ Σόρος, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι μεγάλοι ...φιλειρηνιστές.

Εκπροσωπώντας τις προσπάθειες της γαλλικής πλουτοκρατίας να αναβαθμίσει τη θέση της σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα, ο Μακρόν τόνισε ότι «ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει αποδυναμωθεί από τις κρίσεις που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας». Ενώ, με το βλέμμα στραμμένο και στις ευρωεκλογές του Μάη, μπροστά στις οποίες δυναμώνουν και ψευτοδίπολα όπως «πρόοδος - συντήρηση» για να μαντρωθούν οι λαοί στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο του κεφαλαίου, συνέχισε: «Εχουμε καταστεί πιο εύθραυστοι από την αναβίωση των θλιβερών παθών, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του εξτρεμισμού, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω αυτόν τον ορίζοντα που οι λαοί μας αναμένουν». Ο Μακρόν εξήγησε ότι στόχος είναι το Φόρουμ να καταξιωθεί ως βήμα επανεξέτασης παλιών και νέων σχεδιασμών και συμμαχιών, αναφέροντας ότι η συνάντηση «θα έχει ως αποστολή κάθε χρόνο να ενώσει τον έναν με τον άλλον, προκειμένου να προωθήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο αυτή η δουλειά για την ειρήνη να καταγράφει λίγο περισσότερη πρόοδο κάθε χρόνο».

Επίσημη ομιλήτρια στην έναρξη των εργασιών ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που μεταξύ άλλων είπε ότι «οι περισσότερες από τις προκλήσεις σήμερα δεν μπορούν να επιλυθούν από μονάχα ένα έθνος, αλλά από όλα μαζί. Γι' αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση» και πρόσθεσε: «Εάν η απομόνωση δεν ήταν η λύση πριν από 100 χρόνια, πώς γίνεται να είναι σήμερα σε έναν τόσο αλληλένδετο κόσμο;». Επίσης, εκτίμησε ότι «η διεθνής συνεργασία, μια ειρηνική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της μίας και της άλλης πλευράς και ακόμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση», αλλά και ότι «η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι το δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη». Ακόμα, προειδοποίησε για «έναν εθνικισμό με παρωπίδες» και διατύπωσε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο «να αρχίσουμε και πάλι να ενεργούμε σαν να μπορούμε απλά να αγνοούμε τις σχέσεις και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας».

Στις εργασίες του Φόρουμ δεν πήρε μέρος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση. Είχε προηγηθεί η έντονη ενόχλησή του από τις δηλώσεις Μακρόν για την αξία δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ