Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Αφετηρία για συμπόρευση ακόμα περισσότερων με το ΚΚΕ

Δημήτρης Δουλουφάκης
Δημήτρης Δουλουφάκης
Στο βήμα της σύσκεψης στο Ηράκλειο, τον Δ. Κουτσούμπα διαδέχτηκαν άνθρωποι που συναντήθηκαν με το ΚΚΕ στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Με τις τοποθετήσεις τους, όσοι πήραν τον λόγο εξέθεσαν τις σκέψεις τους γύρω από την πολιτική και τη δράση του Κόμματος, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ενίσχυσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενώ κάλεσμα να συνεχιστεί ο διάλογος και να γίνει όσο το δυνατόν πιο γόνιμος απηύθυνε, κλείνοντας την εκδήλωση, ο Ανδρέας Κοκοσάλης, Γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου.

Το ΚΚΕ θα είναι εδώ και μετά τη μέρα των εκλογών

«Αρχίζει ένας μακρύς προεκλογικός αγώνας. Ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν είναι η λύση. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν θα είναι μαζί μας μόνο μέχρι τη μέρα των εκλογών, θα είναι και τις επόμενες μέρες, όπως ήταν όλα αυτά τα 100 χρόνια», τόνισε ο Γιάννης Δαλέζιος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής. Υπενθυμίζοντας μια σειρά από θέσεις, προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ που έχουν δικαιωθεί από την πραγματικότητα και τη ζωή, όπως τις προειδοποιήσεις του για τον χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάλεσε σε συμπόρευση μαζί του. «Μια θεωρία κρίνεται αν είναι επιτυχημένη από τις προβλέψεις που κάνει, όχι μόνο από τις λύσεις που δίνει στα καυτά καθημερινά προβλήματα, αλλά και από τις προβλέψεις. Το ΚΚΕ τα πρόβλεψε όλα αυτά. Εχουμε κανένα λόγο να μη συμπορευτούμε μαζί του; (...) Ο καθένας στη δουλειά του, ο καθένας στον κύκλο του, στους φίλους του, στην οικογένειά του», σημείωσε.

«Οπλα» στους αγώνες του λαού η Τέχνη και ο Πολιτισμός

Μιχάλης Ασκορδαλάκης
Μιχάλης Ασκορδαλάκης
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, φαρμακοποιός, οπτικός και ζωγράφος, αναφέρθηκε στην έκθεση εικαστικών, στη διοργάνωση της οποίας συμμετέχει και ο ίδιος ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και καλλιτέχνης, και υπογράμμισε την ανάγκη για πρωτοβουλίες και δράση στο μέτωπο του Πολιτισμού. «Δεν φτάνει μόνο ο αγώνας στους χώρους εργασίας, στην αγροτιά, στη βιομηχανία. Με αφορμή την έκθεση των εικαστικών που εγκαινιάσαμε σήμερα, προτείνω να επενδύσουμε στον Πολιτισμό. Και στον Πολιτισμό. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο καπιταλισμός κάθε μέρα αποδεικνύει πόσο θέλει να επιβάλει τον σκοταδισμό, πόσο θέλει να επιβάλει την αμορφωσιά», ανέφερε και πρόσθεσε πως η γνώση, η επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι «όπλα» για το λαό. «Το ΚΚΕ πάντα ήταν κοντά στην Τέχνη, στον Πολιτισμό. Νομίζω το μόνο που έχει να κάνει είναι να καλέσει τον κόσμο δίπλα του. Ιδίως τώρα που τα προσωπεία πέφτουν και φαίνεται ξεκάθαρα πως η δεξιά, είτε η λεγόμενη αριστερά, αυτό που εξυπηρετούν είναι τα ίδια συμφέροντα», κατέληξε.

Αλλη Αριστερά απ' το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρχει

«Περιπλανηθήκαμε 25 χρόνια, πιστεύαμε ότι υπηρετούσαμε κι εμείς μια Αριστερά, μέχρι να καταλάβουμε ότι άλλη Αριστερά από το ΚΚΕ δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει», είπε ο Μιχάλης Ασκορδαλάκης, δικηγόρος. «Υπήρξα υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015», εξήγησε και πρόσθεσε πως όταν αποχώρησε από τις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος τον Ιούνη του ίδιου έτους, «ούτε καν σκέφτηκα ότι υπήρχε άλλος χώρος εκτός από το ΚΚΕ, με τον οποίο μπορούσα να συμπορευτώ». Υπογράμμισε πως αν το ΚΚΕ ακολουθούσε τις παροτρύνσεις να «βάλει νερό στο κρασί του», δεν θα μετρούσε σήμερα 100 χρόνια Ιστορίας και πρωτοπόρας δράσης.

Η μόνη δύναμη στο πλάι των εργαζομένων

Βασίλης Τερζάκης
Βασίλης Τερζάκης
«Στα όσα χρόνια ασχολούμαι συνδικαλιστικά με το χώρο, η μόνη δύναμη που μας στήριξε, η μόνη δύναμη που αποδεδειγμένα ήταν δίπλα μας, ήταν το ΚΚΕ», σημείωσε ο Βασίλης Τερζάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ωρομισθίων του ΟΑΕΔ. Πρόσθεσε πως το μήνυμα στους εργαζόμενους που νιώθουν «να χάνουν την ελπίδα που θα ερχόταν και δεν ήρθε ποτέ», είναι: «Μη φοβάστε, υπάρχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπάρχει το ΚΚΕ το οποίο είναι δίπλα σας, το οποίο σας στηρίζει». Μεταφέροντας τα ερωτήματα εργαζομένων γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε πως «πρέπει να επικοινωνήσουμε πολύ περισσότερο τον βαθύτερο στόχο και το όραμα που έχει το ΚΚΕ», πρέπει να γίνεται αντικείμενο συζήτησης πως «αν ανέβει το ΚΚΕ, θα ανέβει ο λαός στην εξουσία».

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη συνέπειά του

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και όλος ο λαός, από την εφαρμοζόμενη πολιτική στην Υγεία, υπογράμμισε η Μαρία Αναστασάκη, ψυχίατρος, επικουρική επιμελήτρια στο ΠΑΓΝΗ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας που βάλλεται, με σοβαρές συνέπειες για τους πάσχοντες. Υπενθύμισε παρεμβάσεις του Κόμματος, μέσα και έξω από τη Βουλή, και επισήμανε πως «αξίζει για αυτήν τη συνέπεια να συμπορευτούμε μαζί του».

Με συμφωνίες κορυφής δεν λύνονται τα προβλήματα

Μαρία Αναστασάκη
Μαρία Αναστασάκη
Στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, στην τόλμη, στο θάρρος και την ικανότητα του Κόμματος να τη μελετά και να βγάζει συμπεράσματα από αυτή, αναφέρθηκε ο Λευτέρης Χαρωνίτης, σκηνοθέτης. «Με συμφωνίες κορυφής δεν λύνονται τα προβλήματα», είπε υπενθυμίζοντας πόσες φορές αποδείχθηκε αυτό στην Ιστορία. Οσον αφορά την πολιτική, πολιτιστική και εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος, χαιρέτισε την αισθητική αναβάθμιση και τη θέση που έχουν τα ζητήματα του Πολιτισμού. Πρότεινε, τέλος, το άνοιγμα ενός πιο συστηματικού διαλόγου «με τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών».


Γιάννης Δαλέζιος
Γιάννης Δαλέζιος

Λευτέρης Χαρωνίτης
Λευτέρης Χαρωνίτης

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ