Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Στον ίδιο ευρωατλαντικό ντορό με την κυβέρνηση

Τη στοίχιση της ΝΔ με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politika» της Σερβίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που από χτες πραγματοποιεί στη χώρα, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Σέρβο Πρόεδρο Aλ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι στην ΕΕ έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο πως «ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω», για να προχωρήσουν τα σχέδια ευρωατλαντικής «ολοκλήρωσης».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο. Είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εχει τα πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά αλλά και πολιτισμικά ερείσματα που της επιτρέπουν να αξιοποιεί τη θέση της υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή».

Για τις διμερείς σχέσεις, ζήτησε «να πραγματοποιηθεί τάχιστα το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας», συμπληρώνοντας ότι «η ενίσχυση της διασύνδεσης των δύο χωρών, σε επίπεδο μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων, είναι ξεχωριστής σημασίας, μαζί με την ανάπτυξη των εμπορικών μας συναλλαγών».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «ο συνδυασμός του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" με τη "Μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής», για, δε, τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Ελλάδα «έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό», λέγοντας παράλληλα: «Ταυτόχρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις».

Ερωτηθείς για την Τουρκία, την κατηγόρησε ότι «η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα», ενώ για την Αλβανία και τον θάνατο του Κ. Κατσίφα είπε ότι η υπόθεση έχει ακόμα «πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές αρχές», ενώ επεσήμανε ότι «κάποιες δηλώσεις (...) από την αλβανική πλευρά δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση... Πέραν αυτού, οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην επηρεαστούν από ατυχείς δηλώσεις ή αναφορές, πολύ περισσότερο από ενέργειες που μπορεί να τις πλήξουν σοβαρά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ