Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αντικομμουνιστικές κραυγές από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο

Από διαδήλωση γυναικών ενάντια στον Μπολσονάρο στο Σάο Πάολο

Copyright 2018 The Associated

Από διαδήλωση γυναικών ενάντια στον Μπολσονάρο στο Σάο Πάολο
Τέσσερις μέρες πριν από τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή 28 Οκτώβρη, κορυφώνεται η αντιπαράθεση με τον ακροδεξιό υποψήφιο του φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, της συμμαχίας «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα - Ο Θεός πάνω από τον καθένα», Ζαΐρ Μπολσονάρο, που είχε 46% στον α' γύρο της 7ης Οκτώβρη, να διευρύνει το προβάδισμά του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο 57%, έναντι του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), της συμμαχίας «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά», Φερνάντο Χαντάτ, που είχε 29,3% και τώρα καταγράφεται στο 43%. Ο Μπολσονάρο, που δεν εμφανίζεται σε ανοιχτές συγκεντρώσεις ή τηλεοπτικά debate, μετά από τον τραυματισμό του από έναν ψυχασθενή στις 6 Σεπτέμβρη, κάνει τις τελευταίες μέρες παθιασμένες αντικομμουνιστικές, γεμάτες μίσος δηλώσεις, που μεταδίδονται με τηλεδιάσκεψη, ότι θα εξαφανίσει και θα στείλει στη φυλακή «τους κόκκινους συμμορίτες» και «θα καθαρίσει» με το στρατό τις πόλεις από τη διαφθορά και «όσους παραβιάζουν το νόμο», τσουβαλιάζοντας την κοινή εγκληματικότητα με τους κοινωνικούς αγώνες λαϊκών οργανώσεων.

Ο νοσταλγός της δικτατορίας Μπολσονάρο αναγκάστηκε τις τελευταίες μέρες να «μαζέψει» τις δηλώσεις του γιου του Εντουάρντο (που εκλέχτηκε βουλευτής), ότι θα καταργήσει το Ανώτατο Δικαστήριο αν δεν εκλεγεί ο πατέρας του. Ωστόσο, η δυνατότητα του επονομαζόμενου «Βραζιλιάνου Τραμπ» να χειραγωγεί και λαϊκές δυνάμεις είναι μεγάλη, γιατί «πατάει» πάνω στην αποστροφή λαϊκού κόσμου στην προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση του PT - που παρουσιάζει ως «σοσιαλισμό» - και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Οι διακηρύξεις του, ότι θα κάνει και πάλι τη Βραζιλία μεγάλη, με νέες συμμαχίες και ώθηση στα βραζιλιάνικα μονοπώλια, κάνει σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης να «ποντάρει» σε αυτόν, σε συνθήκες μάλιστα που οξύνεται ο ανταγωνισμός διεθνώς.

Από την άλλη, ο Χαντάτ, τον οποίο στον α' γύρο στήριξε και το ΚΚ Βραζιλίας (η βουλευτής του Μανουέλα Ντ' Αβιλα είναι η υποψήφια αντιπρόεδρος μαζί του), προβάλλει την αντίθεση στον φασίστα αντίπαλό του και έχει εξασφαλίσει την κριτική στήριξη του Σίρο Γκόμες, τρίτου στον α' γύρο με 12,5%, του Γκιγιέρμε Κάρλος Μπόουλος του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) με 0,6%, τον οποίο στήριξε και το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, που επίσης έχει καλέσει σε κριτική στήριξη αλλά δηλώνει ότι «θα διατηρήσει τις διαφωνίες με τις κυβερνήσεις του PT, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». Επίσης, η Μαρίνα Σίλβα, του Δικτύου Βιωσιμότητας με 1% στον α' γύρο, ανακοίνωσε τη στήριξη στον υποψήφιο του ΡΤ.

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και τον λαό της Βραζιλίας

Σε επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς τα ΚΚ Βραζιλίας και Βραζιλιάνικο ΚΚ, καταδικάζει τις προκλήσεις Μπολσονάρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και τον λαό της Βραζιλίας.

Σε αυτή σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι, το ΚΚΕ καταδικάζει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές θέσεις που προβάλλει ο υποψήφιος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Καταγγέλλει αποφασιστικά τις συνεχείς απαράδεκτες προκλήσεις του ενάντια στους κομμουνιστές και όσους αγωνίζονται και ιδιαίτερα το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ντελίριο του Μπολσονάρο ότι "θα σβήσει από το χάρτη τους κόκκινους συμμορίτες".

Ο αντικομμουνισμός αποτελεί πάντα τον προάγγελο γενικότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη με τους κομμουνιστές και τον λαό της Βραζιλίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ