Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ

Να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), για να εμποδιστεί η κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στο Ινστιτούτο μέσα από σχέδιο νόμου που προετοιμάζει, καλεί Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, που αγωνίζονται ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προετοιμάζει ψήφιση νόμου για τη μετατροπή του ΙΓΜΕ σε ΝΠΔΔ με την ονομασία ΕΑΓΜΕ, για να βάλει ουσιαστικά ταφόπλακα στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου προκειμένου να "απελευθερώσει" το πεδίο για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της μεταλλευτικής εξόρυξης, για να διευκολύνει το ξεπούλημα των ορυκτών πρώτων υλών, του νερού και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει ταυτόχρονη "εκκαθάριση" της περιουσίας και του προσωπικού και δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέσω των ΣΣΕ και του ΚΚΠ του ΙΓΜΕ. Παράλληλα, με την "αξιολόγηση", όχι μόνο θα υπάρξουν μειώσεις μισθών για μεγάλο μέρος προσωπικού, αλλά και απολύσεις.

Στη θέση του ΙΓΜΕ δημιουργείται μια "Αρχή" που δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας, υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Προβλέπει μόλις 220 οργανικές θέσεις, ενώ το αναγκαίο προσωπικό είναι 520 εργαζόμενοι, με βάση μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας».

«Στην πραγματικότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση, «το ΕΑΓΜΕ θα είναι ένα γραφειοκρατικό "μικρό και ευέλικτο σχήμα διαχείρισης γεωδεδομένων, κονδυλίων και προσωπικού", με ελαστικές σχέσεις εργασίας» και το οποίο θα υλοποιήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί από το ΔΣ του ΙΓΜΕ, παρά την αντίθεση του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Και προσθέτει: «Ολοκληρώνεται στην ουσία η βρώμικη δουλειά που ξεκίνησαν όλες οι κυβερνήσεις σταδιακά από το 1992, απαξιώνοντας το ρόλο του ΙΓΜΕ και αποδημώντας ταυτόχρονα το ανθρώπινο δυναμικό του. Παρότι αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει 189 εργαζόμενοι, από 1.284 το 1992, δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να το "βγάλουν από τη μέση", χάρη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Συνδικάτου ΙΓΜΕ.

Καλούμε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων του Συνδικάτου ΙΓΜΕ. Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΙΓΜΕ δεν θα περάσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ