Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φωτιά» το πετρέλαιο, στο έλεος του χειμώνα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Με αυξήσεις που φτάνουν μέχρι στιγμής το 20% σε σχέση με τις ήδη τσουχτερές περσινές τιμές, χιλιάδες είναι τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα προμηθευτούν και φέτος πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι τιμές σήμερα βρίσκονται στα 1,15 ευρώ το λίτρο, που σε νησιωτικές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας φτάνουν και τα 1,25 ευρώ το λίτρο. Αποτέλεσμα της αύξησης που επέβαλε η κυβέρνηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, από τα 23 λεπτά το λίτρο στα 28, και εκείνης στον ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, και βέβαια των τεράστιων ποσοστών κέρδους που διατηρούν οι εταιρείες διύλισης και οι πετρελαιάδες εφοπλιστές, οι οποίοι βέβαια μετακυλίουν στο λαό και την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα, και σε αυτήν την περίπτωση επιβεβαιώνεται η τακτική του Χότζα, η απάτη των λεγόμενων «αντίμετρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση, η οποία μέσω διαρροών εμφανίζεται να ετοιμάζει μικρή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, «αν» το επιτρέψει το υπερπλεόνασμα που αναμένει να εμφανίσουν τα κρατικά έσοδα.

Ολα αυτά αφού πρώτα φρόντισε να έχει ήδη «τσεκουρώσει» το πενιχρό επίδομα θέρμανσης, το οποίο από τα 120 εκατ. ευρώ το 2015, που αντιστοιχούσαν σε επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο ανά δικαιούχο, το μείωσε πέρυσι στα 44 εκατ. ευρώ και στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο.

Εθεσε παράλληλα εισοδηματικά όρια και περιουσιακά κριτήρια, που για τους άγαμους είναι τα 12.000 ευρώ και η συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 20.000 ευρώ και ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται ανάλογα με την «Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη», όπου για την Αθήνα ένας έγγαμος με 100 τ.μ. σπίτι και προμήθεια 640 λίτρων - ανώτατο επιδοτούμενο όριο - θα πάρει 100 ευρώ κατά την άνοιξη, όταν θα του έχει στοιχίσει 729 ευρώ, τα οποία θα πρέπει βέβαια να έχει προπληρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ