Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΤΟικός σημαιοφόρος, με τη χώρα στρατόπεδο των ΗΠΑ

Από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ
Ο κουρνιαχτός που σήκωσαν τις προηγούμενες δέκα μέρες τα αστικά κόμματα - αρχικά σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας από τις ΗΠΑ και τη βδομάδα που πέρασε με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών - δεν μπόρεσε να κρύψει το βασικό: Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από πρόσωπα και επιμέρους «αποστολές» που αναλαμβάνει κάθε φορά, είναι το πώς θα στηρίξει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, υπηρετώντας μέσα και από αυτόν το δρόμο τους στόχους για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Η αποφασιστικότητα αυτή της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται μάλιστα όλο και πιο ανάγλυφα σε κάθε «γύρο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με αφετηρία την ανάληψη της αστικής διαχείρισης και φτάνοντας έως και σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετατρέπει με τάχιστους ρυθμούς όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης αλλά και σε «αγωγό» για το πέρασμα των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή.

Οπως έλεγε στα τέλη Σεπτέμβρη ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, «εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε το ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος (...) αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ». Πρόσθετε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι «καλύτερη παρά ποτέ».

Επαναλάμβανε δε σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, στηρίζοντας π.χ. τη ΝΑΤΟική συμφωνία με τα Σκόπια.

Το «όραμα», εξάλλου, της κυβέρνησής του για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, το είχε αναπτύξει προηγούμενα μιλώντας στο «Concordia Annual Summit»:

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας για το πέρασμα των Βαλκανίων σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης (...) Ετσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια. Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπροστά για τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις

Λίγες βδομάδες αργότερα, ήταν η σειρά του υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου - στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου και επισκέφτηκε μεταξύ άλλων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, και μπρος στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών - να αναδείξει τη χρησιμότητα της κυβέρνησης για τους Αμερικανούς ως προς την εξεύρεση και προώθηση εναλλακτικών λύσεων «με τους ίδιους γεωστρατηγικούς στόχους», όπως χαρακτηριστικά έλεγε: Να δέσουν όλες τις χώρες της Βαλκανικής στο ευρωατλαντικό άρμα, μειώνοντας τη ρωσική επιρροή.

Και αυτό το «εναλλακτικό» σχέδιο που κατέθεσε, περιέχει όλα τα «συστατικά» μιας καραμπινάτης ΝΑΤΟικής διευθέτησης στη Βαλκανική, μέσω μιας «αμυντικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Βουλγαρίας και - σε μεταγενέστερο στάδιο - της Σερβίας, με στόχο τη δημιουργία ενός «τόξου σταθερότητας» στην περιοχή, που θα βάζει εμπόδια στη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια. Μάλιστα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα, ο Π. Καμμένος «εμπλούτισε» την πρότασή του, περιλαμβάνοντας και τις ΗΠΑ στα «συμβεβλημένα μέλη» αυτής της βαλκανικής «αμυντικής» συμφωνίας.

Προτάσεις όπως αυτές του Καμμένου στις ΗΠΑ καμιά πρωτοτυπία δεν διεκδικούν. Κάθε άλλο - δουλεύονται εδώ και καιρό, και μάλιστα, όπως γράφτηκε, ορισμένες συζητήθηκαν και στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Προς επαλήθευση, διαβάζουμε σε πρόσφατη ανάλυση του Centre of European and North Atlantic Affairs, «δεξαμενής σκέψης» που ασχολείται με την «ασφάλεια» στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τροφοδοτώντας με σχετικές «ιδέες» και το ΝΑΤΟ: «Στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η αμοιβαία στρατιωτική συνεργασία παραμένει περιορισμένη. Παρόλο που υπάρχουν πολλές περιφερειακές πρωτοβουλίες, υπάρχει έλλειψη άλλων κοινών δραστηριοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής κοινή ανάπτυξη αμυντικής δράσης. Αν όμως υπάρχει πολιτική βούληση (...) η εντατική στρατιωτική συνεργασία μπορεί να είναι μια καλή προϋπόθεση για ένταση της συνεργασίας και στον πολιτικό τομέα». Τέτοιο περιεχόμενο έχει άλλωστε και η «Συνεργασία στον τομέα της άμυνας των Δυτικών Βαλκανίων» (Western Balkans Defense Cooperation), μια από τις πολλές περιφερειακές δομές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με στόχο να εμπεδώνεται η ιμπεριαλιστική «ασφάλεια» απέναντι σε ανταγωνιστικά κέντρα και κράτη.

Αξίζει να σημειωθούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο τα όσα είπε τη βδομάδα αυτή από τις ΗΠΑ, όπου και βρέθηκε για επίσκεψη, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης.

Στις τοποθετήσεις του, τόσο σε συνέδριο για την «αντιμετώπιση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων» όσο και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council», ο Α/ΓΕΕΘΑ, πέρα από «τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ, οι οποίες και πιστοποιούνται από τις πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ Τζ. Ντάνφορντ στην Ελλάδα», στάθηκε ιδιαίτερα στο «ευρύ φάσμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τη σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο εθνικού και συμμαχικού ενδιαφέροντος». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Α/ΓΕΕΘΑ έκανε ειδική μνεία στις «περιφερειακές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας» που προωθούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως οι πολυεθνικές ασκήσεις «Ηνίοχος», «Μέδουσα «Noble Dina», «Salamis Storm 18», αλλά και η «Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ».

Λίγες μέρες πριν, η υφυπουργός Αμυνας, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM), που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, ένα σχήμα «συνεργασίας» με χώρες των Βαλκανίων και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά δένονται στο άρμα του, και παρατηρούσε ότι το σχήμα αυτό «ξεκίνησε ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας (...) Είκοσι και πλέον χρόνια αργότερα, μία αμιγώς πολιτική πρωτοβουλία έχει αποκτήσει έναν δυναμικό στρατιωτικό βραχίονα, την Ταξιαρχία SEEBRRIG (σ.σ. το στρατηγείο της έχει έδρα τον Τύρναβο), μέσω της οποίας προβάλλεται η περιφερειακή υπεραξία της SEDM στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».

...και τα στρατιωτικά σχέδια

Ούτε οι προτάσεις Καμμένου, περί επέκτασης της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα και σε άλλες βάσεις, παρεκκλίνουν από το πλαίσιο όπου αναπτύσσονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ευθύνη σύσσωμης της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά από την επίσκεψη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ. Σ' εκείνη τη συνάντηση ο πρωθυπουργός εισέπραξε βροχή τα εύσημα των Αμερικανών για τις υπηρεσίες που τους παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσα από τη Σούδα και συμφωνήθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών «F-16», που σύμφωνα με τους Αμερικανούς διασφαλίζουν αμερικανικά συμφέροντα «ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτοτε, και πριν τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Επίσης, αφού πρώτα τράβηξαν μέχρι τα άκρα τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, την οποία πλέον οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «κορεσμένη», αξιωματικοί των ΗΠΑ επιθεώρησαν μια σειρά βάσεις ανά την Ελλάδα και κατέληξαν να σταθμεύσουν UAV τους στη Λάρισα, προσγείωσαν εκεί μαχητικά τους «F-22», ενώ ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο για ιπτάμενα τάνκερ τους. Επιπλέον, βάζουν επιθετικά ελικόπτερά τους στο Στεφανοβίκειο (για «360 οικογένειες» έκανε λόγο ο Καμμένος τη Δευτέρα στην ΕΡΤ), αξιοποίησαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να ξεφορτώσουν ελικόπτερά τους που κατόπιν διεκπεραιώθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το πρόσχημα άσκησης. Και κατόπιν τα έβγαλαν από το «θέατρο επιχειρήσεων» της Ευρώπης μέσω Αλεξανδρούπολης, την οποία έχει επισκεφτεί τουλάχιστον δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες ο Πάιατ, διακηρύσσοντας το ενδιαφέρον των Αμερικανών και για τέτοια «αξιοποίηση» της περιοχής.

Χώρια ότι μέσω της ευρωενωσιακής Frontex δοκιμάζουν στην πράξη τις δυνατότητες του αεροδρομίου στο Τυμπάκι της Κρήτης να φιλοξενεί UAV και αναβάθμισαν τη χρήση της Ανδραβίδας, ουσιαστικά σε διεθνές κέντρο συνεκπαιδεύσεων υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, με συμμετοχή των Αμερικανών στις ετήσιες ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, «Ηνίοχος».

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση «συνεισφέρει» σταθερά με πλοία, αεροπλάνα και προσωπικό στη ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Και βέβαια με τη σταθερή συμμετοχή στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG-2 στο Αιγαίο, η οποία ελέγχει τον πλου των ρωσικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και επιχειρηματικές κινήσεις όπως η εξαγορά του Νεωρίου Σύρου από την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, που τα σχέδια για την αξιοποίηση της παραπέμπουν - όπως λένε παράγοντες που γνωρίζουν - σε «μίνι Σούδα». Μάλιστα, στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με «εμπορικό και στρατιωτικό» προσανατολισμό.

Σημειωτέον, συνδυάζοντας την πολεμική αυτή προπαρασκευή με τις μπίζνες του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίαζε φέτος το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη τη στήριξη στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία από τους «επενδυτές» ως «προϋπόθεση» ώστε η Ελλάδα να παίξει ακόμα πιο γεμάτα τους ρόλους που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, «και ιδίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε γεωπολιτικό επίπεδο», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως βασικό τέτοιο ρόλο το ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας και πρωτοπόρα δύναμη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας (...) Γι' αυτό η οικονομία της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω με επικερδείς νέες επενδύσεις. Διότι μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσοι έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Π. Καμμένος χαρακτήριζε τη Δευτέρα το ταξίδι του στις ΗΠΑ «πολύ πετυχημένο», γιατί μέσα από αυτό μεταξύ άλλων «πιστοποιήθηκε» ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα ως το «κέντρο σταθερότητας στη Ν/Α Μεσόγειο» και «αναμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής».


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθεώρησε το ΓΕΕΘΑ(2022-06-02 00:00:00.0)
Επιβεβαίωση «άριστων» διμερών σχέσεων και εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια(2018-10-18 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση(2018-10-11 00:00:00.0)
Αναβάθμιση αεροσκαφών, «υπογραφή» παραπέρα εμπλοκής(2018-05-02 00:00:00.0)
Συνεχείς «συνεννοήσεις» πάνω στους επικίνδυνους άξονες του κεφαλαίου(2017-07-05 00:00:00.0)
Ρητορική κατά Ερντογάν, κοινές ασκήσεις με Αίγυπτο(2016-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ