Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Βαδίζουμε τον δρόμο της αντεπίθεσης κόντρα στην «αναβάθμιση» θυσιών και κινδύνων για το λαό

Σταθερός ο αμερικανοΝΑΤΟικός βηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σταθερός ο αμερικανοΝΑΤΟικός βηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, στο φόντο της προσήλωσης σύσσωμης της κυβέρνησης στα ευρωΝΑΤΟικά προτάγματα, ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν τη βδομάδα που μας πέρασε. Μια εξέλιξη που μπορεί να φωτιστεί στο πεδίο που πρέπει ο λαός να εστιάσει. Δηλαδή στο γεγονός ότι μέσα και από τις εξελίξεις στο ΥΠΕΞ αποτυπώνεται η επιλογή της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οτι, παρά τις διάφορες πιθανές αντιθέσεις και επιμέρους επιδιώξεις, βασικό κριτήριο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει το πώς θα στηριχτούν ακόμα πιο αποφασιστικά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας παίρνοντας τη σκυτάλη στο ΥΠΕΞ, καταθέτοντας την προσήλωσή του στη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, η οποία άλλωστε έχει και την υπογραφή του Ν. Κοτζιά.

Διεργασίες - «κορυφή του παγόβουνου» των ανταγωνισμών

Η παραίτηση Κοτζιά ήρθε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ, από όπου ανακοίνωσε πρόσθετες κινήσεις εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή, νέες βάσεις και εναλλακτικά σχέδια για τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια, μέσω ΝΑΤΟικών «παραρτημάτων» και ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει η συμφωνία των Πρεσπών. Αν κάτι αποδεικνύουν αυτές οι εξελίξεις, που είναι σίγουρο ότι αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» διεργασιών, αντιθέσεων και ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων σε πολλά μέτωπα, είναι ότι το μπλέξιμο της χώρας στους ανταγωνισμούς είναι ακόμα βαθύτερο. Οτι περιλαμβάνει διάφορα σενάρια προς την ίδια πάντα επικίνδυνη κατεύθυνση, της στήριξης σχεδιασμών που μυρίζουν μπαρούτι.

Από την εμπλοκή της Ελλάδας στους θανατηφόρους σχεδιασμούς, αυτά που απομένουν στο λαό είναι ο διαρκής κίνδυνος πολεμικών επεισοδίων, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει ήδη με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, η «αξιοποίηση» του ορυκτού πλούτου από μονοπωλιακούς ομίλους, το «δημοσιονομικό» στράγγισμά του για να πιάνεται η ΝΑΤΟική νόρμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Κι όλα αυτά για να αναβαθμίσει τη θέση της η αστική τάξη στην περιοχή, για να συμμετάσχει σε μπίζνες, που αφορούν όχι μόνο την «εσωτερική αγορά», αλλά είναι ευρύτερου βεληνεκούς, σε πεδία που αντιπαρατίθενται τα «βουβάλια» του ιμπεριαλισμού.

Για λογαριασμό λοιπόν της αστικής τάξης καλείται ο λαός από την κυβέρνηση να αποδεχτεί ως «κανονικότητα» τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με βάσεις, υποδομές, ναυπηγεία, Ενοπλες Δυνάμεις και κάθε είδους μέσο να παραμένουν στη διάθεση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καθιστώντας τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων.

Σε εφαρμογή το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο

Από την άλλη, πάλι για την καπιταλιστική κερδοφορία, για την ανταγωνιστικότητα και το φιλικό «επενδυτικό περιβάλλον», η κυβέρνηση καλεί το λαό να αποδεχτεί το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας, μέσω και του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά. Οι δύο «εναλλακτικές» εκδοχές που κατέθεσε, αποτελούν επιβεβαίωση ότι οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί μνημονιακοί νόμοι ζουν και βασιλεύουν και ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή τους θα είναι πάντα το κριτήριο της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου από τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς». Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν νομοθετεί την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου επιτάσσουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η ένταση της φοροληστείας, το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, τα νέα προνόμια για το κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, απευθείας χρήμα κ.λπ.), ταυτόχρονα με το ξαναμοίρασμα - πρόκληση για την ακραία φτώχεια, παίρνοντας από φτωχούς και δίνοντας λίγα προσωρινά ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού που ήδη συζητιέται στη Βουλή.

Η διαφήμιση των «αντίμετρων» από την κυβέρνηση, η προπαγάνδα της ότι είναι ο πρώτος «αναπτυξιακός προϋπολογισμός», σε αντίθεση με τους «προϋπολογισμούς λιτότητας», δεν αφορούν το λαό. Γιατί για το λαό είναι εδώ η λιτότητα, οι εργαζόμενοι καλούνται να διαλέξουν πόσα και από ποια τσέπη θα χάσουν, επιλέγοντας από τις «εκδοχές» που πλασάρει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» (σελ. 18, 19) για τα χαράτσια και τους φόρους που απογειώνονται, για τις ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά., που διαμορφώνουν μια εφιαλτική καθημερινότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Εδώ προστίθενται οι χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών που είναι στα πλάνα των τραπεζών και του κράτους για τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει απρόσκοπτα τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων.

Δίνουμε τη μάχη, οργανώνουμε τη λαϊκή αντεπίθεση

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, που περιλαμβάνει αναβάθμιση των θυσιών για τα λαϊκά στρώματα, όπως και της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η εργατική τάξη, ο λαός έναν δρόμο έχουν να βαδίσουν: Αυτόν της αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για να βάλουν εμπόδια στους σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι.

Οι επόμενες μέρες περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές μάχες που αφορούν τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους ανθρώπους του μόχθου. Η απεργία που προετοιμάζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, κόντρα σε κυβέρνηση, εργοδοσία, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, με το σύνθημα του ΠΑΜΕ «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - όχι τα κέρδη των λίγων», θα αποτελέσει μια μαζική, μαχητική εργατική απάντηση στο βρώμικο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η επιτυχία της απεργίας κρίνεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις αγωνιστικές εστίες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται ήδη. Στις συνελεύσεις, στις συσκέψεις και στην οργάνωσή της με κάθε μορφή, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εργάτες που δίνουν τη μάχη μέσα από τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, που γίνονται οργανωτές της πάλης τους. Η μάχη αυτή είναι άλλη μια συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή των συσχετισμών.

Τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη ξεκινά και το διήμερο πανελλαδικής πολύμορφης δράσης των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενάντια στην επέκταση των παλιών και τη δημιουργία νέων βάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ηδη από το προηγούμενο Σάββατο είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία του διημέρου σε πόλεις που υπάρχουν ή σχεδιάζεται να δημιουργηθούν νέες βάσεις του θανάτου. Το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για μαζική, μαχητική δράση ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε άνεργο, συνταξιούχο, φτωχό αυτοαπασχολούμενο.

Τα συνθήματα των συγκεντρώσεων για αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας, όπως και όλες οι ξένες βάσεις, για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για ένταση της κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά, πρέπει να ακουστούν σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μια πανστρατιά αγώνα, για την υπεράσπιση της ειρήνης, της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ