Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Φωτιά σε αποθήκη καπνού

Ολοσχερώς κάηκε μεγάλη αποθήκη της επιχείρησης αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνών «ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ», στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, από φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε χώρο ο οποίος ήταν γεμάτος από δέματα καπνού. Η καπναποθήκη ήταν κλειστή αυτήν την περίοδο, γι' αυτό και δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι.

Η μυρωδιά του καμένου καπνού «έπνιξε» την ατμόσφαιρα της Καβάλας. Στο χώρο των εγκαταστάσεων μετέβη χτες το πρωί κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Η εταιρεία «ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ» είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνών στα Βαλκάνια και αποκλειστικός προμηθευτής μεγάλων βιομηχανιών κατασκευής τσιγάρων στον κόσμο.

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι αυτό που τώρα προέχει, εκτός από τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες, που ενδέχεται να είναι επιβαρυντικές για την υγεία των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα και των γύρω περιοχών, και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και η υγεία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σημειώνει, με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων θα πρέπει:

Να διαπιστωθεί το ταχύτερο δυνατό το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Να διερευνηθεί αν και κατά πόσο υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα και του εδάφους. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι πιθανές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα και των γύρω περιοχών. Να εξεταστεί αν τα καπνά βρίσκονταν μετά το στάδιο της επεξεργασίας και επομένως η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, καθώς και για την περίπτωση που ήταν αποθηκευμένα πριν την επεξεργασία τους, αν υπάρχει πρόσμειξή τους με άλλες ουσίες. Να εξεταστούν επίσης και όλα τα δομικά υλικά που κάηκαν. Να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση για την προστασία της υγείας τους. Με μέτρα προσωπικής αυτοπροστασίας, μη παραμονή σε χώρους που είναι επικίνδυνοι, προληπτικές εξετάσεις για όσους τυχόν βρέθηκαν στην περιοχή τις πρώτες ώρες του συμβάντος. Καμία απόλυση εργαζόμενου στο όνομα της καταστροφικής πυρκαγιάς, καμία μείωση μισθού, καμία βλαπτική μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ