Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στον καπιταλισμό η Ενέργεια δεν είναι αγαθό ούτε δικαίωμα, είναι εμπόρευμα

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Οι επιπτώσεις της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μονεμβασιά και οι θέσεις του ΚΚΕ»

Εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μονεμβασιά και οι θέσεις του ΚΚΕ» οργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής που αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ενώ αντιπροσωπεία τους, συνοδευόμενη από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο επισκέφθηκε τα γραφεία της Κομισιόν όπου παρέδωσε σχετικό υπόμνημα.

Στην εκδήλωση, μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος και ο εκπρόσωπος του τοπικού Συλλόγου ΑΡΤΕΜΙΣ, Παναγιώτης Γράφος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του λαού της περιοχής, υποστήριξε την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων με παρέμβαση και του Γενικού Γραμματέα του, έφερε το θέμα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους, πρωτοστατεί με τις δυνάμεις του στην περιοχή στην οργάνωση του αγώνα.

Ενας τέτοιος αγώνας, έχοντας απέναντί του τις συνδυασμένες δυνάμεις κυβέρνησης και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, για να μη μείνει αποσπασματικός, αδιέξοδος, αναποτελεσματικός, πρέπει να στοχεύσει στην αιτία και τους υπεύθυνους του προβλήματος.

Κι αυτή βρίσκεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν την περιοχή για τα κέρδη τους. Αυτά θα είναι τα μόνα ωφελημένα. Και ο μόνος ζημιωμένος θα είναι ο λαός.

Η κυβέρνηση, μιλώντας για επενδύσεις, "ανάπτυξη", γεωστρατηγική αναβάθμιση (όχι βεβαίως του λαού αλλά των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων) προωθεί την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κέντρο. Με αγωγούς μεταφοράς - αποθήκευσης Ενέργειας, παραγωγή "πράσινης" Ενέργειας από "ανανεώσιμες πηγές". Μέρος του σχεδίου αυτού τα όσα υλοποιεί στη χερσόνησο του Μαλέα και άλλες περιοχές όπως Νότια Εύβοια, Λασίθι, Πιερία κ.λπ.

Δεν είναι η "φιλοπεριβαλλοντική" ευαισθησία της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ωθεί στην "πράσινη" Ενέργεια - πώς, άλλωστε, θα μπορούσαν αυτοί που τσακίζουν λαούς με την πολιτική τους, δεν διστάζουν να σπέρνουν πόλεμο, δυστυχία, προσφυγιά; Είναι η δίψα για κερδοφόρες επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων στον τομέα αυτό που συνδυάζει σχετικά φθηνό κόστος παραγωγής και υψηλές τιμές πώλησης ρεύματος. Με γενναίες χρηματοδοτήσεις ΕΕ και κρατών - όπως του ελληνικού - βγαλμένες μέσα από την άγρια φορολογία του λαού όταν οι επιχειρήσεις αυτές φοροαπαλλάσσονται. Εχουν εγγυημένες υψηλές τιμές πώλησης ρεύματος, την ώρα που είναι συνεχείς οι αυξήσεις για τους λαϊκούς καταναλωτές. Τα χιλιάδες λαϊκά σπίτια, με κομμένο το ηλεκτρικό δείχνουν ότι σε μια χώρα πλούσια σε Ενέργεια, η ενεργειακή φτώχεια είναι εκτεταμένη, ενώ τα κέρδη των ομίλων του κλάδου εκτοξεύονται. Η δε "πράσινη" Ενέργεια και η απελευθέρωση της αγοράς δεν σήμανε φθηνότερο ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά στις άλλες χώρες ούτε στην Ελλάδα, όπου όλοι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τα "πράσινα" τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ενέργεια για ποιον;

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι, καλή ή κακή Ενέργεια. Το πραγματικό ερώτημα είναι "Ενέργεια σε όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρήσεων;".

Οι "περιβαλλοντικές ευαισθησίες και νόμοι" της ΕΕ και της κυβέρνησης εξαφανίζονται όταν μιλάνε οι επιχειρήσεις, τα κέρδη. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής.

Οταν μιλάμε για Ενέργεια στον καπιταλισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δύο βασικές έννοιες τα ξεχωρίζουν:

Η Ενέργεια δεν είναι φυσικό αγαθό, ούτε αυτονόητο λαϊκό δικαίωμα η πρόσβαση σ' αυτό. Είναι εμπόρευμα.

Και σαν εμπόρευμα, η αγορά Ενέργειας πρέπει να απελευθερωθεί, να γίνει πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Μια τέτοια πολιτική είναι αδύνατο να "ανεχθεί" σχεδιασμούς εθνικής κλίμακας με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους του κλάδου, στις λαϊκές ανάγκες.

Κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός δεν μπορεί να ξεπεράσει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους επενδυτές σε επενδύσεις με λιγότερο κέρδος.

Να πού οφείλεται η αναρχία. Οπου υπάρχει κέρδος δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός. Να γιατί τόση επιμονή από την κυβέρνηση στο ζήτημα της Μονεμβασιάς που φαίνεται "απλό".

Να γιατί δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ενεργειακή πολιτική όσο η αγορά Ενέργειας είναι απελευθερωμένη και η ιδιοκτησία των πηγών της είναι ιδιωτική.

Να γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Και ένας αγώνας που θέλει να πετύχει πρέπει να συγκρουστεί μ' αυτήν την πολιτική και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Να απαιτήσει να μη "φυτευτούν" ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα.

Υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς με βάση την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε.

Μείωση της τιμής του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά.

Κατάργηση των "πράσινων" τελών.

Πρέπει να συντονιστεί με ανάλογους αγώνες που γίνονται σε άλλες περιοχές της χώρας για τα ίδια προβλήματα (Νότια Εύβοια, Λασίθι, Πιερία κ.λπ.). Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό χτίζονται συμμαχίες που δυναμώνουν το μέτωπο, το δυναμώνουν απέναντι σε "ντρίπλες" της κυβέρνησης που τις χρησιμοποιεί με τον πιο απαράδεκτο τρόπο (όπως στην περίπτωση της διέλευσης του αγωγού αερίου ΤΑΡ στους Φιλίππους, έξω από την Καβάλα).

Ξεκαθαρίζεται ποιος είναι ο κοινός αντίπαλος προς τον οποίο πρέπει να συγκεντρωθούν οι αιχμές του αγώνα. Ξεκαθαρίζεται ποιος ωφελείται (επιχειρήσεις) και ποιος ζημιώνεται από την πολιτική αυτή (λαός).

Και ποιος είναι με ποιον. Και αυτό πρέπει να γίνει κριτήριο στη στάση του λαού απέναντι σε κάθε πολιτική δύναμη σε επίπεδο κεντρικό αλλά και τοπικής εξουσίας (δήμοι, περιφέρειες).

Ξεκαθαρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής και όφελος του λαού μέσα από ενιαίο φορέα Ενέργειας. Οχι όμως στο πλαίσιο της "ελεύθερης αγοράς" και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και πρωτοβουλίας.

Να γιατί η ίδια η πραγματικότητα αναδεικνύει ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι επίκαιρη και επιτακτικά αναγκαία και όχι για τη "Δευτέρα Παρουσία"».

Μια περιοχή σπαρμένη ανεμογεννήτριες!

Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του τοπικού Συλλόγου ΑΡΤΕΜΙΣ, Παναγιώτης Γράφος, κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, αγνοώντας την καθολική αντίθεση του λαού της περιοχής (με 3.000 υπογραφές διαμαρτυρίας), 32 τοπικών συλλόγων, τη διαφωνία επιστημονικών φορέων, τις αντιρρήσεις των φορέων της Τοπικής Διοίκησης αξιοποιεί σαν πρόφαση τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου με ηλεκτρικό καλώδιο με σκοπό να χρησιμοποιήσει τις υποδομές που θα δημιουργηθούν για να «σπείρει» την περιοχή με ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα από επιχειρήσεις παραγωγής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση επιμένει "ύποπτα" στην απόφασή της παρά το ότι κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση όδευσης του δικτύου με συμφωνία όλων των κατοίκων και φορέων των εμπλεκόμενων περιοχών. Οι υποψίες μας πολλαπλασιάζονται γιατί ταυτόχρονα προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με άλλο ηλεκτρικό καλώδιο, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά άχρηστη την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ