Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οχι στην αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα της Κίτρινης Αποθήκης

Την αντίθεσή του στην αλλαγή του χαρακτήρα του εμβληματικού κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης, που σηματοδοτεί η δημιουργία εκεί «Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Ερευνας», την οποία προωθούν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί του με τον πρύτανη Ζ. Μαμούρη και την αντιπρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου, επισήμαναν ότι η δημιουργία εκεί του Technopolis «Ιάσων» και η «ανάπτυξη» των δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται, θα υπονομεύσουν το χαρακτήρα του κτιρίου, το οποίο σηματοδοτεί τους αγώνες και τις θυσίες του βολιώτικου λαού κατά του ναζισμού - φασισμού και των ντόπιων συνεργατών τους, των ΕΑΣΑΔιτών. Δηλαδή, θα συμβεί ό,τι έχει συμβεί και σε μία σειρά από άλλα ιστορικά κτίρια, όπου στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, πάντα προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, έχει ποδοπατηθεί η ιστορική μνήμη.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που κατέθεσε το ΔΣ του Παραρτήματος στους εκπροσώπους της Πρυτανείας, η Κίτρινη Αποθήκη (έχει εμβαδόν 7.500 τ.μ. και κατασκευάστηκε μετά το 1930), στα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941 - '44), χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και στο κτίριο φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Ελληνες πατριώτες, μέλη και στελέχη, άνδρες και γυναίκες του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τη γνωστή φασιστική οργάνωση ΕΑΣΑΔ, που δημιουργήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγήθηκε από τους βιομηχάνους του Βόλου και εκπροσώπους των αστικών κομμάτων της εποχής. Στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχουν ακόμη οι ειδικοί χώροι βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις του Παραρτήματος, τιμής ένεκεν, εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα σε μία από τις γωνίες του κτιρίου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93.

Υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορικότητα του κτιρίου, δεμένη με το αίμα των αγωνιστών του εργατικού κινήματος και της πάλης ενάντια στο φασισμό, δε χωρά στις εφήμερες ανάγκες της ονομαζόμενης καινοτομίας, στο πλαίσιο της σημερινής οικονομίας», το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ζητάει:

-- Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ιστορικού μνημείου που αφορά όλο το κτίριο, μιας και σε κάθε όροφο και γωνιά του υπάρχουν τεκμήρια του γεμάτου αίμα και θυσία αποτυπώματος των εκατοντάδων βασανισμένων και δολοφονημένων αγωνιστών από τους ναζί.

-- Να αναδειχτούν όλα αυτά τα σημεία με τον τρόπο που αρμόζει και με την αντίστοιχη λειτουργικότητα, ώστε να είναι προσβάσιμα σε σχολεία, φοιτητές, περιηγητές, για να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ