Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οξύνονται οι αντιδράσεις των ισλαμιστών

Εφθασε ο Τούρκος Πρόεδρος και αναμένεται, σήμερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός για «ηθική», αλλά και υλική ενίσχυση

Παντού η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων

Associated Press

Παντού η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΑΤΣΙ - ΛΑΧΩΡΗ.-

Χιλιάδες ένοπλοι, έτοιμοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν, συνωστίζονται στα βορειοδυτικά σύνορα του Πακιστάν, μετά από σχετική πρόκληση του θρησκευτικού ηγέτη ισλαμιστικής οργάνωσης. Στο Καράτσι χιλιάδες ισλαμιστές παρακολούθησαν την κηδεία ενός από τους ηγέτες της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν», που σκοτώθηκε πριν από μερικά 24ωρα στην Καμπούλ, ζητώντας εκδίκηση από τους Αμερικανούς, αλλά και την πακιστανική ηγεσία. Ανάλογα συνθήματα κυριάρχησαν και σε άλλη διαδήλωση στη Λαχώρη. Παρ' όλα αυτά, η πακιστανική ηγεσία επιμένει, επισήμως, ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και είχε συνομιλίες, χθες, με τον επισκέπτη Τούρκο Πρόεδρο για τις «εξελίξεις και την επόμενη ημέρα στο γειτονικό Αφγανιστάν».

Τουλάχιστον 3.000 Πακιστανοί εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κληρικού Σόφι Μοχάμαντ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ Σχαριάτ Μοχαμαντί Μαλακάντ», για να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο στο πλευρό των Ταλιμπάν» και έφθασαν στη θρησκευτική σχολή του, στο Μαϊντάν. Οι περισσότεροι έφθασαν πάνοπλοι με αυτόματα, χειροβομβίδες, ακόμη και εκτοξευτήρες πυραύλων και δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν στην ανατολική αφγανική επαρχία Κουνάρ. Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έλαβαν δρακόντεια μέτρα κατά μήκος των συνόρων.

Εντούτοις η απάντηση των εθελοντών ήταν ότι όποιος τους εμποδίσει να πολεμήσουν τους Αμερικανούς «θα αντιμετωπιστεί σαν Αμερικανός». Η περιοχή κατοικείται κυρίως από Παστούνς, που κυριαρχούν και στους κόλπους τους Ταλιμπάν, και είναι κοινή ομολογία ότι είναι σχεδόν αυτόνομη. Οπως τόνιζε ο Σόφι Μοχάμαντ, αντιπροσωπεία κληρικών θα έχει συνάντηση με τους Ταλιμπάν, για να καθορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της μετακίνησης των εθελοντών.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Κάποιοι από τους πρώτους, πάντως, Πακιστανούς εθελοντές επέστρεψαν νεκροί στη χώρα. Μετά από αρκετές αντεγκλήσεις και καθυστερήσεις, κηδεύτηκε, χθες, στο Καράτσι ένας από τους γνωστότερους ηγέτες της ισλαμιστικής «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν», ο Ουστάντ Φαρούκ, που σκοτώθηκε μαζί με άλλα 22 μέλη της οργάνωσης στους βομβαρδισμούς της Καμπούλ, στις αρχές της βδομάδας. Η κηδεία μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά των ΗΠΑ, αλλά και του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, αλλά αποφεύχθηκαν τα επεισόδια, ενώ η παρουσία ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας ήταν περισσότερο από έντονη. Το προηγούμενο βράδυ, όμως, το Καράτσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ισλαμιστές. Τελικά, συνελήφθησαν 150 μέλη 6 ισλαμιστικών οργανώσεων. Εκπρόσωποι της «Χαρκάτ ουλ Μουτζαχεντίν» υποστήριζαν ότι δε σχετίζεται η οργάνωση με τα επεισόδια.

Εντούτοις, άγνωστη παραμένει η τύχη των σορών ορισμένων άλλων συμπολεμιστών του Φαρούκ. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, 8 σοροί έφθασαν αργά το βράδυ στο Ραβαλπίντι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι υπόλοιπες αγνοούνται επισήμως, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν περάσει λαθραία εντός Πακιστάν. Η πακιστανική ηγεσία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα και κατέστησε σαφές ότι δε θα επέτρεπε να γίνουν «μάρτυρες» τα μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται κυρίως στο Κασμίρ, καθώς η όλη εξέλιξη τη φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Διαδήλωση έγινε, χθες, και στη Λαχώρη, όπου χιλιάδες γυναίκες και παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζαμάατ ε Ισλάμι» με κεντρικά τα συνθήματα κατά του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Πακιστανού ηγέτη, για τις απώλειες αθώων αμάχων στο Αφγανιστάν. Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι εξουδετέρωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ωρολογιακή βόμβα που είχε τοποθετηθεί έξω από τα γραφεία του εθνικού αερομεταφορέα στο Καράτσι. Τέλος, επιβεβαίωσαν την «κράτηση» των δύο πυρηνικών επιστημόνων, Σουλτάν Μπασίρ Μαχμούντ και Τσοντρί Αμπντούλ Ματζίντ, που ηγήθηκαν του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, «μέχρις ότου εξακριβωθούν οι ακριβείς διασυνδέσεις της ανθρωπιστικής οργάνωσης του Μαχμούντ στο Αφγανιστάν». Πάντως, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ρασίντ Κουρέσι διαβεβαίωνε ότι η «σύλληψη προστασίας» δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Επαφές «αδελφών χωρών»

Εφθασε, χθες, στο Ισλαμαμπάντ για διήμερη επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. Ο Σεζέρ, αναχωρώντας από την Αγκυρα, δήλωνε ότι «θα εκφράσει τη στήριξη της Τουρκίας στις θαρραλέες αποφάσεις μιας φιλικής και αδελφικής χώρας», καθώς και «τους τρόπους ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο αφγανικό λαό». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανάμεσα στα, προς συζήτηση, θέματα θα είναι και η μετα - Ταλιμπάν περίοδος στο Αφγανιστάν, κατά την οποία μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό να αναπτυχθεί στη χώρα μια ειρηνευτική δύναμη, αποτελούμενη από μουσουλμανικές χώρες, της οποίας προφανώς θα ηγηθεί η Τουρκία.

Στο Ισλαμαμπάντ αναμένεται, αργά σήμερα, και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ μαζί με την Ολλανδή υπουργό Ανάπτυξης και Συνεργασίας, οι οποίοι θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Περβέζ Μουσαράφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ολλανδικής κυβέρνησης, «η εξεύρεση τρόπων βοηθείας προς τους Αφγανούς πρόσφυγες», για τους οποίους η Ολλανδία έχει, ήδη, φτιάξει ένα ταμείο 29 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει, για το θέμα, την πακιστανική ηγεσία με 8,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ