Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
Οι λαοί ελπιδοφόρα εγγύηση να σταματήσει ο πόλεμος

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ξεκινήσει ένα βρώμικο πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν με κίνδυνο οι φλόγες του να επεκταθούν σ' ολόκληρο τον πλανήτη μας. Η πολεμική υστερία του Πεντάγωνου έχει εκδηλωθεί με όλη την αγριότητά της σ' ένα ανελέητο σφυροκόπημα ενάντια στη χώρα αυτή νύχτα και μέρα. Και δίχως έλεος ισοπεδώνουν χωριά, όπως το Ντεχ - Σαμπζ και άλλα, δολοφονούν τον άμαχο πληθυσμό αδιάκριτα, βομβαρδίζουν κτίρια, όπως εκείνο του ΟΗΕ, γκρεμίζουν νοσοκομεία, τεμένη και άσυλα. Κι όλες αυτές τις βαρβαρότητες, λένε, πως τις κάνουν για «να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία». Και με την ίδια κυνικότητα απειλούν «οι αγαθοί ηγέτες» των ΗΠΑ πως θα καταστρέψουν και το Ιράν, το Ιράκ, την Υεμένη, το Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και όποια άλλη χώρα δεν υποκύψει στα αιμοβόρικα κελεύσματά τους. Ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ («Ρίζοσπάστης» 11/10/01). Κι ο Μπους, πρόσφατα το διατυμπάνισε ξεδιάντροπα: «Δεν ψάχνουμε απλώς να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τρομοκράτες, αλλά και κυβερνήσεις που υποθάλπουν τρομοκράτες» («Ρίζοσπάστης» 13/10/01).

Βέβαια, εξαίρεση σ' αυτή του τη δήλωση κάνει για τις ΗΠΑ, που όχι μόνο υποθάλπει τρομοκράτες, αλλά και δημιουργεί, όπως έκανε με τον Μπιν Λάντεν και τις άλλες τρομοκρατικές συμμορίες, για να ανατρέψει τη Λαϊκή Δημοκρατία στο Αφγανιστάν, να δολοφονήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ταρακί και να εγκαταστήσει το παράνομο καθεστώς των Ταλιμπάν, που τώρα πολεμάει. Και μάλιστα όχι μόνο πολεμάει, μα προπαγανδίζει και την ανάγκη και το δίκαιο αυτού του τρομοκρατικού πολέμου, που άνοιξαν. Και για να τον δικαιολογήσουν προβάλουν το τραγικό συμβάν στις ΗΠΑ στις 11 του Σεπτέμβρη, που το αποδίδουν, δίχως όμως να το αποδείχνουν, στους Αφγανούς και τον Σαουδάραβα Μπιν Λάντεν που κρύβεται -σύμφωνα με τις αμερικάνικες εκδοχές- στο Αφγανιστάν. Και δυστυχώς βρέθηκαν και Ελληνες επώνυμοι πολιτικοί να υποστηρίζουν πως αυτός ο πόλεμος ήταν αναγκαίος και δίκαιος.

Ομως, όλοι αυτοί πρέπει να ξέρουν πως κανένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν ήταν, ούτε θα είναι «αναγκαίος και δίκαιος». Οι μόνοι δίκαιοι πόλεμοι είναι οι απελευθερωτικοί για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία ενάντια σε δυνάμεις κατοχής, καθώς και αυτοί που στοχεύουν στην ανατροπή εκμεταλλευτικών καπιταλιστικών καθεστώτων.

Βέβαια, γεγονός είναι πως η τρομοκρατία η οποία εκπορεύεται από τον ιμπεριαλισμό, μ' όποια μορφή κι αν παρουσιάζεται, πρέπει να καταπολεμηθεί. Το ΚΚΕ που από την ίδρυσή του βρίσκεται στο στόχαστρο της κρατικής και διεθνούς τρομοκρατίας, αγωνίζεται να καταπολεμηθεί αυτή η τρομοκρατία.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί με πολεμικές υστερίες και τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως αυτές που έχουν εγκαινιάσει οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Πραγματικά, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σήμερα, να καταπολεμιέται δήθεν η τρομοκρατία από τους ιμπεριαλιστές, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, με ένα «σαρωτικό πόλεμο» ενάντια σε μια χώρα, όταν το καθεστώς της, των Ταλιμπάν, ήταν έργο δικό τους.

Είναι γνωστό, πως μέχρι πριν μερικά χρόνια το σοσιαλιστικό καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, ήταν απαράδεχτο για τις ΗΠΑ και «φρόντισαν» να το ανατρέψουν και να εγκαταστήσουν τους Ταλιμπάν με τη «βοήθεια» του Μπιν Λάντεν, και τις ομάδες τρομοκρατών που αυτοί εκπαιδεύσανε και χρηματοδότησαν. Σήμερα, καταγγέλλουν τους Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν σαν τρομοκράτες και υπεύθυνους για το χτύπημα στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον, δίχως αποδεικτικό στοιχείο.

Και ίσαμε τώρα, έχει μείνει αναπάντητο το ερώτημα γι' αυτή την περίεργη μεταστροφή των ΗΠΑ. Ετσι φαίνεται ότι ευσταθεί η άποψη ότι τώρα θεώρησαν κατάλληλη την ευκαιρία να κινήσουν την πραγμάτωση των σκοτεινών σχεδίων τους για εγκατάστασή τους στην Κεντρική Ασία και κυρίως στις χώρες που άλλοτε ανήκουν στο σοσιαλιστικό μπλοκ. Κι ακόμα, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» καταφέρουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, στο οποίο εύρισκαν εμπόδια και η ΕΕ στη δημιουργία του Ευρω-στρατού.

Πάντως με τη «μάσκα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» κρύψανε πως σ' αυτό το σκληρό παιχνίδι του πολέμου δεν οδηγήθηκαν από αφορμή το τραγικό χτύπημα της Ν. Υόρκης και της Ουάσιγκτον, αλλά από την ανάγκη ενίσχυσης την οικονομίας μέσω του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος ως τρόπο μέσω των οποίων μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση υπερπαραγωγής. Ετσι, πιστεύουν οι «σοφοί ηγέτες στις ΗΠΑ» και οι «αιμοσταγείς πολεμοκάπηλοι» πως μ' αυτόν τον τρόπο της προσφυγής σ' έναν πόλεμο, με σίγουρη νίκη, θα πετύχουν, πρώτα να ξεπεράσουν την κρίση και δεύτερο να εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, τέτοιες ενέργειες προκαλούν λαϊκά ξεσηκώματα σ' όλο τον πλανήτη μας και βάζουν σε κίνδυνο τα σχέδιά τους. Σήμερα, οι τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των γερακιών του Πενταγώνου έχουν προκαλέσει τη δυσπιστία και την αμφισβήτηση στους λαούς για τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ και κυρίως γιατί κάνουν πόλεμο.

Και καθώς οι ΗΠΑ και οι συνεργοί τους ηγέτες των καπιταλιστικών χωρών έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε μια χώρα σαν το Αφγανιστάν και ο Μπους δηλώνει θρασύτατα «κηρύσσω τον Γ' παγκόσμιο πόλεμο, τον πρώτο στον 21ο αιώνα», έχουν προκαλέσει φρίκη και δέος στους λαούς και έχουν ξεσηκώσει μια θύελλα αγανάκτησης, με συνέπεια την εξάπλωση και ένταση του αντιαμερικανισμού, παρά τη συμπάθεια που αισθάνονται για τα θύματα του αμερικανικού λαού. Και εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ποτέ άλλοτε τα αντιπολεμικά κινήματα δεν είχαν πάρει τέτοια παγκοσμιότητα και οι λαοί φανερή αντίσταση ενάντια στα πολεμοκάπηλα κελεύσματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Πραγματικά, τούτη τη στιγμή, ο αντιαμερικανισμός και οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις έχουν ξεδιπλωθεί και απλωθεί σε όλες τις χώρες, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ και με μεγαλύτερο φανατισμό στον ισλαμικό κόσμο.

Συμπέρασμα: Ο χαρακτήρας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ να είναι καθαρά ιμπεριαλιστικός - καταχτητικός και όχι αντιτρομοκρατικός. Οι πολεμικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και όλων εκείνων των ηγετών που τις ακολουθούν έχουν αφαιρέσει πια τη μάσκα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και ξεσκέπασαν τις αληθινές προθέσεις τους.

Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία δεν είναι ο πόλεμος αλλά η εκμηδένιση των αιτιών που τη δημιουργούν. Και οι αιτίες είναι γνωστές. Είναι εκείνες που τις γεννάει και συντηρεί ο ανταγωνισμός και οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών που συγκροτούν τις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτές είναι οι πηγές της «διακρατικής τρομοκρατίας» που τη δημιουργούν οι ισχυρές χώρες για να πετυχαίνουν την υποταγή, επιρροή ή και κατάκτηση των αδύναμων χωρών. Οσον αφορά την «εσωτερική τρομοκρατία» που στρέφεται ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις που αγωνίζονται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση των όρων της ζωής τους στις ίδιες αιτίες οφείλεται, όπως η διατήρηση των γνωστών αγνώστων τρομοκρατικών ομάδων, που προβοκάρουν το λαϊκό κίνημα, πέραν από τις νόμιμες. Επομένως, ο πόλεμος δεν είναι η λύση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο ΟΗΕ δεν έπαιξε το ρόλο για τον οποίο είχε συσταθεί, κι όπως φαίνεται έχει κλείσει τα μάτια μπροστά στις παράνομες ενέργειες των ΗΠΑ τον έχει παραμερίσει και τον αγνοεί παντελώς.

Ετσι, για το σταμάτημα του απάνθρωπου και φρικιαστικού αυτού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαιτείται μια συστράτευση όλων των λαών. Είναι ανάγκη οι λαοί, που έχουν κατανοήσει πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι σε όφελός τους, να εντείνουν τη δράση τους σ' ένα πλατύ αντιπολεμικό μέτωπο για το σταμάτημα του πολέμου και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους. Κι αυτό το απαιτούν οι καιροί, γιατί σε τούτη τη φάση της ιστορίας δέχονται τη μεγαλύτερη αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική επίθεση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ