ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Υπογράφτηκε παρά τη θέληση του τσέχικου λαού

Προειδοποίηση από τη Ρωσία για «στρατιωτικο-τεχνική απάντηση»

Ο τσέχικος λαός αντιδρά με κινητοποιήσεις

Associated Press

Ο τσέχικος λαός αντιδρά με κινητοποιήσεις
ΠΡΑΓΑ.--

Υπογράφτηκε χτες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, η συμφωνία για την εγκατάστασης του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ παρά τη σημαντική αντίδραση του τσέχικου λαού, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τα 2/3 των Τσέχων αντιτίθενται στην «ασπίδα» και απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την ώρα της υπογραφής είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εξωτερικών διαδηλωτές, οι οποίοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απαιτούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον Τσέχο ομόλογό της Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί για επικύρωση στο κοινοβούλιο και τον Τσέχο Πρόεδρο.

Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί πως «θα αναγκαστούμε να αντιδράσουμε όχι με διπλωματικά μέσα, αλλά με μια στρατιωτικο-τεχνική απάντηση», αν τελικά επικυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία, για δικούς της λόγους, εναντιώνεται σ' αυτά τα σχέδια και σημειώνει ότι θα αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων και θα τεθεί σε κίνδυνο η περιοχή.

Πάντως, η Ράις δήλωσε ότι η «ασπίδα» αποτελεί μια καλή συμφωνία τόσο για την Τσεχία όσο και για την Πολωνία, η τελευταία ωστόσο έχει ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα από την αμερικανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις να έχουν σταματήσει προσωρινά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση της Λιθουανίας για μια πιθανή εγκατάσταση της «ασπίδας», σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες με τη Βαρσοβία.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του KKE, Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Σώματος, στο Στρασβούργο

Ως ωμή ιμπεριαλιστική παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζει την Εκθεση «σχετικά με τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν», ο ευρωβουλευτής του KKE, Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Η έκθεση εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 423 ψήφους υπέρ, 74 κατά - μεταξύ των οποίων και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ - και 43 αποχές, ενώ είχε τη στήριξη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανέφερε ο Θ. Παφίλης στην παρέμβασή του «η Εκθεση που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη "σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν" αποτελεί ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση. Οπως επί λέξει αναφέρει: "Στηρίζει τις προσπάθειες των δυνάμεων του NATO... να πατάξουν την τοπική και διεθνή τρομοκρατία και θεωρεί την παρουσία τους ουσιαστική για τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας". Καλεί σε ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων HΠA - ΕΕ - NATO με "επιπρόσθετα στρατεύματα μάχης" και απαιτεί με κυνικό τρόπο να μην "περιορίζονται από εθνικούς περιοριστικούς όρους", να δρουν δηλαδή απροκάλυπτα και χωρίς προσχήματα ως δυνάμεις κατοχής. Τονίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να χρησιμοποιήσει την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη των αποστολών της και των κρατών - μελών που ήδη έχουν στρατιωτική ή πολιτική παρουσία στην επικράτεια του Αφγανιστάν"».

Επιδιώκει δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «να αξιοποιήσει τη δολοφονική δράση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ στη χώρα ως ευκαιρία απόκτησης επιχειρησιακής εμπειρίας για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της και σε άλλες περιοχές».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει τους πολιτικούς εκπροσώπους του ευρωενωσιακού κεφαλαίου είναι η απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στη διανομή της ιμπεριαλιστικής λείας στην περιοχή, γι' αυτό και τονίζουν ότι "η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τους Ευρωπαίους επενδυτές να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν"».

Και έκλεισε λέγοντας ότι «οι κυνικές ομολογίες της έκθεσης αποκαλύπτουν το ρόλο και τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι "EE και NATO αποτελούν το ίδιο δολοφονικό συνδικάτο". O αγώνας των λαών πρέπει να είναι ενιαίος κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος συνολικά».

ΙΡΑΝ
«Δε θα υπάρξει επίθεση, αλλά είμαστε έτοιμοι»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δε θα επιτεθούν στο Ιράν εξέφρασε χτες, κατά τη διάρκεια της ισλαμικής συνόδου, που λαμβάνει χώρα στην Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι «η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κατάσταση δε θα οδηγήσει τον κ. Μπους να το κάνει αυτό, όλοι γνωρίζουν αυτό το γεγονός», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο ιρανικός λαός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη χώρα του».

Ο Μ. Αχμαντινετζάντ, με αφορμή τη Σύνοδο G8, δημοσίευσε επίσης επιστολή του σε ιαπωνική εφημερίδα, όπου υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές τους θα «επιταχύνουν το δρόμο τους προς το γκρεμό», επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις των «μεγάλων δυνάμεων για τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν».

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο Χοτζατολεσλάμ Αλί Σιράζι, εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού Αλί Χαμενεΐ στις ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «το σιωνιστικό καθεστώς ασκεί πίεση επί της ηγεσίας του Λευκού Οίκου για να ετοιμάσει μια επίθεση εναντίον του Ιράν» απειλώντας ότι «εάν διαπράξουν μια τέτοια ανοησία, η πρώτη απάντηση του Ιράν θα είναι να πυρπολήσει το Τελ Αβίβ και τον αμερικανικό στόλο στον Περσικό Κόλπο», δεδομένου ότι ΗΠΑ και Ισραήλ δεν αποκλείουν στις τοποθετήσεις τους ενδεχόμενο στρατιωτικής βίας εναντίον του Ιράν - έστω και αν κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους δεν αποτελεί την άμεση λύση - εάν η Τεχεράνη δεν αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η κυβέρνηση κατηγορεί το Πακιστάν για την επίθεση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε ξένους αποδίδει το σχεδιασμό της επίθεσης στην ινδική πρεσβεία στην Καμπούλ, τη Δευτέρα, η αφγανική κυβέρνηση, σύμφωνα και με δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι, Χουμαγιούν Χαμιτζαντά. Παρά τις αιχμές που αφήνει το Αφγανιστάν για υποκίνηση επιθέσεων από Πακιστανούς, μέλη μυστικών υπηρεσιών, και χτες απέφυγε να αποδώσει ευθύνες άμεσα στο Πακιστάν, ωστόσο εξακολουθεί να υπονοείται. Οπως δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου, είναι «περισσότερο από φανερό ποιος είναι πίσω από την επίθεση, η οποία σχεδιάστηκε εκτός συνόρων του Αφγανιστάν και εξήχθη σε αυτό», προσθέτοντας ότι τόσο η φιλοσοφία της επίθεσης όσο και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν σε συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία, η οποία έχει και στο παρελθόν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις»...

Η πακιστανική κυβέρνηση από την πλευρά της χτες αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ τη συμμετοχή τους στο γεγονός αρνήθηκαν και οι «Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ στην Καμπούλ αφίχθηκε και ομάδα Ινδών εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει την αφγανική αστυνομία στις έρευνές της.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανοιξαν τελικά τα περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Απόφαση να ανοίξει τελικά τα συνοριακά περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε χτες ο ισραηλινός στρατός, αναιρώντας πρότερη ανακοίνωσή του ότι θα παραμείνουν κλειστά μετά από επίθεση εναντίον του με 24 βλήματα τη Δευτέρα. Αρχικά, οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι ένα βλήμα όλμου προερχόμενο από τη Γάζα έπληξε το νότιο Ισραήλ και κατόπιν αυτού θα έκλειναν όλα τα περάσματα εκτός του Ερέζ, επικαλούμενοι την εκεχειρία της 19ης Ιούνη, βάσει της οποίας η «Χαμάς» θα έπρεπε να αναστείλει τις επιθέσεις της, προκειμένου να αρθεί σταδιακά ο αποκλεισμός.

Η απόφαση αυτή αναιρέθηκε μετά από αίτημα της Αιγύπτου και με ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας σημείωσε ότι τελικά μετά το «αίτημα του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας κατασκοπίας Ομάρ Σουλεϊμάν, ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, συμφώνησε να ανοίξουν τα περάσματα το μεσημέρι». Επίσης το Ισραήλ χτες ήρε και την απαγόρευση κυκλοφορίας της περασμένης βδομάδας στην παλαιστινιακή πόλη Νιλίν.

Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι μέλη της «Χαμάς» έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν σε έκρηξη στο στρατόπεδο εκπαίδευσης της «Χαμάς», στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, προφανώς λόγω ατυχήματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ